Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
4. července 2022 10:30
Čas čtení 1:26

Otvírací doba o svátcích: V červenci si nakoupíš bez problému

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Otvírací doba o svátcích: V červenci si nakoupíš bez problému
Zdroj: Pexels/Gustavo Fring/volně k užití

Vždy, když se blíží státní svátek, se velká část českého obyvatelstva ptá, jak bude otevřeno v obchodech. Podívali jsme se na to.

Na začátku července se v České republice slaví dva státní svátky: Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5. července) a Den upálení mistra Jana Husa (6. července). Tyto události každoročně vyvolávají otázky, jestli budou otevřeny obchody. Od roku 2016 bylo totiž uzákoněno, že na některé svátky je zakázán prodej v maloobchodě. Jak to tedy je?

25. června 2022 7:00 Čas čtení 2:43 Kde se koupat: Zatopená pískovna Dobříň má čistou vodu i minipláže schované v rákosí Kde se koupat: Zatopená pískovna Dobříň má čistou vodu i minipláže schované v rákosí

Česká republika má díky zákonu č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu ustanovených 13 státních svátků. Jedenáct z nich má ustanoveno pevné datum, svátky o Velikonocích jsou obvykle variabilní. Jasné je nicméně to, že Velký pátek je svátek spadající na pátek a Velikonoční pondělí na pondělí.

Státní svátky v České republice:

1. 1. – Den obnovy samostatného českého státu, Nový rok
Velký pátek
Velikonoční pondělí
1. 5. – Svátek práce
8. 5. – Den vítězství
5. 7. – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
6. 7. – Den upálení mistra Jana Husa
28. 9. – Den české státnosti
28. 10. – Den vzniku samostatného Československa
17. 11. – Den boje za svobodu a demokracii
24. 12. – Štědrý den
25. 12. – 1. svátek vánoční
26. 12. – 2. svátek vánoční

Legislativní úprava, která zakazuje prodej v maloobchodu, je ukotvena v zákonu č. 223/2016 Sb., o prodejní době v maloobchodě, který říká, že omezení prodejní doby platí vždy až na výjimky, kterými jsou prodejny, jejichž prodejní plocha nepřesahuje 200 m², čerpací stanice s palivy a mazivy, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, na železničních stanicích a autobusových nádražích, prodejny ve zdravotnických zařízeních, v maloobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Anketa:
Nakupuješ o svátcích?
Nakoupím si předem.
Příležitostně.
Neobejdu se bez toho.
Nakoupím si předem.
56 %
127 Hlasů
Příležitostně.
29 %
65 Hlasů
Neobejdu se bez toho.
15 %
34 Hlasů

Svátky, kterých se omezení týká, jsou: 1. leden, Velikonoční pondělí, 8. květen, 28. září, 28. říjen, 25. prosinec a 26. prosinec. To znamená, že 5. ani 6. července obchody zavřeny nebudou. 

Pokud by ale do tohoto seznamu spadaly, prodejny nad 200 m² by zavřít musely. Vyhlášený nouzový stav kvůli situaci na Ukrajině a přílivu uprchlíků do země totiž skončil 30. června. 

Zpět
Sdílet
Diskuse