Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. srpna 2022 13:12
Čas čtení 1:12

Prezident Zeman vetoval zákon o pojistném na veřejné zdravotní pojištění. Sněmovna ho může přehlasovat

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Prezident Zeman vetoval zákon o pojistném na veřejné zdravotní pojištění. Sněmovna ho může přehlasovat
Zdroj: TASR - Oliver Ondráš

Opatření by podle prezidenta mělo negativní dopad na kvalitu a dostupnost zdravotní péče.

Prezident Miloš Zeman v pondělí vetoval zákon o pojistném na veřejné zdravotní pojištění. Nesouhlasí se snížením příjmů veřejného zdravotního pojištění. Důvody uvedl v dopise, který napsal předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). Dolní parlamentní komora může prezidentské veto přehlasovat.

Podle Zemana musí poslanci myslet na negativní dopady

„Jde o opatření, které za současné nepříznivé ekonomické situace bude mít negativní dopad na kvalitu a dostupnost zdravotní péče,“ uvedl Zeman v dopise. Odkazoval také na upozornění zástupců České lékařské komory, kteří nesouhlas se snižováním výdajů na zdravotnictví odůvodňují zejména vysokou mírou inflace, dále pak tím, že epidemie covidu-19 ještě zdaleka neskončila. 

Všechny výše zmíněné důvody si podle hlavy státu žádají vysoké náklady, s nimiž se poskytovatelé zdravotních služeb budou muset v současnosti, ale i v následujícím období vyrovnávat. 

„Vážné argumenty, a to i k rozšíření návrhu zákona nad rámec původního vládního návrhu zákona, vznesla ve svých vystoupeních v Poslanecké sněmovně i řada poslanců – lékařů, uvědomujících si složitost současné i budoucí situace ve zdravotnictví a poukazujících na to, že přijatá zákonná úprava ohrožuje zachování kvality a dostupnosti zdravotní péče a vůbec neřeší jejich nezbytné zlepšování,“ dodal Zeman.

Stát aktuálně platí pojistné ve výši 1967 korun za každého svého pojištěnce, mezi které patří důchodci, nezaopatřené děti, příjemci dávek v mateřství, osoby pečující a osoby ve stupni závislosti nebo osoby v evidenci na úřadu práce. Podle návrhu vládní koalice by se tato částka snížila na 1487 korun.

Zeman vrátil zákon Poslanecké sněmovně k přepracování. Dolní komora ale může prezidentské veto přehlasovat. K tomu bude vládní koalice potřebovat nadpoloviční většinu, tedy 101 hlasů. Proti ale zřejmě budou členové opozice. 

Domů
Sdílet
Diskuse