Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. srpna 2022 6:00
Čas čtení 16:32
Lucie Kotvalová

Absolvovala jsem kemp Moderní sebeobrany. Naučila jsem se bránit a postavit se sama za sebe (Reportáž)

Absolvovala jsem kemp Moderní sebeobrany. Naučila jsem se bránit a postavit se sama za sebe (Reportáž)
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
REFRESHER MODERNÍ SEBEOBRANA SEBEOBRANA
Uložit Uložené

Vydali jsme se na letní kemp Moderní sebeobrany. Jak nám to šlo? Jak si definovat vlastní hranice? A co si z lekcí odnášíme?

Článek obsahuje popis sexualizovaného násilí.

Za rok 2021 bylo v České republice nahlášeno 773 znásilnění. Toto číslo ovšem reprezentuje jen velmi malou část skutečných případů – devět z deseti obětí se na policii nikdy neobrátí. 90 % žen navíc znásilní někdo, koho znají. Obranu nejen proti sexualizovanému násilí proto učí lektorky a lektoři Moderní sebeobrany.

Jejich letní kemp naplněný několika tréninky denně jsme se rozhodli vyzkoušet i my. Jak to šlo a co si z kempu odvážíme, se dočteš v naší reportáži.

Milana Horváta (28) od školky šikanovali. „Začal jsem cvičit nejdříve karate, krav magu. Pak jsem ale zjistil, že to jsou až moc macho věci, a dostal jsem se k Houdkovi.“ Co se mu na Moderní sebeobraně líbí? „Důstojnost, přístup k lidem. Je to bezpečné, jednoduché. Dávají se nástroje civilnímu člověku, který se potřebuje rozumně umět bránit.“Moderní sebeobranaLetní kemp Moderní sebeobrany.Letní kemp moderní sebeobrany.
Zobrazit galerii
(5)

„Toto mě docela trápí… Probíráš to s terapeutkou?“ zeptala se mě před několika dny sestra, když jsem jí na Facebooku nahrála zprávu o tom, že jsem opět šla někam, kam jsem nechtěla, protože jsem neuměla říct ne. Týden předtím podobné obavy vyjádřila moje kamarádka. A týden předtím zase jiná. O svých téměř neexistujících hranicích přemýšlím již dlouho.

„Naše dcera nebude hrát podle pravidel společnosti, kde jsou ženy pasivní a usměvavé a kde si nechají všechno líbit, aby náhodou neudělaly scénu,“ čtu v úvodu knihy Moderní sebeobrana Jasmíny a Pavla Houdkových den před odjezdem na jejich letní kemp.

V mysli mi vyvstanou obrazy z minulosti – kolikrát jsem něco udělala, přestože jsem nechtěla, kolikrát jsem předstírala, že se mi něco líbí, přestože nelíbilo, kolikrát jsem se usmála, ačkoli se mi chtělo křičet a utíkat. Kolikrát jsem posunula svoje hranice jenom proto, abych si někoho neznepřátelila, aby nenastala trapná situace, abych nedělala problémy. Protože jsem měla pocit, že se to ode mě očekává, že jsem někomu něco dlužna. Protože dívky takto bývají vychovávány – aby byly (po)slušné. Aby nezlobily.

Ano, říkám si po několikaminutové introspekci a evaluaci životních rozhodnutí, tento kurz se mi asi opravdu bude hodit.

Jak macho týpci dali vzniknout feministické sebeobraně

„Stop! Stop! Stop!“ nese se vzduchem. Nezávislý pozorovatel by se asi mohl vylekat, co hrozného se tady – na pozemku hotelu v Rumburku – děje. Naopak. To právě lektorka Moderní sebeobrany Jasmína Houdek názorně ilustruje několika desítkám lidí, jak se bránit v případě, že by taková situace skutečně nastala. Čekají nás tři dny, kdy se budeme učit bránit něco, co by mělo náležet jen nám. Naši integritu, důstojnost, svobodu, bezpečí. Naše těla.

Jasmína se moderní sebeobraně věnuje od roku 2015. Tehdy dělala bojové sporty a občas zašla i na akce „tradičních forem sebeobrany“. Přišlo jí to totožné – i na kurzech sebeobrany se totiž učili jen fyzickou stránku obrany. Bez komunikace a bez hlubšího kontextu.

„Také se tam často chovali blbě k ženám. Vždy tam bylo více mužů, kteří byli často hodně sexističtí. Nikdy jsem se tam necítila v bezpečí. Nikdy bych tam nepromluvila o tom, že jsem byla znásilněná. Dokonce mě obtěžovalo hodně z těch lektorů. Cvičili jsme a někdo na mě pokřikoval: ‚Vypadá to jako sex a možná to i sex je.‘ I ten hlavní instruktor, kterého všichni obdivovali, mi v momentě, kdy jsem se ozvala proti jedné poznámce, odpověděl, abych tyto své móresy netahala sem na trénink. ‚Pražské móresy,‘ řekl. Měl na mysli ‚feministické móresy‘. Já jsem se proti němu ozvala před všemi ostatními, bylo to pro mě strašně těžké. Pak jsem brečela na záchodě,“ popisuje Jasmína.

Po tomto zážitku řekla Pavlu Houdkovi, svému partnerovi, který v roce 2010 systém Moderní sebeobrany založil a je hlavním instruktorem, že se sebeobranou končí. A že to rozhodně nechce učit. „On mi odpověděl, abych to učila přesně tak, jak si to představuju. Takže jsem si řekla: ‚Jo, takto to budu dělat – pěkně feministicky a s důrazem na sexualizované násilí.‘ Bum, a je to tady. Máte, co jste chtěli. Vlastně mě stvořili macho týpci,“ směje se.

Neslyšíme vás

Na kempu jsme rozděleni podle úrovně na ty, kteří se sebeobranou nemají žádné zkušenosti, na ty, kteří již nějaký kurz absolvovali, a na ty, kteří už skutečně vědí, co a jak. Já se ocitám v nulté skupině – zkušenosti zatím žádné nemám.

Na první lekci nám lektor Mirek a Christine vysvětlují, jaké oběti si útočníci a útočnice na ulicích nejčastěji vybírají. Nejistě a submisivně vypadající, často se sluchátky, mobilem či jiným rozptýlením v ruce. Závěr? Pokud jdeme někudy, kde cítíme, že by nějaké riziko mohlo nastat, zásadní je nebýt na mobilu, sluchátka schovat. Pohybovat se sebejistě, rázně.

Nejdříve nás učí základy sebeobrany.
Nejdříve nás učí základy sebeobrany. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 119545 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse