Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
1. srpna 2022 20:09
Čas čtení 0:41

MAPA: Nejvíce věřících je na Moravě. Jak je na tom tvůj kraj?

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Aktuální počty věřících osob v České republice.

Česká republika platí za národ nevěřících. Potvrzují to i data ze Sčítání lidu, domů a bytů z minulého roku i předchozí sčítání z roku 2011. Češi a Češky nejčastěji uvádí, že ničemu nevěří, případně na otázku vůbec neodpovídají. Oproti roku 2011 ale věřících ubylo.

V loňském průzkumu se ukázalo, že věřících, kteří se hlásí k církvi, případně k některému náboženskému směru nebo společenství, bylo přibližně 13 %. Před deseti lety bylo věřících přibližně o procento více. 

Nejvíce věřících bylo jak minulý rok, tak i v roce 2011 na Moravě a ve Slezsku. Ve vedoucím Jihomoravském kraji žije přes 230 tisíc věřících. Naopak nejméně lidí se k církvi hlásí v Karlovarském kraji. Zde se k církvi přihlásilo jen 19 tisíc osob.

Nejčastěji se lidé hlásí k Církvi římskokatolické, Českobratrská církev evangelická je na druhém místě, na třetím pak Církev československá husitská. Při posledním sčítání také část lidí uvedla, že sice věří, ale nehlásí se k žádnému konkrétnímu směru. Takto na otázku víry odpovědělo přes 960 tisíc obyvatel Česka.

Domů
Sdílet
Diskuse