Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. února 2023 11:00
Čas čtení 4:47
Anna Koucká

Lékárničku, pas a respekt s sebou. Připravili jsme tipy pro zájemce o dobrovolnictví v cizině

Lékárničku, pas a respekt s sebou. Připravili jsme tipy pro zájemce o dobrovolnictví v cizině
Zdroj: Unsplash/Rémi Walle
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ TIPY PRO STUDENTY
Uložit Uložené

Dobrovolnictví v zahraničí je především pro mladé lidi velmi populární záležitostí posledních let. Na co si dát pozor a co promyslet předtím, než vyrazíš?

Dobrovolnictví v zahraničí ročně zláká stovky tisíc lidí z celého světa a ani Češi nejsou výjimkou. Podle letošního průzkumu společnosti Volunteer FDIP má s dobrovolnictvím v cizině zkušenost až 18,2 procenta dotazovaných Čechů a s rostoucí oblibou gap yearů se očekává, že počet mladých dobrovolníků ještě poroste. 


Nabídka dobrovolnických programů je velmi široká, liší se podle jednotlivých zemí i platforem, které je nabízí. Získat správné informace a orientovat se ve světě dobrovolnické práce tak může být složité a bohužel je snadné narazit na podvodné nabídky či projekty, které se tváří bohulibě, ale ve skutečnosti se za nimi skrývají nekalé praktiky. 

Doporučeno
Večer usneš v Praze a ráno se probudíš na Jadranu nebo v Tatrách. Zkus procestovat Evropu nočními vlaky Večer usneš v Praze a ráno se probudíš na Jadranu nebo v Tatrách. Zkus procestovat Evropu nočními vlaky 26. července 2022 11:00

Jestli nad dobrovolnictvím v cizině uvažuješ, shrnuli jsme pro tebe pár tipů, které ti mohou pomoci při hledání. Ale také tě upozorní, co je potřeba mít na mysli a na co si dát pozor. 

Výběr destinace a zaměření

Jedna z prvních otázek, kterou si musíš položit, je, kam se chceš vydat a jaká práce by tě bavila. Dobrovolničit se dá takřka po celém světě, každá destinace s sebou však nese specifické příležitosti. Jednotlivé projekty navíc často mají své podmínky, které se týkají praxe, věku, délky pobytu, pracovních zkušeností či jazykových schopností. Ačkoliv najít projekt, který by byl na sto procent podle tvých představ, je velmi náročné, jasná představa a cílené vyhledávání projektu přispěje k tomu, aby se tvá dobrovolnická zkušenost vydařila.

Časové možnosti

Ještě před výběrem konkrétního projektu je nutné si ujasnit, jak dlouho můžeš dobrovolničením strávit. Mnoho misí je totiž podmíněno konkrétní délkou, a to především ve školství, kde se často vyžaduje pobyt v minimální délce šesti měsíců či jednoho celého školního roku. Pokud tedy víš, že jako dobrovolník můžeš pracovat pouze dva měsíce, zůstaň v realitě a hledej projekty, které jdou sladit s tvými časovými požadavky. 

Sám, nebo přes agenturu?

Na trhu existuje mnoho agentur či platforem, které zprostředkovávají dobrovolnictví. Může jít i o neziskové organizace, nabídek najdeme celou řadu. Je ale také možnost vyjet na vlastní pěst. To umožňují například platformy jako Workaway či WWOOF, které fungují na principu, kdy si ověření uživatelé za poplatek založí profil a sami komunikují s konkrétními projekty, které se na stránku přihlásí coby hostitelé. Výjezd na vlastní pěst je finančně výhodnější, kromě poplatku za založení účtu neplatí dobrovolník platformě ani projektu žádné peníze.

Doporučeno
Zrušily se maturity, protože nebyl papír. Je tu bezpečno, místní si turistů neuvěřitelně váží, říká Češka na Srí Lance (Rozhovor) Zrušily se maturity, protože nebyl papír. Je tu bezpečno, místní si turistů neuvěřitelně váží, říká Češka na Srí Lance (Rozhovor) 1. června 2022 7:00

Nicméně agentury či neziskovky, které si za zprostředkování takové zkušenosti občas účtují nemalé částky, ti poskytnou záruku určitého bezpečí a v případě problémů se na ně můžeš obrátit. Pokud se nakonec rozhodneš vyrazit na vlastní pěst, určitě je dobré si s hostitelem tebou zvoleného projektu před cestou naplánovat videohovor. Nejen, že se díky tomu alespoň trochu seznámíte a budeš se moct zeptat na cokoliv, co tě zajímá, ale můžeš také předejít tomu, abys naletěl*a na podvodný projekt.

Očekávání 

Před nalezením konkrétního projektu je také stěžejní uvědomit si svá očekávání a finanční možnosti. Kromě toho, že se cenově liší jednotlivé země, existují také různé typy dobrovolnictví. Zatímco při cestě na vlastní pěst je velmi rozšířené, že dobrovolník pracuje za ubytování a stravu, stává se i to, že některé projekty hradí pouze jedno jídlo za den či požadují příspěvek na bydlení. I v případě, že má dobrovolník hrazené jídlo i bydlení, je nutné počítat s dalšími výdaji. Například na dopravu či osobní nákupy. Pokud na místě budeš trávit delší dobu, je také nutné si uvědomit, jaký typ ubytování je ti příjemný, jelikož eliminováním případných nepříjemností můžeš předejít negativním zážitkům i zbytečně stresovým situacím. 

Podmínky vstupu

Při cestě do zahraničí je také dobré vyhledat si podmínky, na základě kterých můžeš v zemi dobrovolnickou činnost vůbec vykonávat. Především ve vzdálenějších zemích mimo EU bude nutné zařízení víza. Většina projektů také vyžaduje, aby měl dobrovolník platné cestovní zdravotní pojištění. V případě, že půjde o manuální práci, požadují někteří zaměstnavatelé i připojištění na konkrétní případy či částky. Důležité je také na stránkách ambasády dané země zkontrolovat, zda pro vstup nepotřebuješ mít povinná či doporučená očkování. 

Doporučeno
Arménie: Při odjezdu ti sejmou otisky prstů, šachy jsou zde povinným předmětem ve školách. Jaké zajímavosti ještě ukrývá? Arménie: Při odjezdu ti sejmou otisky prstů, šachy jsou zde povinným předmětem ve školách. Jaké zajímavosti ještě ukrývá? 19. dubna 2022 9:30

Zavazadlo a co si vzít s sebou 

K cestování neodmyslitelně patří i balení. Co si zapakovat, se však v případě dobrovolnictví bude lišit podle destinace a také typu práce, kterou budeš vykonávat. Kromě jasných věcí, jako je vhodná obuv a oblečení, je ale určitě dobré vybavit se léky a zdravotními pomůckami, protože především v rozvojových zemích mohou být tyto věci nedostupným zbožím. Hodit se také bude určitě baterka, powerbanka, lahev, která dokáže filtrovat vodu, a v případě, že jedeš do země, jejíž rodný jazyk neovládáš a může hrozit omezené připojení k internetu, určitě nezapomeň ani na kapesní slovník. Co se však věcí a zavazadel týče, méně je někdy více. Především během složitých přesunů je určitě nejlepší volbou krosna či batoh. Pokud se budeš hodně přemisťovat letadlem, je dobré mít pouze jedno příruční zavazadlo, ušetříš tak nemalé částky za odbavení. 

Zařizování

Nezbytnou součástí dlouhodobého pobytu v zahraničí je také řešení různých praktických záležitostí. Při cestě mimo Evropskou unii tak například budeš potřebovat SIM kartu. Ještě před odletem se podívej, kteří operátoři v dané zemi fungují a kteří nabízí nejvýhodnější tarif, jenž by ti vyhovoval. Důležité ovšem také je, zda mají operátoři působící ve zvolené zemi pokrytí i na konkrétním místě, kde budeš bydlet. Rozhodně si zjisti, zda se v dané destinaci dá platit kartou, anebo pouze v hotovosti. V případě, že alespoň občas budeš moct používat kartu, koukni, jak velké poplatky budeš platit za výběry či platby a jestli tvoje karta bude v dané zemi vůbec fungovat. Pro zahraniční cesty navíc existuje hned několik online bank, které nabízí otevření účtu v mnoha měnách a nabízí výhodnější kurzy než klasické banky. Pokud se chystáš do země, kde není možné platit měnou, která je dostupná v českých směnárnách, směň si v Česku peníze na dolary či jinou rozšířenou měnu, se kterou i ve směnárně v cizině pochodíš. V neposlední řadě se ti hodí stažené offline mapy daného místa či offline překladač, což umožní snadnější orientaci a porozumění prostředí. 

Doporučeno
Cestovatel: Íránec je skvělý kamarád, ale když jde o byznys, může se změnit na někoho jiného. Nejhorší bylo, když u mě našli drogy Cestovatel: Íránec je skvělý kamarád, ale když jde o byznys, může se změnit na někoho jiného. Nejhorší bylo, když u mě našli drogy 26. února 2022 7:00

Ať už se rozhodneš vyrazit přes půl světa, anebo jen do sousední země, nejdůležitější je přibalit i špetku respektu. Porozumění místním zvykům, respekt k odlišné kultuře, přírodě a snaha k otevřenému přístupu k novým lidem a situacím ti usnadní nejen tvou dobrovolnickou zkušenost, ale budeš mít i lepší pocit ze sebe.

Na prvním místě pocit bezpečí

Ani na sebe rozhodně nezapomínej. Ačkoliv totiž nejsi jako dobrovolník klasický zaměstnanec, stále se můžeš potýkat s tím, že z místa nemůžeš odejít, jelikož jsi projektu slíbil*a nějaký úvazek. Pokud se ovšem stane něco, co ti bude silně nepříjemné, a budeš chtít odejít, kontaktuj agenturu, která ti pobyt zprostředkovala. V případě, že jsi ale odjel*a po vlastní ose, neboj se ozvat. Pokud tě na místě potkalo jakékoliv neštěstí, máš vždy právo na to odejít. Tvoje bezpečí, ať už v dané zemi, anebo i v rámci dobrovolnického projektu, je naprosto klíčové, a pokud ti projekt nedělá radost nebo máš pocit, že je s tebou špatně zacházeno, je nutné se vždy chránit a nenechat se zatáhnout do nepříjemných situací. 


Ačkoliv má dobrovolnictví přinášet užitek a pomoc na místech, které to potřebují, stále je to práce. Investuješ do ní své schopnosti, čas, finance i úsilí a mela by tě těšit. Pomáhání v zahraničí je úžasnou příležitostí, která by měla přinést oběma stranám příjemné obohacení, a jelikož je dnes nabídka projektů opravdu velká, není nutné zůstávat na místě, kde ti není dobře. 

Doporučeno
Pět tisíc kilometrů pěšky přes Spojené státy. Pavel Sabela zvládl Continental Divide Trail (Rozhovor) Pět tisíc kilometrů pěšky přes Spojené státy. Pavel Sabela zvládl Continental Divide Trail (Rozhovor) 11. října 2019 9:15
Domů
Sdílet
Diskuse