Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
26. srpna 2022 9:30
Čas čtení 6:11
Tímea Krauszová

Jak probíhá preventivní prohlídka u dermatoložky? (Otázky a odpovědi)

ZDRAVÍ KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Pár minut, které ti mohou zachránit život.

Jakub Paulík věděl, že má na těle znaménka, na která by se měl někdo podívat. S kontrolou si dával načas, dokud si neuvědomil, jak moc tím riskuje svůj život. „Obvodní lékařka mi mnohokrát opakovala, abych šel na kontrolu znamének. Přiznám se, že jsem nad tím začal přemýšlet, až když mi otec zemřel na rakovinu kůže,“ přiznal.

Česko není exotická země, i proto si lidé zřejmě neuvědomují, že i u nás je rakovina kůže každodenní realitou v kožních ambulancích. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) a Národního onkologického registru je zhoubný melanom sedmým nejčastěji se vyskytujícím nádorem v naší zemi a počet pacientů s tímto onemocněním trvale narůstá.

Přispívá k tomu opalování a dlouhodobý nechráněný pobyt na slunci, který zejména v dětství dokáže velmi ublížit. Podle odborníků už jedno spálení se do puchýřů v dětství mnohonásobně zvyšuje riziko rakoviny. Onkodermatoložka Desana Borecká pro slovenský Národní portál zdraví řekla, že většina (60 až 90 %) melanomů vzniká právě následkem UV záření slunce.

(Maligní) melanom je typ zhoubného nádoru, který se velmi rychle šíří (metastazuje). Vzniká buď z již existujícího znaménka, nebo na dříve neporušené kůži. Tvoří 2 % všech nádorů a patří mezi nejagresivnější typy rakoviny –⁠ způsobuje až 90 % úmrtí na kožní nádory.
Zdroj: AIFP

Rakovina kůže se však může vyskytnout i na takovém místě, které není vystaveno slunci, nemusí to být jen oblast, která se opálila nebo spálila do puchýřů. Zhruba třetina melanomů vznikne ze znamének, proto je důležité dát si je každoročně vyšetřit u kožního lékaře.

Jakub měl štěstí. Našel si dermatoložku, která ho vyšetřila, a problematická znaménka mu odstranili. K prevenci dnes přistupuje úplně jinak.  

znamienka
Zdroj: archív J. P.

V Refresheru se věnujeme tématům duševního i fyzického zdraví a mluvíme o něm s odborníky. Klademe jim také citlivé a tabuizované otázky, abychom lépe rozuměli tomu, jak o sebe pečovat. Pokud si chceš přečíst další články o zdraví, klikni sem a dostaneš upozornění vždy, když takový obsah na webu přibude. Více podobných článků můžeme dělat jen s tvojí podporou, přidej se do klubu Refresher+.

Jak se připravit na prohlídku?

Speciálně se připravovat nemusíš, stačí základní hygiena, nemusíš si holit tělo do hladka ani se vyhýbat krémům na tělo. Dermatoložka Simona Hanesová doporučuje obléknout se tak, aby se ti snadno svlékalo a oblékalo, protože znaménka bude kontrolovat na celém těle. Je jedno, ve kterém ročním období na prohlídku přijdeš, ale je důležité, aby tvoje kůže nebyla spálená nebo příliš opálená (například z dovolené). „Na takové kůži se znaménka vyšetřují obtížněji,“ vysvětlila nám kožní lékařka. 

dermatologička Simona Hanesová
Zdroj: archív S. H.

Co si můžeš připravit předem, jsou dokumenty. „Pokud jste překonali nějaký typ kožního nádoru či závažnějšího kožního onemocnění, přineste si s sebou i lékařskou zprávu. Skvělý je i výpis z dokumentace od předchozího dermatologa,“ říká Hanesová. Pokud už máš za sebou léčbu nějakého kožního problému, měj zapsaný název léku, mastičky či krému.

Uhradí mi kontrolu znamének zdravotní pojišťovna?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 120260 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Zda pojišťovny hradí kontrolu znamének u dermatologů.
  • Jak probíhá kontrola znamének.
  • Zda odstraňování znamének bolí.
  • Proč mají lidé, kteří se rádi opalují nebo pracují pod širým nebem, mnohem vyšší riziko rakoviny kůže.
  • Jak se před rakovinou můžeš chránit.
Domů
Sdílet
Diskuse