Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. srpna 2022 8:30
Čas čtení 8:58
Vojtěch Vanda

Die Antwoord: Adoptivní syn je obvinil ze sexuálního a psychického týrání, měl být jen „rekvizitou“ do klipů

Die Antwoord: Adoptivní syn je obvinil ze sexuálního a psychického týrání, měl být jen „rekvizitou“ do klipů
Zdroj: Getty Images/Theo Wargo
HUDBA ELEKTRONICKÁ HUDBA HUDBA RAP
Uložit Uložené

Pokud sleduješ hudební popkulturu alespoň povrchově, určitě jsi na ně narazil. Trojice původně jihoafrických hudebníků na sebe upozornila nejen svým vzhledem či hudbou, ale i množstvím skandálů a zvláštních okolností.

Fok. Jen toto slovo mohlo napadnout v roce 2020 zapáleného fanouška jihoafrické rave-rapové skupiny Die Antwoord, když ohlásila vydání pátého studiového alba House of Zef. Tak signifikantní slangová nadávka přímo typická pro africkou rapovou anomálii přišla na mysl z jediného důvodu – páté album totiž mělo znamenat konec. Završení 12 let dlouhé poutě kapely, která přinesla revoluci ve světové rapové komunitě.

Posledním hřebíčkem do rakve měl být finální single pro všechny „zef fans“, jenž spatřil světlo světa se zpožděním až na konci letošního července. Na oficiálním YouTube kanále se objevil vizuál postav připomínajících nahé andělíčky v kostelech. Pod duhou vedle náhrobního kříže s názvem seskupení seděli z levé strany Ninja, z pravé strany ¥o-Landi Vi$$er a nad nimi visel s křídly DJ Hi-Tek alias HITEK5000.

YouTube nicméně odkazuje pouze na Discord kanál skupiny. Pokud chceš slyšet celou píseň, musíš na Vimeo. Společně s vydáním singlu přišel i malý vzkaz od Ninji a ¥o-Landi. Track změnil jejich vizi. 

Doporučeno
V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky 11. března 2024 16:00

„Když jsme písničku dokončili, řekli jsme si, do ha*zlu, ten track je fakt dobrý. Takto přece nemůžeme skončit. Nejde to, je to moc cool,“ napsali na Facebooku„Vtipné je, že přestože se song jmenuje DIE ANTWOORD IS DEAD, rozhodli jsme se, že skupinu udržíme naživu. Zkusili jsme ji zabít, ale umřít nechce,“ dodali.

Píseň, která pro ně osobně znamená konec starého dobrodružství s kolektivem Die Antwoord a začátek nových časů, vznikla v momentě, kdy se kolem nich vine další velká kontroverze. K příležitosti jejich přežití jsme se rozhodli vytvořit profil, v němž zmapujeme celé divoké trvání těchto „rapových mimozemšťanů“.

Vznik

Vznik Die Antwoord se určitě nedatuje do doby rapových ambic jednotlivých členů. Watkin Tudor Jones, jak zní občanské jméno Ninji, se údajně věnoval rapu od svých 13 let. Dnes sedmačtyřicetiletý umělec je úzce spjat s jihoafrickou rapovou scénou devadesátých let.

Psát o tom, kde všude figuroval a co to znamenalo, by vyšlo na dalších několik profilů. V zkratce začínal v uskupení The Original Evergreen, vydal svůj sólo debut Memoirs of a Clone, následně zformoval svůj „demo projekt“ Max Normal a na přelomu tisíciletí jej rozpustil, aby mohl v roce 2002 vzniknout projekt The Constructus Corporation.

Rok trvající hudební epizoda s Markusem Wormstormem a Felixem Labandem byla pro rappera, jehož místo a pohodlná hudební poloha dosud zatím neexistovaly, nečekaně klíčová. Na albu The Ziggurat se totiž na vokálech objevila jistá Anica the Snuffling. To byl počátek hudební kariéry Anri du Toit, dnes známé jako ¥o-Landi Vi$$er, a zároveň kromě nezaměnitelné spolupráce i vztahu plného romance a loajality.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Neuběhly ani tři roky a du Toit přivedla na svět jejich společnou dceru Sixteen Jones, Tudor vydal druhé sólové album The Fantastic Kill, o dva roky později vzkřísil postavu Max Normal a dal vzniknout Yolandi Visser a „korporátní hip hopové skupině“ MaxNormal.TV.

Byl to test. Test kompatibility. Jones a du Toit na mikrofonu potřebovali někoho, kdo pro ně bude produkovat. Justin de Nobrega, vystupující jako DJ Hi-Tek, se zdál dokonalý. DJ z Kapského města seděl nejlépe do připravovaného schématu a měl překvapit svět. Jeho hudební podklady, do nichž by se nikdo před rokem 2008 neodvážil rapovat, byly jako stvořené pro rodící se rap rave.

Die Antwoord

Jejich seskupení bylo odpovědí na všechny otázky, které si Jones kladl celých 21 let své dosavadní rapové kariéry. Proto vzniklo Die Antwoord, šílené spojení jihoafrické pouliční kultury a hudby, jež v afrikaanštině opravdu znamená „odpověď“. Jejich image se drasticky změnila – kravatu a oblek z MaxNormal.TV vystřídaly animalistické kostýmy, přírodní rytmy smíchané s novodobou techno-rapovou produkcí a chytré anglické texty zase slum slang.

Die Antwoord
Zdroj: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Vyznávali tzv. ZEF. „Tento styl je spojen s lidmi, kteří si vytuní svá auta a jedou zlato a podobné sra*ky. Zef znamená, že jsi chudý, ale zároveň lidi přitahuješ. Jsi chudý, ale jsi sexy a máš styl,“ popsala význam jejich životního stylu Yolandi. Špína, drogy, zbraně, zlato, auta, slum, luxus, nebezpečí. Tlak na to, aby všechno bylo „chansta, chansta“ a na rukou měli „bling“. V podobné formě to tu opravdu ještě nebylo.

Doporučeno
Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč 20. února 2024 16:30

Vše umocnil jejich free debut $O$. Velmi explicitní zpověď, nalezení sebe sama, vyznání se z těch nejobyčejnějších pouličních snů zabalených v horkém podnebí savany. Největší hit z desky, Enter the Ninja, dostal v roce 2009 videopodobu, kterou zná většina milovníků populární hudby. Odtud také vznikla mylná domněnka, že DJ, jenž se objevil ve videoklipu, je DJ Hi-Tek, a jen zesílila různorodost a „divnost“ skupiny.

Pravdou bylo to, že pravý Hi-Tek nejen kvůli své homosexualitě, která později vyšla najevo, ale i obecně, nechtěl, aby jeho pravá tvář byla známa světu. Neúčastnil se rozhovorů a i do posledních koncertů vystupoval v masce, která si zahrála v již výše zmíněném videoklipu.

Proto zde byl do jeho role obsazen DJ Solarize, občanským jménem Leon Botha, který již od narození žil s progerií. Nemoc způsobující předčasný a urychlený rozvoj stařeckého vzhledu obvykle ukončí lidský život do 13 let věku. Botha podlehl své nemoci 5. června 2011 ve 26 letech. „Byl to anděl,“ uvedla k jeho smrti Yolandi.

Rozlet

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 119177 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se o Die Antwoord začalo mluvit jako o „vykradačích tradiční kultury“.
  • O používání blackface a problémech se zahraničními hvězdami.
  • O psychickém a sexuálním týrání, kterého se měli dopustit na svém adoptivním synovi.
  • O spojení kapely s nebezpečným gangsterem z Kapského města.
Domů
Sdílet
Diskuse