Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. května 2022 13:08
Čas čtení 1:11
Adéla Ježková

Mopsa bychom měli přestat považovat za „běžného psa“, tvrdí vědci. Má velké predispozice k závažným zdravotním potížím

Mopsa bychom měli přestat považovat za „běžného psa“, tvrdí vědci. Má velké predispozice k závažným zdravotním potížím
Zdroj: Pixabay/Katrinbechtel/volně k užití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Nová studie varuje, že mopsíky již nelze ze zdravotního hlediska považovat za typické psy kvůli jejich vysokým zdravotním rizikům.

Mops se se svým hranatým čumákem v posledních desetiletích stal velmi populárním plemenem. Vědci si to vysvětlují malou tělesnou velikostí v kombinaci s plochým obličejem, velkou hlavou, vypoulenýma očima a vrásčitým čelem. Takový vzhled údajně odpovídá „dětskému schématu“ obličeje, které u lidí vyvolává vrozené pečovatelské reakce. Stejné rysy obličeje, které jsou pro lidi tak přitažlivé, jsou však také široce spojované s řadou onemocnění.

Výzkum The Royal Veterinary College publikovaný v odborném časopise Canine Medicine and Genetics zjistil, že tito domácí mazlíčci výrazně častěji trpí poruchami dýchacích cest a očí. „Tato studie jasně ukazuje, že právě extrémní vlastnosti, které mnozí majitelé považují za tak přitažlivé, jako jsou zmačkané obličeje a velké oči, vážně ohrožují zdraví a pohodu mopsů a často vedou k celoživotnímu utrpení,“ řekla serveru Independent prezidentka Britské veterinární asociace Justine Shotton.

Doporučeno
Pitbull není agresivnější než jiní psi. Plemeno s chováním psa téměř vůbec nesouvisí, říká nová studie Pitbull není agresivnější než jiní psi. Plemeno s chováním psa téměř vůbec nesouvisí, říká nová studie 8. května 2022 10:48

Studie porovnávala zdravotní záznamy 4 308 mopsů s 21 835 jinými psy. Z jejího závěru vyplývá, že mopsové mají přibližně 1,9krát vyšší pravděpodobnost, že budou trpět jednou nebo více poruchami než ostatní psi. 

Ze 40 nejčastějších poruch postihujících všechny psy bylo u mopsů vyšší riziko 23 ze 40 poruch. Nejvyšší riziko pro ně představuje brachycefalický obstrukční syndrom dýchacích cest – pravděpodobnost výskytu tohoto onemocnění mají mopsové téměř 54krát vyšší. Je to dáno jejich krátkým nosem a tvarem obličeje.

mops
Zdroj: Pixabay/Katrinbechtel/volně k užití

Velmi rozdílné zdravotní profily podle vědců naznačují, že se mops výrazně odklonil od běžných plemen psů a ze zdravotního hlediska jej již nelze považovat za typického psa.

Podle odborníků mají tyto potíže dopad na délku a kvalitu života psa. „Je načase, abychom se při výběru typu psa zaměřili spíše na jeho zdraví než na rozmary majitele,“ uvedl pro Independent hlavní autor článku a epidemiolog společenských zvířat Dan O'Neill.

Norsko začátkem letošního roku chov psů s plochým čumákem zakázalo. Podle tamního soudu je jejich chov krutý a vede k umělým zdravotním problémům.

Domů
Sdílet
Diskuse