Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2022 10:16
Čas čtení 1:47
Adéla Ježková

Nekupujte si buldoka. Veterináři vyzývají k úpravě plemene

Nekupujte si buldoka. Veterináři vyzývají k úpravě plemene
Zdroj: Unspalsh/BP Miller Hire/volně k užití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Ploché čumáky vyšlechtěné u buldoků mohou podle veterinářů způsobit celoživotní utrpení.

Podle studie odborníků z Royal Veterinary College (RVC), na kterou upozornil server BBC, je třeba přijmout opatření a těmto psům zlepšit kvalitu života. Naléhají, aby lidé přestali kupovat anglické buldoky a další dvě populární plemena – francouzského buldočka a mopsla, dokud se nevyřeší problémy s chovem. Vyzývají také veřejnost, aby přestala „propagovat“ tato plemena na sociálních sítích zveřejňováním a lajkováním fotografií. Majitelům, kteří již buldoka nebo buldočka mají, veterináři doporučují pečlivě sledovat jejich zdravotní stav. 

„Každý pes si zaslouží narodit se s přirozenou schopností volně dýchat, mrkat, snadno běhat, mít zdravou rovnou kůži. U plemen, jako je anglický buldok, kde má mnoho psů extrémní stavbu těla se špatným vrozeným zdravím, hraje největší roli veřejnost, která by měla požadovat psy s méně extrémní stavbou těla. Do té doby by se měli potenciální majitelé zastavit a přemýšlet, než si koupí psa s plochým čumákem,“ uvedl hlavní autor studie Dan O’Neill.

buldok
Zdroj: Wikimedia Commons/Buckandsons/volně k užití

Výzkum RVC odhalil, že buldoci mají celkově horší zdravotní stav a častěji než ostatní psi trpí zdravotními potížemi, zejména těmi, které souvisí s jejich plochými čumáky. Jejich extrémně krátké tlamy, vyčnívající spodní čelisti a zavalitý tvar těla jsou spojeny s dýchacími obtížemi, kožními a ušními nemocemi a poruchami zraku. „Je smutné, že mnoho problematických vlastností tohoto plemene, jako je velmi plochý čumák, hluboké kožní záhyby a hlučné dýchání, je stále mnohými lidmi vnímáno jako ‚normální‘, nebo dokonce ‚žádoucí‘, nikoli jako závažný problém,“ upozornili veterináři. 

Popularita buldoků a buldočků nicméně v posledním desetiletí prudce vzrostla. Anglický buldok byl kdysi svalnatým a atletickým plemenem, ale v průběhu let se stal oblíbeným domácím mazlíčkem s trendem krátké lebky, vystouplé čelisti, kožních záhybů a přikrčené postavy. Jejich popularita je podle veterinářů pochopitelná – svou velkou hlavou, velkýma očima a učenlivou povahou nám připomínají miminka a vyvolávají v nás instinkty pečovatelů.

Doporučeno
Mopsa bychom měli přestat považovat za „běžného psa“, tvrdí vědci. Má velké predispozice k závažným zdravotním potížím Mopsa bychom měli přestat považovat za „běžného psa“, tvrdí vědci. Má velké predispozice k závažným zdravotním potížím 19. května 2022 13:08

Program VetCompass společnosti RVC porovnával zdravotní stav náhodně vybraných vzorků 2 662 anglických buldoků a 22 039 dalších psů. Celkově bylo zjištěno, že u anglických buldoků je více než dvakrát vyšší pravděpodobnost výskytu jedné nebo více poruch během jednoho roku než u ostatních psů. Pomocí sestaveného seznamu 43 nejčastějších poruch zjištěných u obou skupin psů veterináři zjistili, že u anglických buldoků se objevuje vyšší riziko výskytu až u 24 ze 43 poruch. A to i přesto, že průměrný věk anglických buldoků hodnocených ve studii byl ve srovnání s dalšími psy nižší.

Již kolem roku 1900 se podle další autorky studie, Alison Skipper, někteří chovatelé buldočků obávali, že přehánění určitých tělesných proporcí zesiluje náchylnost k nemocem a vytváří „mrzáky a deformace“ se „smutně zkrácenou délkou života“. Dodala, že tento nový výzkum poskytuje přesvědčivé důkazy o tom, že moderní buldočky stále trápí mnoho nemocí souvisejících s jejich tělesnými tvary, z nichž většina je známa již více než sto let. 

Domů
Sdílet
Diskuse