Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2022 18:30
Čas čtení 1:03
Adéla Ježková

Země, které vedou ženy, si s pandemií poradily lépe. Vyplývá to z vědecké studie

Země, které vedou ženy, si s pandemií poradily lépe. Vyplývá to z vědecké studie
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS KORONAVIRUS ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ženy ve vedení a důvěra veřejnosti ve vládu významně snižují počet infekcí a úmrtí, vyplývá z výsledků studie.

Ve studii publikované v odborném časopise Scientific Report výzkumníci zjistili, že si země, kde jsou ženy ve vyšší míře zastoupeny ve vysoké politice, vedly v případě pandemie koronaviru obecně lépe než země s mužskými vůdci. Země, v jejichž čele stojí ženy, mají v průměru o 25,4 % nižší počet potvrzených případů a úmrtí než země, v jejichž čele stojí muži.

„Na základě vzorku, který obsahuje 99 zemí, naše zjištění potvrzují, že pohlaví vedoucích pracovníků a pracovnic pomáhá vysvětlit rozdíly ve výkonnosti v jednotlivých zemích v období pandemie,“ uvádí výzkumníci.

Během pandemie covidu-19 podle nich jednaly ženy ve vedoucích pozicích obecně rychleji a rozhodněji a projevovaly větší averzi k riziku ztrát na lidských životech. Kromě toho důsledně zaujímaly širší pohled na věc, aby zvážily dopady koronaviru na společnost. Byly rovněž otevřenější inovativnímu myšlení, čímž epidemii zvládly lépe než jejich mužské protějšky.

Doporučeno
Ženy jsou lepší velitelky než muži. Pro dlouhodobější mise typu cesty na Mars jsou vhodnější, ukazuje studie Ženy jsou lepší velitelky než muži. Pro dlouhodobější mise typu cesty na Mars jsou vhodnější, ukazuje studie 14. června 2022 11:43

Předsedkyně vlád a prezidentky Dánska, Etiopie, Finska, Německa, Islandu, Nového Zélandu či Slovenska jsou podle zprávy organizace UN Women oceňovány za rychlou reakci na epidemiologickou situaci, ale také za transparentní a soucitné sdělování informací o veřejném zdraví založených na faktech. „Styly vedení vedoucích žen v rámci pandemie covidu-19 byly popsány jako spíše kolektivní než individuální, spíše kooperativní než soutěživé a spíše koučovací než velitelské,“ uvádí zástupci organizace.

Výzkumníci rovněž zjistili, že podíl lidí, kteří důvěřují vládě, je nepřímo úměrný počtu potvrzených případů a úmrtí. To znamená, že vyšší míra důvěry ve vládu zvyšuje dodržování vládních nařízení. Také důvěra ve zdravotnické agentury pozitivně ovlivňuje ochotu lidí přijmout doporučené chování. Důvěra ve veřejné instituce je také zásadní pro schopnost vlád rychle a účinně reagovat a zajistit si podporu během pandemie. 

Domů
Sdílet
Diskuse