Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2022 13:00
Čas čtení 6:29
Tereza Patočková

Ženil se s dětmi a jeho následovníci věřili, že je spojkou s Bohem. Dopadnout vůdce FLDS církve trvalo roky

Ženil se s dětmi a jeho následovníci věřili, že je spojkou s Bohem. Dopadnout vůdce FLDS církve trvalo roky
Zdroj: FBI Most Wanted List
NEWS KRIMI SEXUÁLNÍ NÁSILÍ
Uložit Uložené

Co předcházelo zatčení vůdce FLDS církve Warrena Jeffse, který měl 78 manželek a ženil se i s dětmi? Shrnujeme v článku.

Keep Sweet: Pray and Obey je nová dokumentární série na Netflixu, která vypráví příběh o vzestupu a pádu Warrena Jeffse – samozvaného proroka a vůdce fundamentalistické Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů (FLDS), což je neoficiální polygamní odnož mormonské církve (LDS) v Americe.

Celý příběh se odehrává během deseti let, kdy na začátku milénia, po smrti otce Warrena Jeffse – Rulona Jeffse – nastoupil jeho syn na místo proroka FLDS a pokračoval v kázání a vedení církve. Prorok byl pro komunitu FLDS zmocněncem Boha, a než zemřel Rulon Jeffs, lidé věřili, že je prorok nesmrtelný. Všichni mu stoprocentně důvěřovali a nikoho by nenapadlo, že by mohl mít jakékoliv špatné úmysly, byl to zkrátka přímý prostředník Boha. Lidé také navíc věřili, že umí číst jejich myšlenky. 

Nové pořádky

Víra, kterou v církvi FLDS praktikovali, byla velmi přísná a zcela odtržená od jakéhokoliv vnějšího chápání světa. Lidé, kteří z církve vystoupili, v dokumentu například říkají, že v době, kdy byli v církvi, ani nevěděli, kdo je americkým prezidentem. Důvodem, proč všichni žili podle velmi přísných pravidel, bylo, aby po skončení světa dosáhli v posmrtném životě nejvyšší úrovně spasení od Boha. Církev byla velmi soběstačná. O peníze neměla nouzi, jelikož jí po nástupu Warrena oficiálně patřil veškerý majetek, a to včetně podniků jejích členů. Ty nadále fungovaly a generovaly zisk. Byly to například různé stavební či právní firmy po celé Americe, které svým zaměstnancům –⁠ členům FLDS – neplatily žádnou mzdu. Mohly si tak dovolit bezkonkurenční ceny. Podílely se například na stavbách pro obchodního giganta Amazon.


Poté, co se Warren stal prorokem místo svého otce, začal už tak velmi uzavřenou komunitu s přísnými pravidly ještě více oddělovat od světa a nároky na rodiny uvnitř církve ještě mnohonásobně zvyšovat. Warren zjistil, že je jeho moc v podstatě neomezená a začal toho velmi rychle využívat.  

Doporučeno
Radoslav pracuje s mrtvými: Představte si, že máte kousek shnilého masa pár dní v pokoji. Toto bylo 160 kilo Radoslav pracuje s mrtvými: Představte si, že máte kousek shnilého masa pár dní v pokoji. Toto bylo 160 kilo 27. března 2024 14:00

Warren Jeffs byl v nové roli proroka například jedinou osobou, která měla pravomoc uzavírat sňatky a přidělovat ve své komunitě manželky jejich manželům. Nikdo si nemohl sám vybrat, koho si vezme a později už ani v kolika letech se tak stane. 


Přeživší a žena, která z FLDS utekla, Rebecca Wall Musser, byla kdysi jednou z 20 manželek prvního proroka a otce Warrena Jeffa – Rulona Jeffa. V dokumentu mluví o svých zkušenostech a obtížném útěku z kultu.

Rebecca přežila útěk z FLDS a dnes žije daleko od církve a pracuje jako aktivistka a autorka. Svou první knihu o zkušenostech s FLDS The Witness Wore Red: The 19th Wife Who Brought Polygamous Cult Leaders to Justice vydala v roce 2013. V tom samém roce také založila nadaci Claim Red Foundation, která si klade za cíl vzdělávat lidi o tom, jak rozpoznat zneužívání a nátlak a jak utéci.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Rebecca Wall Musser (@1rebeccamusser)

V 19 letech si musela vzít 85letého starce

Rebecca už v první epizodě vzpomíná, jak ji otec donutil provdat se za 85letého Rulona Jeffse, když jí bylo pouhých 19 let. Její rodiče byli také členy FLDS. Její otec, Lloyd Wall, měl dvě manželky: Rebeccy matku Sharon Steed a další ženu jménem Myrna. S Myrnou měl Lloyd devět dětí a se Sharon 12.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 117750 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co byl pro Rebeccu impulz k útěku.
  • Jaká další pravidla nastolil v církvi Warren.
  • Kdy se od FLDS distancovala církev LDS (mormoni).
  • Za co dostal Warren Jeffs doživotí.
  • Co se stalo s církví po jeho zatčení.
  • Další divná fakta o FLDS a LDS.
Domů
Sdílet
Diskuse