Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
20. září 2022 v 18:21
Čas čtení 1:08

Každé čtyři sekundy zemře na světě hlady jeden člověk, akutním hladem trpí skoro 350 milionů lidí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Každé čtyři sekundy zemře na světě hlady jeden člověk, akutním hladem trpí skoro 350 milionů lidí
Zdroj: WFP

„Je hrozné, že i přes všechny technologie v oblasti zemědělství, které máme k dispozici, řešíme ve 21. století stále otázku hladomoru,“ uvedly organizace v dopise, který zaslaly politickým lídrům.

Každý den zemře na světě hlady přibližně 19 700 lidí, každé čtyři sekundy tedy jeden člověk. Vyplývá to z odhadů přes 200 nevládních organizací ze 75 zemí, které v úterý vyzvaly světové lídry k podniknutí konkrétních opatření k ukončení globální potravinové krize. Informovala o tom agentura TASR.

Situace se navzdory slibům zhoršuje

Nevládní organizace poslaly otevřený dopis představitelům států, kteří se účastní Valného shromáždění OSN v New Yorku. Vyjádřily v něm znepokojení nad prudce stoupajícími případy hladomoru. „Neuvěřitelných 345 milionů lidí trpí akutním hladem, což je dvakrát více, než v roce 2019,“ píší organizace v dopise a dodávají, že „navzdory slibům světových lídrů, že hladomor se již ve 21. století nesmí zopakovat, hrozí riziko jeho vzniku zejména v Somálsku“.

Podle organizací je hrozné, že i přes všechny technologie v oblasti zemědělství, které máme k dispozici, řešíme ve 21. století stále otázku hladomoru. Upozornily také, že hladomor se „netýká pouze jedné země či jednoho kontinentu a rovněž nemá jen jednu příčinu“.

Alarmující čísla v Africe

Nejhorší situace přesto zůstává na africkém kontinentu. Světový potravinový program (WFP) v srpnu varoval, že počet lidí ohrožených hladomorem v oblasti Afrického rohu se zvýšil na 22 milionů. Jen v samotném Somálsku ohrožuje nedostatek potravin 7,8 milionu lidí, což je přibližně polovina populace.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Ve východní Africe naléhavě potřebuje jídlo 21 milionů lidí. Nejkritičtější situace dlouhodobě zůstává v Etiopii, Somálsku, Keni a Jižním Súdánu. Zatímco první tři zmíněné země čelí nejhoršímu suchu v historii, Jižní Súdán sužují už pátý rok velké záplavy.

Jen v Somálsku bude humanitární pomoc letos potřebovat 7,7 milionu lidí. Přibližně polovina dětí v této zemi je pravděpodobně akutně podvyživená. V Etiopii hynou kvůli nedostatku vody hospodářská zvířata. Všechny země čelí také ozbrojeným konfliktům a důsledkům nemocí včetně covidu-19.

Domů
Sdílet
Diskuse