Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2022 8:30
Čas čtení 5:58
Tereza Patočková

Prodejkyním kávy s amfetaminem šlo o zisk, zdraví lidí neřešily, říká Lukáš Roubík. Jeho Institut vyhrál soud s výrobcem

Prodejkyním kávy s amfetaminem šlo o zisk, zdraví lidí neřešily, říká Lukáš Roubík. Jeho Institut vyhrál soud s výrobcem
Zdroj: Archiv Státní zemědělské a potravinářské inspekce
NEWS ZDRAVÍ
Uložit Uložené

V roce 2019 se v Česku začala „podpultově“ prodávat káva na hubnutí, která obsahovala látky ze skupiny amfetaminů. Institut moderní výživy, který na škodlivost produktu systematicky upozorňoval, nyní vyhrál soud s jeho výrobcem. V článku shrnujeme kauzu.

V roce 2019 v Česku začala vzrůstat obliba výrobku, který především multilevelové prodejkyně z řad sportovkyň a fitness influencerek označovaly jako „zázračnou kávu na hubnutí“. Pyramidové schéma, kterým v Česku a na Slovensku začaly výrobek v té době prodávat, využívalo především prodeje na sociálních sítích. 

I přesto, že se podobných přípravků stejným způsobem prodávají desítky, se právě tato káva stala předmětem velké kontroverze. Americký doplněk výživy totiž obsahoval stimulační dopingové látky ze skupiny amfetaminů. A to zmobilizovalo Institut moderní výživy k akci a osvětě o škodlivosti tohoto produktu. 

Institut moderní výživy usiluje o vzdělávání veřejnosti ve výživě na základě vědecky podložených informací, jeho cílem je přispět ke zlepšení celé oblasti zdravé i sportovní výživy. Kromě toho bojuje proti dezinformacím a mýtům ve výživě a zdraví. 

Texty, kterými influencerky a prodejkyně svoje prodeje podporovaly, obsahovaly propagační hesla jako „zdravé a šetrné hubnutí bez nutnosti cvičení a omezování se v jídle“ anebo „káva, která pomáhá se zdravotními problémy – vysokým krevním tlakem, vysokým cholesterolem“, ve skutečnosti však přípravek obsahoval dopingovou látku ze skupiny amfetaminů a další stimulanty. 

Vedlejší účinky nejen na těle

Mezi vedlejší účinky takové kombinace stimulantů patří dle Institutu moderní výživy bušení srdce, tachykardie (zrychlení tepové frekvence), zvýšení krevního tlaku, bolesti hlavy, poruchy spánku, únava a nedostatek energie po vyprchání dávky a také riziko závislosti. 

Doporučeno
Proteinové tyčinky: Jak poznáš ty nejkvalitnější a na co si musíš dát pozor? Odpovídá výživová poradkyně Proteinové tyčinky: Jak poznáš ty nejkvalitnější a na co si musíš dát pozor? Odpovídá výživová poradkyně 26. června 2022 11:30

Kromě zdravotních rizik však mohli mít sportovci po pití této kávy pozitivní dopingový test na soutěži, anebo dokonce pozitivní drogový test na amfetaminy. To už se týká všech a problematické to bylo především i z důvodu, že by takový test vyšel pozitivní i při běžné policejní silniční kontrole, nebo dokonce po autonehodě. Dokazovat v takovém případě orgánům činným v trestním řízení, že jsi vypil pouze kávu na hubnutí, je dle spoluzakladatele Institutu moderní výživy Lukáše Roubíka velmi obtížné. „Policie by viděla, že je tady osoba, která způsobila autonehodu a že má pozitivní test na amfetaminy. Ta osoba by pak musela dokazovat, že to není tím, že by byla feťák, ale že užívá kávu na hubnutí. Bylo by to velmi složité a ten člověk by se dostal do hrozně nepříjemné situace a to dokazování na policii by bylo čistě na něm,” uvedl Roubík pro Refresher.

Institut moderní výživy tak začal v říjnu 2019 na tento fakt upozorňovat. Z jejich pohledu nebyl největší problém celé kauzy samotný obsah, ale skutečnost, že prodejkyně výrobku obsah dopingové látky popíraly, přestože byl přímo uvedený na obalu kávy. Prodejkyně také zpochybňovaly jakákoliv zdravotní rizika a zdravotní kontraindikace a ani své zákaznice nevarovaly před možným rizikem pozitivního testu na doping a drogy. Americký výrobce před některými riziky na svém webu přitom upozorňoval.

Chamtivost i naivita

Dle Lukáše Rubíka se prodejkyně chovaly nezodpovědně především kvůli ziskům. „Je jasné, že třeba jedna ze sta je opravdu tak naivní a neuvědomila si to. Nechci tedy hovořit za všechny, ale moje osobní zkušenost je taková, že drtivá většina těch influencerek v případě této konkrétní kávy se k tomu postavila stylem, že si nás zablokovala. Někdy nám vyhrožovaly i právníky. Jsem přesvědčen, že peněžní zisky jsou z toho tak velké, že i když ví o tom, že ten produkt může být nebezpečný, tak jej propagují dál. Naprosté většině bylo v tomto případě zdraví svých sledujících naprosto jedno a sledovala pouze svoje peněžní zájmy,” uvedl Roubík pro Refresher. 

Domů
Sdílet
Diskuse