Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. července 2022 16:32
Čas čtení 0:59
Adéla Ježková

OSN: Na Ukrajině evidujeme 124 případů sexuálního násilí, skutečná čísla jsou ale zřejmě daleko vyšší

OSN: Na Ukrajině evidujeme 124 případů sexuálního násilí, skutečná čísla jsou ale zřejmě daleko vyšší
Zdroj: TASR/AP/Rodrigo Abd
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Mnohé oběti se čin podle odborníků bojí nebo stydí nahlásit.

Podle zvláštní zástupkyně OSN pro sexuální násilí v konfliktech Pramily Patten bylo od začátku ruské invaze na Ukrajinu zaznamenáno 124 případů znásilnění nebo sexuálního násilí. Přiznává ale, že tato čísla zjevně budou jen „špičkou ledovce“.

Důvodem, proč není možné odhadnout rozsah trestných činů tohoto druhu spáchaných na Ukrajině, je podle odborníků jejich velký počet. Jako další důvod uvádí, že oběti se zároveň mnohdy stydí čin nahlásit.

„Lidé, kteří přežili sexuální násilí, považují tento zločin za ostudný a nemluví o něm. Nejde přitom o ojedinělý ukrajinský případ, ale o trend, který aktivisté za lidská práva pozorují během všech válek,“ uvedla pro BBC Russia Oleksandra Matvijčuk z Centra pro občanské svobody.

Doporučeno
Ženil se s dětmi a jeho následovníci věřili, že je spojkou s Bohem. Dopadnout vůdce FLDS církve trvalo roky Ženil se s dětmi a jeho následovníci věřili, že je spojkou s Bohem. Dopadnout vůdce FLDS církve trvalo roky 7. července 2022 13:00
písmeno z rusko ukrajina tank válka invaze
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Podle ukrajinské generální prokuratury bylo v souvislosti s těmito případy zaregistrováno více než 15 000 trestních řízení. V některých regionech připadá na jednoho vyšetřovatele přibližně 200 případů znásilnění.

„Vyšetřovatel musí prošetřit tolik trestních případů najednou – žádný dobrý právní systém na světě by se s takovým úkolem nedokázal efektivně vypořádat. Zároveň pokračuje válka a roste počet zločinů,“ dodala Matvijčuk.

Většina případů byla podle webu reliefweb spáchána v oblastech kontrolovaných ruskými ozbrojenými silami, ale vyskytly se i případy spáchané v oblastech kontrolovaných vládou.

Vedoucí Centra strategické komunikace a informační bezpečnosti Ljubov Cybulska zdůraznila, že „Rusko chce zničit Ukrajinu“, a to jak doslova – zabíjením a znásilňováním – tak v širším smyslu, likvidací její kultury, jazyka a historie. Zdůraznila, že jde o důsledky důsledné práce ruské propagandistické mašinérie a genocidní rétoriku, která po léta systematicky dehumanizuje a šíří nenávist vůči Ukrajině a Západu.

Domů
Sdílet
Diskuse