Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
30. července 2022 19:28
Čas čtení 0:41

Zachráněné želví mládě vylučovalo šest dní pouze plast. Moře je znečištěné a želvy často jedí jen plasty, tvrdí veterinářka

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zachráněné želví mládě vylučovalo šest dní pouze plast. Moře je znečištěné a želvy často jedí jen plasty, tvrdí veterinářka
Zdroj: Unsplash/Olga Tsai/volně k užití

Želví mládě, které se dostalo do záchranné stanice, vylučovalo po šest dní pouze plast. „V moři je tolik plastu, že to je často to jediné, co želví mláďata po vylíhnutí jedí,“ říká veterinární sestra Sarah Male.

Mládě mořské želvy zelenavé zachráněné na pláži v Sydney snědlo tolik plastu, že podle nemocnice pro volně žijící zvířata v zoo Taronga trvalo šest dní, než všechny plasty vyloučilo. Informoval o tom deník The Guardian.

10. července 2022 17:39 Čas čtení 1:04 Vědci našli mikroplasty v mase, mléce a krvi hospodářských zvířat Vědci našli mikroplasty v mase, mléce a krvi hospodářských zvířat

Mládě vážící 127 gramů bylo nalezeno ležící na zádech ve skalní tůni nedaleko pláže Tamarama v Sydney. Chyběla mu jedna ze čtyř ploutví, v další mělo střep a v krunýři díru.

Ošetřovatelé uvedli, že kromě těchto zranění se želva zdála být v dobré fyzické kondici a neměla problémy s plaváním.

„Pak se ale začala vyprazdňovat a šest dní vyprazdňovala pouze plast. Žádné výkaly z ní nevycházely, jen čistý plast,“ řekla veterinární sestra z Tarongy Sarah Male.

„Byly to různé velikosti, barvy a složení. Některé byly tvrdé, jiné ostré a u některých bylo poznat, že je na plastu nápis. To je všechno, co někteří z těch nebohých tvorečků jedí. Kolem je tolik plastu, že ho konzumují jako svoji první potravu po vylíhnutí,“ řekla. Navzdory pokroku může trvat až celý rok, než bude mládě vypuštěno zpět do volné přírody.

Domů
Sdílet
Diskuse