Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR Jana Chovancová
27. září 2022 10:58
Čas čtení 0:52

Na rusko-gruzínské hranici jsou obrovské kolony. Putin tam poslal armádu, která má povolávat Rusy prchající před mobilizací

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Na rusko-gruzínské hranici jsou obrovské kolony. Putin tam poslal armádu, která má povolávat Rusy prchající před mobilizací
Zdroj: TASR/Satellite image ©2022 Maxar Technologies

Zprávy o tom, že Rusko možná zavře své hranice, vyvolaly v lidech obavy.

Satelitní záběry americké společnosti Maxar Technologies zachycují dlouhou řadu nákladních vozidel a osobních aut čekajících na překročení hranic z Ruska do sousední Gruzie. V pondělí tyto záběry zveřejnil portál britské stanice Sky News.

27. září 2022 15:05 Čas čtení 1:01 Rusové prchají před mobilizací. Platí statisíce za místa v soukromých letadlech Rusové prchají před mobilizací. Platí statisíce za místa v soukromých letadlech

Zprávy, že Rusko možná zavře své hranice, se šíří od středy 21. září, kdy ruský prezident Vladimir Putin vydal příkaz k povolání 300 tisíc záložníků do armády, aby podpořili vojenskou operaci na Ukrajině.

rusko-gruzinska hranica, kolona, rusko, gruzinsko
Zdroj: TASR/Satellite image ©2022 Maxar Technologies

Putinovo oznámení „částečné mobilizace“ z minulého týdne spustilo protesty, masový odchod mužů z Ruska a vlnu protestů po celé zemi. Kreml popřel informace, že utajená klauzule v Putinově příkazu umožňuje povolat do bojů na Ukrajině až milion záložníků.

Satelitní záběry, zveřejněné společností Maxar, vznikly v neděli 25. září. Řada čekajících vozů sahá do vzdálenosti přibližně 16 kilometrů na sever od hraničního přechodu Věrchnij Lars a společnost Maxar uvedla, že řada pravděpodobně pokračovala ještě dále na sever.

Na hranici vznikne pracoviště ruské vojenské správy

Kreml zároveň oznámil, že na rusko-gruzínské hranici zřídí pracoviště, které má plnit úkoly vyplývající z mobilizace vyhlášené Vladimirem Putinem. Do Gruzie se před povinností mobilizace snaží utéct tisíce Rusů.

V pondělí dorazil na ruskou stranu hranice obrněný transportér s ruskými vojáky, kteří mají podle ruských úřadů zabránit neoprávněnému překročení hranice. Kvůli návalu lidí, kteří se chtějí dostat do Gruzie, jim gruzínští pohraničníci umožňují přejít hranici i pěšky nebo na kole.

Domů
Sdílet
Diskuse