Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. března 2019 12:28
Čas čtení 0:00
Oskar Almássy

Emilia Clarke během natáčení Game of Thrones absolvovala dvě životu nebezpečné operace mozku

Emilia Clarke během natáčení Game of Thrones absolvovala dvě životu nebezpečné operace mozku
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Představitelka Daenerys Targaryen z populárního seriálu od HBO se v nedávno publikované eseji rozpovídala o těžkých chvílích ve svém životě.

Herečka Emilia Clarke se dostala do všeobecného diváckého povědomí díky postavě Daenerys Targaryen v úspěšném seriálovém hitu Game of Thrones. A zatímco miliony fanoušků již netrpělivě očekávají příchod finální série, Clarke si nedávno zavzpomínala na dobu, kdy první série teprve čekala na svou premiéru.

Jak totiž odhalila ve své eseji A Battle for My Life, která byla publikována v magazínu The New Yorker, herečka od začátku roku 2011 přežila dvě život ohrožující krvácení do mozku.„Když se zdálo, že se naplní všechny mé dětské sny, téměř jsem přišla o svou mysl i život. Nikdy jsem o tomto příběhu nemluvila veřejně, ale nyní nastal čas,“ uvedla v eseji Emilia.

Emilia Clarke
Emilia Clarke Zdroj: HBO

Herečka popisuje, že když během cvičení se svým osobním trenérem pocítila v hlavě silně vystřelující, bodavou a svírající bolest, věděla, že něco rozhodně není v pořádku. „Nějakým způsobem, téměř plazením, jsem se dostala do šatny, přišla jsem k toaletě a padla do kolen, zatímco bolest se zhoršovala. V určitém bodě jsem věděla, co se děje – můj mozek byl poškozen.“

„Na chvíli jsem se snažila zbavit bolesti i nevolnosti a řekla jsem si ,nebudu ochrnutá'. Zahýbala jsem prsty, ale a abych udržela naživu svou paměť, tak jsem se mimo jiné snažila vzpomenout si i na některé texty z Game of Thrones,“ prozradila herečka. Magnetická rezonance v nedaleké nemocnici následně potvrdila, že jde o aneurysma (výduť mozkové tepny), která vyžaduje okamžitou operaci.

Emilia Clarke
Emilia Clarke Zdroj: HBO

Endovaskulární léčba jí zachránila život, ale během kritického dvoutýdenního období po operaci přišel pro Emilii šok. Když se jí totiž nemocniční sestra zeptala na jméno, herečka si nemohla vzpomenout. „Mé celé jméno je Emilia Isobel Euphemia Rose Clarke, ale teď jsem si na něj nemohla vzpomenout. Místo toho se z mých úst vyvalila nesmyslná slova a já se ocitla v panice. Jsem přece herečka, musím si pamatovat text. Nemohla jsem si však vzpomenout ani na vlastní jméno,“ napsala Emilia v eseji.

Herečky se zmocnil stav zvaný afázie, což je jakási porucha řeči způsobená narušením určitých center v mozku. Clarke to ale po týdnu přešlo a měsíc poté opět už pracovala na Game of Thrones. Během každé scény každý natáčecí den ji však stále doprovází velký strach z toho, že by se to mohlo zopakovat. A skutečně k tomu došlo, protože na druhé straně jejího mozku bylo objeveno další, tentokrát menší aneurysma.

Emilia Clarke
Emilia Clarke Zdroj: HBO

Do roku 2013 se aneurysma zdvojnásobilo, a tak proběhl další zákrok. Operace byla opět úspěšná. „Zotavování bylo bolestivější než po první operaci. Vypadala jsem, jako bych si prošla válkou. Ještě příšernější než tou, kterou zažila Daenerys,“ popsala své utrpení. Ani tyto zdravotní problémy však Emilii neodradily a v kariéře seriálové i filmové herečky pokračuje dodnes.

Při příležitosti publikování její eseje dokonce oznámila vznik nové charitativní organizace. Ta nese název SameYou a jejím cílem bude zlepšit zotavovací péče pro mladé a dospělé, kteří utrpěli poranění mozku či mrtvici a čelí zdlouhavému a nákladnému návratu zpět do svého života. Na světě je momentálně 50 milionů lidí trpících zraněními mozku, no a mezi ně se od února 2011 řadí i Emilia.

Domů
Sdílet
Diskuse