Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. září 2022 12:30
Čas čtení 2:34
Dominik Vetrák

Rings of Power: Černošští elfové, trpaslíci a hobiti zde již zůstanou. Pokud nejsi rasista, nebude ti to vadit (Komentář)

FILMY A SERIÁLY THE LORD OF THE RINGS: THE RINGS OF POWER
Uložit Uložené

Elfové i trpaslíci ve Středozemi mají tmavou barvu pleti a je to naprosto v pořádku.

Když Amazon oznámil obsazení seriálu Rings of Power, lidé na internetu začali bláznit. Černošský hobit, latino elf, černošský trpaslík a ještě k tomu žena a princezna Kzahad-Dum? Bylo jasné, co bude následovat. Nářek lidí, kterým vadí, že tyto postavy v předloze nebyly a že by v seriálu neměl být nikdo jiný než běloši. 

Věrohodné zpracování předlohy je vždy důležitým aspektem jakéhokoli filmu či seriálu, ale změnou barvy pokožky těchto postav tvůrci seriálu jeho děj nijak nezměnili. Navíc sám Tolkien ve svých knihách popsal některé hobity jako bytosti s tmavší pletí. 

Pán prsteňov
Zdroj: Amazon

Očividně tedy Středozem není úplně „bílá“. Změnou barvy pleti se stejně nestane, že by tyto postavy převzaly kulturu latino nebo černošských herců. 

Elf Arondir v podání herce Ismaela Cruze Córdovy se chová jako každý jiný elf ve Středozemi. Projevuje vášeň, touhu bojovat proti zlu a ochraňovat bezbranné. V případě, kdy je jediným problémem charakterizace postavy barva její pleti, můžeme mluvit o rasismu.

Doporučeno
Rings of Power: Jaké postavy Pána prstenů uvidíme v seriálu, jak vznikl a zanikl Númenor a kde jsou Aragornovi předkové? Rings of Power: Jaké postavy Pána prstenů uvidíme v seriálu, jak vznikl a zanikl Númenor a kde jsou Aragornovi předkové? 10. září 2022 9:30

Nesmíme zapomínat ani na to, že J. R. R. Tolkien tento svět a postavy vymýšlel v době, kdy byl rasismus zcela běžný a lidé jiné barvy pleti neměli místo nejen ve společnosti, ale ani v uměleckých dílech a filmech. Samotný Tolkien byl přitom opakem rasisty

Tolkienův svět je fantasy dílem, ve kterém žijí všelijaké bytosti, lidé a příšery. Přijmout možnost, že v nich žijí i tvorové jiné barvy pleti než bílé, by mělo být samozřejmostí, aniž by někdo začal automaticky uvažovat o politické korektnosti.

Reprezentace všech typů lidí, nejen bělochů, je v takových projektech nesmírně důležitá. Jak říká sám herec Córdova, který hraje elfa Arondira, jako dítě ho filmy o Pánovi prstenů okouzlily. Nechápal ale, proč v tomto světě neexistují jiní než bílí lidé. Jako dítě se divil, proč v tomto světě nikdo nevypadá jako on. 

Rings of Power
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Lidé z celého světa mají právo na to, aby byli hrdiny, aby byli elfy či trpaslíky. Odlišná barva kůže automaticky neznamená změnu charakteru postavy a platí to i v případě tohoto seriálu. 

Musíme na to myslet i proto, že sám Tolkien považoval planetu Arda za naši Zemi. Jedná se o fikci, ale v jeho očích se tyto příběhy odehrávaly na naší planetě v dávné minulosti. Existence lidí a jiných tvorů jiné než bílé barvy pleti by tedy měla být naprosto přirozená, a ne něco, co musíme obhajovat v komentáři. Už vůbec by to nemělo být něco, co lidi přinutí tvrdit, že to pokazilo celý seriál. 

Doporučeno
10 největších rozdílů mezi knihami a filmy Pán prstenů a seriálem Rings of Power 10 největších rozdílů mezi knihami a filmy Pán prstenů a seriálem Rings of Power 7. října 2022 12:30

Lidé se dokonce snížili k tomu, aby seriálu udělovali nenávistné komentáře a hodnocení, pročež Amazon pozastavil i fanouškovský rating. I kdyby chtěl Tolkien vytvořit Středozem podle vzoru Británie, narazíme na fakt, že toto území obývali lidé tmavé barvy pleti již před více než 10 tisíci lety. 

Rings of Power
Zdroj: Amazon Prime

Úpravy Tolkienových knižních děl přitom nejsou žádnou novinkou. Už samotný režisér původní filmové trilogie Pán prstenů Peter Jackson výrazně pozměnil některé věci z knih. I proto není namístě, aby se odpůrci postav tmavé barvy pleti ve Středozemi odkazovali na Jacksonovu trilogii jako opěrný bod své argumentace o výhradně „bílé“ Středozemi. Nakonec, jak by to mohl být dobrý argument o držení se předlohy, když se jí Jackson nedržel vždy, když to sám uznal za vhodné? 

Proč je tak náročné přijmout existenci lidí jiné barvy pleti než bílé? Trefně to popsal herec Steve Toussaint, který v seriálu House of the Dragon hraje černošského námořníka a lorda Corlyse Velaryona.

„Tito lidé se radují z draků, modrých vlasů a ze všeho možného, ​​ale bohatý černoch? To je už přes čáru.“

Podporu hercům tmavé barvy pleti vyjádřili také herci z původní trilogie Pána prstenů.

Doporučeno
Rings of Power: Víme, jak vznikl Mordor a kdo a kde je Sauron? Nová část měla skvělé souboje a atmosféru z Pána prstenů Rings of Power: Víme, jak vznikl Mordor a kdo a kde je Sauron? Nová část měla skvělé souboje a atmosféru z Pána prstenů 1. října 2022 16:30

Domů
Sdílet
Diskuse