Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. září 2022 11:00
Čas čtení 2:02
Adéla Ježková

Glosa: Nebojme se kolektivní síly

Glosa: Nebojme se kolektivní síly
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
REFRESHER FEMINISMUS
Uložit Uložené

Glosa o tom, že kolektivní nemusí znamenat špatné.

Před časem se na Twitteru otevřela debata o tom, proč se bojíme použít slovo „kolektiv“ i v jiném spojení než ve smyslu třídní či pracovní. Novináři a novinářky raději stokrát sáhnou po slovech „organizace“, „uskupení“ či „spolek“. Hlavně ne kolektiv. Připadá mi, že i v tomto případě se jedná o jeden ze šrámů, které na českém národu zanechal bývalý režim. Stejně jako feminismus má na konci onen nehezký „zprofanovaný -ismus“, kolektiv je až moc blízko kolektivizaci. 

Doporučeno
Hony na čarodějnice byly válkou proti ženám, která trvá dodnes Hony na čarodějnice byly válkou proti ženám, která trvá dodnes 8. září 2022 11:00

Tou dobou jsem zrovna dočítala soubor esejí, rozhovorů a projevů americké feministické aktivistky Angely Y. Davis s názvem Freedom Is a Constant Struggle. Bylo to příznačné načasování, právě Davis se totiž dlouhodobě vyjadřuje k síle kolektivu a důležitosti hnutí nad jedincem. „Za významnými změnami vždy stojí masové pohyby. Lidé, které spojuje odvaha a odhodlání říci: ‚Nepřestaneme, dokud nedosáhneme toho, za co bojujeme,‘ “ řekla publiku při představování knihy v roce 2017.

Domů
Sdílet
Diskuse