Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. července 2022 11:30
Čas čtení 9:50
Lucie Kotvalová

Reportáž: 120 zachráněných zvířat a my. Vítej na veganské farmě

Reportáž: 120 zachráněných zvířat a my. Vítej na veganské farmě
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
REFRESHER VEGANSTVÍ
Uložit Uložené

Jaký je život na farmě, kde jsou zvířata s lidmi zcela rovnocenná? Kde mohou celý den běhat, hrát si, dožadovat se láskyplného drbání? Kde dostala –⁠ v kontextu hospodářských zvířat –⁠ neobvyklé privilegium: žít?⁠

„Na začátku tady nebylo nic, jenom pole,“ říká mi Marie Šebestová a ukazuje kolem sebe. Obcházíme pozemek, přetvořený v azyl pro hospodářská zvířata, který ve vesnici Dobrovítov spolu s kamarádkou Kateřinou Šmídovou před osmi lety koupily. Těžko se tomu věří – že tady nebylo vůbec nic. Když se člověk rozhlédne kolem sebe, vidí hutně poseté pozemky. Několik jurt a chatiček, přístřešky pro zvířata, houpačku, ploty, stroje, starou maringotku. „Opravdu. Přijeli jsme sem s kamarádem Kubou, zaparkovali jsme auto, koukali na prázdný pozemek a přemýšleli, kde máme začít,“ směje se.

Marie –⁠ a její společníci –⁠ mě provádí po celém pozemku.
Marie –⁠ a její společníci –⁠ mě provádí po celém pozemku. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Marie již předtím pomáhala v kočičím útulku, ovšem zlom přišel, když se dozvěděla, v jak krutých podmínkách žijí hospodářská zvířata – před deseti lety se tak stala vegankou. Brzy si navíc uvědomila i rozměr této problematiky. Pro lidskou potřebu se ročně zabijí miliardy zvířat. A ještě jinak – 60 % všech savců na planetě tvoří hospodářská zvířata (většinou skot a prasata). 36 % poté tvoří lidé a pouhá 4 % savců tvoří divoká zvířata. Podobně nepředstavitelná jsou i data týkající se ptactva. Chovná drůbež dnes tvoří 70 % všech ptáků na naší planetě, pouze 30 % ze všech okřídlených tvorů žije volně v přírodě.

Obrovské plány

Přes Facebook se tedy připojila k organizaci Soucitně, která sháněla lidi, kteří by se chtěli podílet na budování azylu právě pro hospodářská zvířata. Skupina padesáti lidí se tehdy sešla v restauraci Loving Hut v Praze, aby nápad prodiskutovala. „Měli jsme obrovské plány, ale všechno trvalo velmi dlouho. Ještě další rok se nic nedělo,“ vysvětluje.

Doporučeno
Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku 19. února 2024 8:00

Marie se tedy, ač původně projekt nechtěla mít ve svých rukou, proaktivně spojila právě s Kateřinou, se kterou se dohodly, že pozemek najdou co nejrychleji ony samy. A tak se také stalo. Daly dohromady našetřené peníze, další si půjčily od rodičů či přátel a záchrana zvířat mohla začít.

Společně s dalšími lidmi z onoho „nic“ zvládli vytvořit azyl pro momentálně zhruba 120 „zachráněných bytostí“, které by jinak nyní, v červenci 2022, už zřejmě nežily. Po pozemcích se probíhají – Marie používá téměř výhradně zdrobněliny, když o nich mluví – kačenka Happy, krocánek Brown, slepička Barunka a její kuřátka, ovečky Kempík a Ovečka, prasnička Růženka a Aninka, prasátko Piggy a Milánek, kravičky Grace a Jitka, volek Oliver, kozičky Dorotka s Lízou, mazlivý kozel Matěj (který dokonce i místo jídla preferuje lidskou společnost), pejsek Čiky, lama Franta, kočka Magie a kocour Vítek, který prosí o jídlo nebo mazlení jako pes.

Momentálně je zde asi 120 zachráněných zvířat.
Momentálně je zde asi 120 zachráněných zvířat. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 118553 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se zvířata na farmu dostávají.
  • Kolik jich zde žije.
  • Co motivuje dobrovolníky pomáhat na farmě.
  • Jak náročný život na Farmě Naděje probíhá.
Domů
Sdílet
Diskuse