Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. července 2022 v 18:48
Čas čtení 1:02
Ilona Hobzová

Emilia Clarke promluvila o aneuryzmatu. Přežila jako zázrakem, dodnes „postrádá“ části mozku

Emilia Clarke promluvila o aneuryzmatu. Přežila jako zázrakem, dodnes „postrádá“ části mozku
Zdroj: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images
NEWS HRA O TRŮNY ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Herečka během natáčení Hry o trůny absolvovala dvě životu nebezpečné operace mozku.

Populární herečka Emilia Clarke promluvila v nedělním pořadu BBC Sunday Morning o svých zdravotních problémech, které ji postihly v době natáčení seriálu Hra o trůny. Clarke v letech 2011 a 2013 přežila dvě život ohrožující krvácení do mozku a podstoupila dvě náročné operace. „Jsem součástí opravdu malé skupiny lidí, kteří něco takového přežijí,“ uvedla.

Život bez následků

Herečka v pořadu vzpomínala na to, jak po operacích viděla snímky svého mozku. „Docela dost toho chybí,“ uvedla a dodala, že velké množství jejího mozku není použitelné. „Je docela pozoruhodné, že jsem vůbec schopná normálně mluvit, většinou artikulovaně, a žít svůj život normálně bez jakýchkoli následků.“

V roce 2011 si po svírajících bolestech hlavy a nevolnostech uvědomila, že něco není v pořádku. „Nějakým způsobem, téměř plazením, jsem se dostala do šatny, došla jsem k toaletě a padla na kolena, zatímco se bolest zhoršovala,“ uvedla. Magnetická rezonance následně potvrdila aneuryzma (výduť mozkové tepny), které vyžaduje okamžitou operaci.

Doporučeno
Rod draka je pouze začátek. Tady je přehled všech chystaných seriálů ze světa Hry o trůny Rod draka je pouze začátek. Tady je přehled všech chystaných seriálů ze světa Hry o trůny 18. června 2024 v 8:00

Po operaci si například nemohla vybavit své jméno. Zotavila se a vrátila se k natáčení. V roce 2013 se ale aneuryzma zdvojnásobilo a Clarke musela na další operaci. „Zotavování bylo bolestivější než po první operaci. Vypadala jsem, jako bych si prošla válkou. Ještě příšernější než tou, kterou zažila Daenerys,“ vzpomínala. 

Zdravotně je nyní v pořádku a naplno pracuje. V rozhovoru pro BBC představila svou roli v divadelní hře Racek. Půjde o její debut v britském divadle West End. Věnuje se také charitativní organizaci SameYou, kterou založila na podporu péče pro mladé a dospělé, kteří utrpěli poranění mozku či mrtvici a čelí zdlouhavému a nákladnému návratu zpět do života.

Domů
Sdílet
Diskuse