Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. července 2022 v 11:30
Čas čtení 9:50
Lucie Kotvalová

Reportáž: 120 zachráněných zvířat a my. Vítej na veganské farmě

Reportáž: 120 zachráněných zvířat a my. Vítej na veganské farmě
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
REFRESHER VEGANSTVÍ
Uložit Uložené

Jaký je život na farmě, kde jsou zvířata s lidmi zcela rovnocenná? Kde mohou celý den běhat, hrát si, dožadovat se láskyplného drbání? Kde dostala –⁠ v kontextu hospodářských zvířat –⁠ neobvyklé privilegium: žít?⁠

„Na začátku tady nebylo nic, jenom pole,“ říká mi Marie Šebestová a ukazuje kolem sebe. Obcházíme pozemek, přetvořený v azyl pro hospodářská zvířata, který ve vesnici Dobrovítov spolu s kamarádkou Kateřinou Šmídovou před osmi lety koupily. Těžko se tomu věří – že tady nebylo vůbec nic. Když se člověk rozhlédne kolem sebe, vidí hutně poseté pozemky. Několik jurt a chatiček, přístřešky pro zvířata, houpačku, ploty, stroje, starou maringotku. „Opravdu. Přijeli jsme sem s kamarádem Kubou, zaparkovali jsme auto, koukali na prázdný pozemek a přemýšleli, kde máme začít,“ směje se.

Marie –⁠ a její společníci –⁠ mě provádí po celém pozemku.
Marie –⁠ a její společníci –⁠ mě provádí po celém pozemku. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Marie již předtím pomáhala v kočičím útulku, ovšem zlom přišel, když se dozvěděla, v jak krutých podmínkách žijí hospodářská zvířata – před deseti lety se tak stala vegankou. Brzy si navíc uvědomila i rozměr této problematiky. Pro lidskou potřebu se ročně zabijí miliardy zvířat. A ještě jinak – 60 % všech savců na planetě tvoří hospodářská zvířata (většinou skot a prasata). 36 % poté tvoří lidé a pouhá 4 % savců tvoří divoká zvířata. Podobně nepředstavitelná jsou i data týkající se ptactva. Chovná drůbež dnes tvoří 70 % všech ptáků na naší planetě, pouze 30 % ze všech okřídlených tvorů žije volně v přírodě.

Obrovské plány

Přes Facebook se tedy připojila k organizaci Soucitně, která sháněla lidi, kteří by se chtěli podílet na budování azylu právě pro hospodářská zvířata. Skupina padesáti lidí se tehdy sešla v restauraci Loving Hut v Praze, aby nápad prodiskutovala. „Měli jsme obrovské plány, ale všechno trvalo velmi dlouho. Ještě další rok se nic nedělo,“ vysvětluje.

Doporučeno
Diana a David si otevřeli rostlinné řeznictví a teď o nich píšou i v Americe. „Vegani nejedí pořád jenom mrkev,“ říkají Diana a David si otevřeli rostlinné řeznictví a teď o nich píšou i v Americe. „Vegani nejedí pořád jenom mrkev,“ říkají 14. července 2024 v 9:30

Marie se tedy, ač původně projekt nechtěla mít ve svých rukou, proaktivně spojila právě s Kateřinou, se kterou se dohodly, že pozemek najdou co nejrychleji ony samy. A tak se také stalo. Daly dohromady našetřené peníze, další si půjčily od rodičů či přátel a záchrana zvířat mohla začít.

Společně s dalšími lidmi z onoho „nic“ zvládli vytvořit azyl pro momentálně zhruba 120 „zachráněných bytostí“, které by jinak nyní, v červenci 2022, už zřejmě nežily. Po pozemcích se probíhají – Marie používá téměř výhradně zdrobněliny, když o nich mluví – kačenka Happy, krocánek Brown, slepička Barunka a její kuřátka, ovečky Kempík a Ovečka, prasnička Růženka a Aninka, prasátko Piggy a Milánek, kravičky Grace a Jitka, volek Oliver, kozičky Dorotka s Lízou, mazlivý kozel Matěj (který dokonce i místo jídla preferuje lidskou společnost), pejsek Čiky, lama Franta, kočka Magie a kocour Vítek, který prosí o jídlo nebo mazlení jako pes.

Momentálně je zde asi 120 zachráněných zvířat.
Momentálně je zde asi 120 zachráněných zvířat. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se zvířata na farmu dostávají.
  • Kolik jich zde žije.
  • Co motivuje dobrovolníky pomáhat na farmě.
  • Jak náročný život na Farmě Naděje probíhá.
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 118553 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse