Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
21. července 2022 13:03
Čas čtení 1:22

CIA nemá informace o tom, že by byl Putin nemocný, řekl její šéf. Na Ukrajině podle něj padlo 15 tisíc Rusů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
CIA nemá informace o tom, že by byl Putin nemocný, řekl její šéf. Na Ukrajině podle něj padlo 15 tisíc Rusů
Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool

Ředitel CIA William Burns uvedl, že jeho agentura nemá informace o tom, že by byl prezident Ruské federace nemocný. Ve vtipu řekl, že je Putin „zdravý až moc“.

Americká CIA nemá informace o tom, že by byl prezident Ruské federace Vladimir Putin nemocný, informoval veřejnost na bezpečnostním fóru v Aspenu v Coloradu ředitel CIA William Burns. Podle něj neexistují důkazy, že by se s něčím léčil. Naopak ve vtipu naznačil, že je Putin „zdravý až moc“. Informuje BBC.

17. července 2022 19:53 Čas čtení 1:00 Rodina pohřbila čtyřletou holčičku s Downovým syndromem, která zemřela při ruském bombardování Rodina pohřbila čtyřletou holčičku s Downovým syndromem, která zemřela při ruském bombardování

„O zdravotním stavu prezidenta Putina koluje spousta zvěstí, a pokud se k tomu můžeme vyjádřit my, je až příliš zdravý,“ sdělil Burns. Bývalý velvyslanec USA v Moskvě dodal, že agentura nezískala žádné informace, které by odkazovaly na to, že by se Putin s něčím léčil. Muž, který se v listopadu do Moskvy vydal s upozorněním, že invaze na Ukrajinu by znamenala širokosáhlé důsledky pro Rusko, věří, že Putin má ještě velké plány.

„Je přesvědčen, že jeho údělem jako vůdce Ruska je obnovit Rusko jako velmoc. Věří, že klíčem k tomu je obnovení sféry vlivu v sousedství země, což nemůže udělat bez kontroly Ukrajiny,“ zmínil. Ruské špičky nicméně přistoupily k invazi s nasazenými růžovými brýlemi. Jejich odhady byly nepřesné, což se ukázalo hned na začátku.

Ukrajincům se hned po vypuknutí války 24. února podařilo zastavit útok na Kyjev, který museli Rusové následně odvolat a stáhnout se do Běloruska. Proto byl Putin nucen změnit taktiku, která spočívala ve vyhlášení útoku na Donbas, přeskupení vojsk a pomalé válce na východě Ukrajiny. Zde se Rusům daří více, je však otázkou, zda je zdlouhavý konflikt, v němž územní zisky přichází opravdu pomalu, finančně udržitelný.

15 tisíc mrtvých

Americká inteligence předpokládá, že Rusko za svůj vpád do sousední země platí vysokou daň. A to i přesto, že se velmi liší od odhadovaných čísel, které každý den uvádí ukrajinské armádní složky. CIA uvádí, že Rusko přišlo o 15 tisíc mužů a 45 tisíc mužů se při invazi zranilo.

20. července 2022 13:22 Čas čtení 1:53 Česko nakoupí stíhačky F-35 a bojová vozidla. Půjde možná o nejdražší armádní nákup moderní historie Česko nakoupí stíhačky F-35 a bojová vozidla. Půjde možná o nejdražší armádní nákup moderní historie

Ukrajina podle posledních dat naopak mluví o mnohem větších ztrátách útočníka. Přestože uvádí, že se jedná o přibližná čísla, ke čtvrtku zaznamenala 38 850 zabitých Rusů. Ukrajincům pomohly k obraně zbraně ze Západu, přičemž nejnovějším artiklem, jehož se obává i nepřítel, jsou americké raketomety HIMARS. USA slíbily, že obráncům pošlou další kusy této těžké techniky.

Domů
Sdílet
Diskuse