Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
24. srpna 2022 17:22
Čas čtení 1:38

Fiala: Vláda vyčlení na pomoc domácnostem s energiemi 177 miliard

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Fiala: Vláda vyčlení na pomoc domácnostem s energiemi 177 miliard
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Premiér to uvedl na briefingu po jednání vlády o úsporném energetickém tarifu.

Vláda na pomoc domácnostem s rostoucími cenami energií vyčlenila 177 miliard korun, uvedl na středečním briefingu po jednání vlády o úsporném energetickém tarifu premiér Petr Fiala (ODS). Má to být dle jeho slov „masivní, cílená a aktivní“ pomoc, která má být zároveň čtvrtá největší pomoc v rámci Evropské unie podle nezávislého srovnání států v poměru s HDP.

17. července 2022 17:15 Čas čtení 1:10 Fiala: Podnikáme zásadní kroky k energetické soběstačnosti České republiky Fiala: Podnikáme zásadní kroky k energetické soběstačnosti České republiky

Základní složkou pomoci mají být úsporné tarify s platností v topné sezóně 2022/2023, tedy od října, a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energie, jehož platnost ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (nez. za STAN) datoval od října do konce příštího roku. Občané by podle premiéra Fialy měli v průměru ušetřit 15 tisíc korun a z toho 4 tisíce korun ještě letos. 

Na kompenzace v rámci úsporných tarifů by měly dosáhnout všechny domácnosti, na odpuštění poplatku na obnovitelné zdroje jak domácnosti, tak firmy i organizace.

Ohrožené skupiny a další 

Na speciální příspěvky by měly dosáhnout ohrožené skupiny obyvatel jako samoživitelky a samoživitelé nebo rodiny v tísni. Jedním z opatření je příspěvek 5000 korun na dítě, o který již požádalo 366 tisíc rodičů pro 575 tisíc dětí. Někteří rodiče dostali příspěvek pro 260 tisíc dětí automaticky. Senioři by měli dostat pomoc v rámci valorizací důchodů; v nejbližších třech valorizacích by důchody měly vyrůst o 2500 korun.

V případě, že by se i tak někteří lidé ocitli v nouzi, mohou lidé požádat o cílenou pomoc. Nejvýznamnějším by měl být příspěvek na bydlení, který má zajistit, že lidé nebudou vynakládat více než 30 % svých výdělků na bydlení. V Praze by to nemělo být více než 35 %.

Z toho důvodu nechal premiér Fiala pověřit ministerstvo průmyslu, aby vytvořilo odhady růstu výdajů za energie, aby se mohly připravit normativy, které by reflektovaly vzrůst cen. K tomu vláda připravila i příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení nebo příspěvek mimořádné pomoci.

Informační kampaň

Kampaň, která by na pomoc lidi upozornila, má být spuštěna v polovině září. Jejím cílem je dostatečná informovanost nejen o její existenci, ale i o způsobech, jak o pomoc požádat.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

„Je nám jasné, že situace s cenami energií je velmi vážná a že vyžaduje řešení, ale vyžaduje řešení zejména na evropské úrovni, jelikož má mezinárodní příčiny a netýká se zdaleka pouze České republiky,“ řekl Fiala.

„Aby to řešení bylo skutečně funkční, mělo by být evropské. Proto probíhají konzultace na úrovni ministrů pro energetiku a taky dalších ministrů s cílem, abychom k řešení dospěli a něco s cenami energií udělali. O tom budu hovořit v pondělí s německým kancléřem Olafem Scholzem,“ dodal.

Zpět
Sdílet
Diskuse