Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2022 17:14
Čas čtení 0:56
Radim Šlechta

Zvířata rozeznají emoce v lidském hlasu. Ovlivňují jejich duševní pohodu

Zvířata rozeznají emoce v lidském hlasu. Ovlivňují jejich duševní pohodu
Zdroj: Unsplash/Gabor Vereb/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Na tom, jak se zvířaty mluvíme, podle vědců záleží. Naše hlasy ovlivňují jejich mentální pohodu.

Někteří lidé, kteří přehnaně polidšťují své mazlíčky, nebo zaříkávači koní mohou pro jiné lidi působit směšně. Podle studie Kodaňské univerzity a Švýcarského federálního technologického institutu v Curychu ale zvířata skutečně reagují na tón lidského hlasu, který dokonce ovlivňuje jejich emoce. Kodaňská univerzita o tom informovala na svých stránkách.

Podle výsledků studie reagují některá zvířata na tón hlasu, kterým na ně lidé mluví. Dokážou rozeznat, jestli je pozitivní, nebo negativní. Divoká prasata, na kterých experiment proběhl, reagovala jinak, pokud se s nimi mluvilo mile, nebo s negativní emocí v hlase. Experiment probíhal za účasti hlasového herce, který průběžně střídal emoce, kterými na zvířata mluvil. V kostce se ukázalo, že to, jak na zvířata mluvíme, hraje roli.

„Výzkum ukázal, že zvířata na negativní tón hlasu reagovala rychleji a intenzivněji v porovnání s předchozí zkušeností hlasu s pozitivní emocí. V některých případech se zdálo, že zvířata zrcadlí svým chováním emoci, kterou v hlase slyší,“ řekla spoluautorka výzkumu, bioložka Elodie Briefer. Tomuto zrcadlení se vědci plánují v budoucnu více věnovat.

Emoce, s nimiž na zvířata mluvíme, mají podle Briefer velký dopad i na jejich duševní pohodu. Výzkumníci své zjištění považují za důležité z hlediska etických otázek v oblasti interakce člověka a zvířat. Pokud víme, že zvířata jsou emotivní bytosti, můžeme podle vědců udělat kroky ke zlepšení jejich každodenního života. Podle Briefer je důležité také zjistit, jak lidé reagují na zvuky zvířat a jestli jsou schopni v nich rozeznat emoci.

Domů
Sdílet
Diskuse