Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
27. července 2022 10:23
Čas čtení 0:59

Při protestech v Kongu zemřelo nejméně 15 lidí včetně 3 zaměstnanců OSN

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Při protestech v Kongu zemřelo nejméně 15 lidí včetně 3 zaměstnanců OSN
Zdroj: ČTK/AP/Moses Sawasawa

Demonstranti v Kongu protestují proti mírovým misím OSN. Připadají jim neefektivní a nemají pocit, že by udržovaly bezpečnost na ulicích. Od pondělí dochází ve městě Goma k násilným protestům, které si vyžádaly nejméně 15 životů.

Při protestech proti mírovým silám OSN zemřelo v úterý v Kongu patnáct lidí. Tři z nich byli zaměstnanci OSN. Násilné protesty proti neefektivitě mírových jednotek v zemi začaly v pondělí. Původní demonstrace svolané vládním mládežnickým křídlem se zvrhly, když protestující vtrhli do místního velitelství mise OSN a na základnu ve městě Goma. Informuje o tom BBC.

Sedm civilních obětí a tři zaměstnanci OSN zemřeli během druhého dne protestů proti mírové misi ONS ve městě Goma. Spojené národy popřely, že by jejich zaměstnanci stříleli, jak zněla některá obvinění. „OSN na žádné protestující nestřílela. Velmi organizovaná skupina zahltila naši základnu a sestřelovala i naše vrtulníky,“ okomentoval situaci šéf místní OSN Khassim Diagne.

 


Protestující se ve městě Goma bouří, protože mírové mise ONS považují za neefektivní. „Rozhánějí nás slzným plynem, protože jsme přišli říct, že nám Monusco (název mise OSN v Kongu, pozn. redakce) nepomáhá. Jsou v Kongu už 22 let a nic nefunguje,“ řekl protestující Anselme Musimbwa.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

K podobným protestům došlo v průběhu let několikrát. Doposud ale demonstrace nebyly tak intenzivní ani násilné. Mise Monusco začala v roce 2010, kdy vystřídala předchozí mírovou misi v zemi. Jejich úkolem je mimo jiné udržovat bezpečnost obyvatel před místními milicemi. Podle protestujících se ale tento úkol plnit nedaří.

V současnosti pracuje v Kongu v rámci mise přibližně 18 tisíc pracovníků OSN, z toho 12 tisíc vojáků. Ti se připravují na své stažení, konkrétní datum ale zatím nebylo uvedeno. Po eskalaci konfliktů vláda požádala armádu a policii, aby zařídila obnovení pořádku v ulicích.

Domů
Sdílet
Diskuse