Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
16. srpna 2022 7:50
Čas čtení 1:11

Do Česka přijeli první zranění ukrajinští vojáci, léčit se tu budou minimálně měsíc

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Do Česka přijeli první zranění ukrajinští vojáci, léčit se tu budou minimálně měsíc
Zdroj: Unsplash/Simon Infanger/na voľné použitie

Česko přijalo první dva ukrajinské vojáky zraněné během války na Ukrajině. V Lázních Darkov na Karvinsku se budou léčit minimálně měsíc.

První ukrajinští vojáci zranění během války s Ruskem se přijeli léčit do Česka. Jejich stav je stabilizovaný, v Lázních Darkov na Karvinsku se budou především rehabilitovat, a to nejméně jeden měsíc. Do Česka budou postupně přijíždět i další zranění ukrajinští vojáci, informuje ČTK.

16. srpna 2022 6:00 Čas čtení 16:32 Absolvovala jsem kemp Moderní sebeobrany. Naučila jsem se bránit a postavit se sama za sebe (Reportáž) Absolvovala jsem kemp Moderní sebeobrany. Naučila jsem se bránit a postavit se sama za sebe (Reportáž)

Převoz i léčbu zraněných ukrajinských vojáků organizuje česká nezisková organizace REGI Base. Ta se pomoci válečným veteránům, policistům či hasičům věnuje již 11 let. Nejdříve se fond věnoval čistě válečným veteránům, později svou působnost rozšířil i na příslušníky bezpečnostních sborů. Do Darkova nepředává vojáky poprvé. „V minulosti jsme už léčili vojáky z Gruzie. A v roce 2018 u nás byli i ukrajinští vojáci z Donbasu zranění při prvním napadení Ukrajiny Ruskem,“ řekla ředitelka lázní Lenka Krótká.

Do Česka v pondělí přijeli první dva ukrajinští vojáci, kteří ve válce utrpěli komplikovaná zranění. Dvacetiletý Oleg přišel o část ruky a má roztříštěný kotník. Jednapadesátiletý Dmytro má amputované tři prsty na noze. „Stříleli na nás z obrněného transportéru. Pomohli mi v nemocnici v Dněpru. Doufám, že v Česku se můj zdravotní stav zlepší natolik, abych se mohl vrátit ke spolubojovníkům,“ uvedl po příjezdu Oleg pro iDnes.

„Lékaři a lázeňští specialisté v Lázních Darkov už nastudovali jejich lékařské zprávy tak, aby léčebný plán byl co nejefektivnější, aby se jako vojáci dostali opět do kondice. Z naší strany není stanovena žádná maximální hranice. Konečný počet závisí hlavně na nadaci, která vše zajišťuje. Celý proces je značně komplikovaný. Především po administrativní stránce,“ dodal mluvčí zařízení Miroslav Slaný. Oba vojáci v Lázních Darkov stráví nejméně měsíc.

Během následujících týdnů by do Česka mělo přijet nejméně dalších 5 ukrajinských vojáků.

Válka na Ukrajině začala 24. února 2022, když do země vtrhla ruská vojska. Ani 174. den ruské invaze se Ukrajina nevzdává a dál bojuje o svoje území.
Vše k tématu nalezneš zde.
Domů
Sdílet
Diskuse