Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
3. září 2022 9:37
Čas čtení 1:09

USA by měly Tchaj-wanu prodat vojenský materiál v hodnotě 27 miliard korun. Čína varuje „protiopatřeními“

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
USA by měly Tchaj-wanu prodat vojenský materiál v hodnotě 27 miliard korun. Čína varuje „protiopatřeními“
Zdroj: TASR/AP

USA by tímto krokem podpořily Tchaj-wan ve vojenské vybavenosti. V případě, že by se Čína rozhodla Tchaj-wan napadnout, by byla tato ostrovní země lépe připravena.

Americké ministerstvo zahraničních věcí schválilo v pátek potenciální prodej vojenského vybavení v hodnotě 1,1 miliardy dolarů (27 miliard korun) Tchaj-wanu. Čína však USA varovala před „protiopatřeními“ v případě, že se takový prodej uskuteční, informuje TASR.

Jedná se o největší zbrojní balíček určený pro Tchaj-wan, který byl schválen od nástupu amerického prezidenta Joea Bidena do úřadu. Balíček zahrnuje 665 milionů dolarů určených na provoz a vylepšení radarového systému, který Tchaj-wan využívá od roku 2013. Tento systém dokáže tuto ostrovní zemi varovat před přicházejícími útoky.

2. září 2022 22:16 Čas čtení 1:13 Největší ekonomiky světa se dohodly na zastropování cen ruské ropy. Chtějí zasadit ránu financím Putina Největší ekonomiky světa se dohodly na zastropování cen ruské ropy. Chtějí zasadit ránu financím Putina

Tchaj-wan také zaplatí asi 355 milionů dolarů za rakety Harpoon, které dokáží vystopovat a potopit příchozí lodě. Balíček zahrnuje také rakety Sidewinder, které jsou pro svou sílu opěrným pilířem západních armád, v odhadované hodnotě 85,6 milionu dolarů.

Joe Biden
Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci

„Tento navrhovaný prodej je rutinním případem pokračujících snah zaměřených na podporu Tchaj-wanu v souvislosti s modernizací jeho ozbrojených sil a udržením spolehlivých obranných schopností,“ uvedl mluvčí amerického resortu diplomacie.

Prodej ještě musí schválit americký Kongres, ale očekává se, že tamní republikáni ani demokraté nebudou prodeji oponovat. Členové Kongresu z obou táborů totiž nedávno Tchaj-wan navštívili, což odsoudila Čína.

Peking avizovaný prodej zbraní Tchaj-wanu v noci na sobotu odsoudil a varoval Spojené státy před protiopatřeními, pokud prodej nezruší. „Ohrožuje to čínsko-americké vztahy a mír a stabilitu v Tchajwanském průlivu,“ uvedla mluvčí čínského velvyslanectví ve Washingtonu Liou Pcheng-jü. Zároveň dodala, že tento prodej „vysílá nesprávné signály“ tchajwanskému hnutí za nezávislost.

„Čína podle vývoje situace rozhodně přijme legitimní a potřebná protiopatření,“ řekla Liou Pcheng-jü.

Tchaj-wan čelí neustálé hrozbě čínské invaze, neboť Čína považuje tento ostrovní stát za součást svého území. Napětí v Tchajwanském průlivu eskalovalo po nedávné návštěvě předsedkyně Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Nancy Pelosi na Tchaj-wanu, kterou Peking vnímal jako provokaci. Čínská armáda po jejím odchodu uspořádala kolem Tchaj-wanu rozsáhlé manévry.

Domů
Sdílet
Diskuse