Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. července 2022 13:11
Čas čtení 1:34
Vojtěch Vanda

Lékařka v Praze psala za peníze recepty na opiáty. Hrozí jí 10 let

Lékařka v Praze psala za peníze recepty na opiáty. Hrozí jí 10 let
Zdroj: TASR/AP
ZAJÍMAVOSTI POLICIE ČR ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Výhodný byznys si lékařka společně se dvěma komplici založila na tom, že díky lékařským posudkům mohla oddálit nástup do vězení nebo zařídit placené volno díky potvrzení covidu. Na skupinu nicméně přišla pražská kriminálka.

Pražská lékařka si založila byznys na tom, že za úplatu vydávala lékařské předpisy na opiáty, oddalovala díky svým lékařským posudkům pobyt za mřížemi nebo zařizovala týdenní dovolenou lidem pomocí potvrzených pozitivních koronavirových testů. Třiapadesátiletá žena navíc poskytla přístup do elektronické databáze s lékařskými razítky i svým komplicům. Kvetoucí byznys ale zarazili kriminalisté, každému ze skupiny hrozí až 10 let za mřížemi.

Doporučeno
Německá policie zadržela řidiče českého kamionu, který vezl deset tun výbušnin. Byl pod vlivem drog Německá policie zadržela řidiče českého kamionu, který vezl deset tun výbušnin. Byl pod vlivem drog 8. července 2022 12:06

Lékařce se v posledních letech nedařilo udržet si zaměstnání ve zdravotnických zařízeních. Jak uvádí policie, kvůli nevyhovujícím představám dostala výpověď v jedné pražské nemocnici, a proto nastoupila jinam. Ani zde se jí ale nepodařilo udržet práci. Rozhodla se tedy „podnikat“.

Dala se dohromady s dalšími dvěma muži ve věku třiapadesáti a třiatřiceti let, kterým jako lékařka s uděleným oprávněním k poskytování zdravotnických služeb a s oprávněným přístupem do elektronické databáze, poskytla přístup i s lékařskými razítky.

„Společně začali za úplatu předepisovat léky s obsahem psychotropních látek a recepty buďto prodávali, nebo si léčiva sami vyzvedávali po lékárnách po celé Praze, aby je mohli dále distribuovat,“ uvedl mluvčí policie Richard Hrdina. „V průběhu jednoho roku takto společně vystavili přes tisícovku receptů na bezmála dva tisíce balení léků. Jelikož obsah každého balení se pohyboval kolem sta tablet, celkově se takto dostali k více než sto padesáti tisícům kusů léčiv,“ pokračoval.

Covid prázdniny, oddálení trestu

Skupina však „podnikala“ i v dalších směrech. Pokud lékařce zazvonil telefonát s tím, že by žádající rád oddálil nástup do výkonu testu, za pořádnou úplatu mu napsala posudek se všemi náležitostmi, který nesliboval moc hezké zítřky. „Pokud na základě lživého lékařského posudku nemohli vykonávat obecně prospěšné práce, tak si mohli klienti odpracovat tento trest přímo v jejich zařízení,“ vysvětlil mluvčí.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Poslední nabízenou službou byl tzv. „home office“, jenž byl zprostředkován na základě koupeného pozitivního covid testu. Dotyčný tak mohl zůstat zhruba týden doma, aniž by si musel brát dovolenou. Trojici zprostředkovatelů se finančně velmi dařilo do té doby, než na ně přišla kriminálka z pátého oddělení Prahy 1.

Dohromady bylo zadrženo pět osob, jelikož v policejních poutech skončili i dva spolupracovníci, kteří sháněli klienty a prováděli další distribuci. „Všem pěti zadrženým bylo sděleno obvinění ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, a dvěma z nich navíc z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny,“ dodal Hrdina.

Tři z obviněných byli vzati do vazby. V případě odsouzení jim hrozí až 10 let za mřížemi.

Domů
Sdílet
Diskuse