Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. července 2022 19:53
Čas čtení 1:00
Daniel Mikolášik TASR

Rodina pohřbila čtyřletou holčičku s Downovým syndromem, která zemřela při ruském bombardování

Rodina pohřbila čtyřletou holčičku s Downovým syndromem, která zemřela při ruském bombardování
Zdroj: TASR/AP
OSOBNOSTI INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Ruská státní televize o útoku ve Vinnycji tvrdila, že veškerá obvinění z útočení na civilisty jsou jen propagandou „ukrajinského režimu“.

Ve městě Vinnycja ve střední části Ukrajiny se v neděli konalo poslední rozloučení se čtyřletou holčičkou s Downovým syndromem Lizou Dmitrijevovou, která zahynula při ruském raketovém útoku na město ve čtvrtek 14. července.


Rodina a kamarádi Lizy se sešli v neděli ráno na pohřbu v pravoslavném kostele. Shromáždění lidé zapalovali v kostele svíčky i na památku ostatních lidí zabitých při tomto ruském útoku.

Liza Dmytrijevova
Zdroj: TASR/AP

Ruské rakety usmrtily ve čtvrtek dopoledne ve Vinnycji, kdy byly ulice plné lidí, celkem 24 osob včetně tří dětí – čtyřletou Lizu, sedmiletého chlapce a osmiletého chlapce. Lizina matka Irina Dmitrijevová byla mezi více než 100 dalšími raněnými. Z nich 68 pokračuje v léčbě včetně tří dětí a čtyři lidé jsou stále pohřešováni, uvedl v sobotu šéf okresu Vinnycja Serhij Borzov.

Ruská státní televize přinášela o útoku ve Vinnycji dezinformace jako obvykle – tvrdila, že jakákoli obvinění z útočení na civilisty jsou jen propagandou „ukrajinského režimu“.

pohřeb
Zdroj: TASR/AP

Smrt Lizy zasáhla i první dámu Ukrajiny Olenu Zelenskou. Na svém Instagramu sdílela video z loňských Vánoc, kdy se s Lizou setkala osobně. Společně totiž natáčely vánoční video i s dalšími dětmi s Downovým syndromem.

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

„Všechny nás dnes vyděsilo video převráceného dětského kočárku ve Vinnycji. A pak, když jsem četla zprávy, jsem si uvědomila, že to děvče znám. Nenapíšu sem všechno, co bych chtěla říct těm, kdo ji zavraždili. Napíšu o Lize. Liza zvládla za půl hodiny namalovat nejen sebe, sváteční šaty, ale i všechny ostatní děti, mě, kameramany a režiséra,“ zavzpomínala v příspěvku Zelenská.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

Domů
Sdílet
Diskuse