Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2022 9:25
Čas čtení 0:46
Tereza Patočková ČTK

STAN vrátí dar v hodnotě 350 tisíc, je spojený s podezřelým korupčníkem Kosem

STAN vrátí dar v hodnotě 350 tisíc, je spojený s podezřelým korupčníkem Kosem
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS STAN ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Vládní hnutí Starostové a nezávislí (STAN) vrátí dar ve výši 350 000 korun spojený s podnikatelem Pavlem Kosem, který je podezřelý v kauze korupce v pražském dopravním podniku.

Starostové dar obdrželi v roce 2014, v té době Kos trestně stíhaný nebyl, sdělila mluvčí hnutí Sára Beránková. V sobotu Starostové oznámili, že vrátí všechny dary spojené s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi trojici obviněných s uvalenou vazbou.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina 11 obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Do skupiny patřil i Petr Hlubuček, nyní již bývalý náměstek pražského primátora, jemuž bylo následně pozastaveno členství ve STAN. Hlavou skupiny byl podle kriminalistů Redl. Oba skončili ve vazbě.

Spojitost s Redlem zatím našlo hnutí u daru 300 000 korun z roku 2020, oznámili Starostové v sobotu. Při prověřování využívají systém Cribis a internetový projekt Hlídačstátu.cz.

Redlův blízký spolupracovník Kos se podle Radiožurnálu v neděli přihlásil policii. Podle serveru Seznam Zprávy bude dnes Obvodní soud pro Prahu 9 rozhodovat o jeho vazbě. „Zatím je další identifikovaný Pavel Kos, kde budeme vracet dar, který nám dal v roce 2014. V době přijetí daru trestně stíhaný nebyl,“ uvedla Beránková. Na další dotaz sdělila, že šlo o částku 350 000 korun a poskytla ji firma.

Domů
Sdílet
Diskuse