Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. října 2022 15:15
Čas čtení 3:10
Tereza Šnajdrová

Nejlepší alba týdne: The 1975 hledají lásku, Tove Lo boří patriarchát a RHCP oslavují osmdesátky

Nejlepší alba týdne: The 1975 hledají lásku, Tove Lo boří patriarchát a RHCP oslavují osmdesátky
Zdroj: Getty Images/Scott Dudelson
HUDBA HUDBA HUDEBNÍ STYLY NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Poslechni si nová alba, která vyšla tento týden.

Toto je pět desek, které tento týden spatřily světlo světa a rozhodně by sis je měl*a poslechnout. Red Hot Chili Peppers odkazují na 80. léta, The 1975 oslavují lásku a klišé (se špetkou satiry) a Tove Lo bojuje proti patriarchátu i poruchám příjmu potravy. Nejen hudební fajnšmekry potěší také deska rapperky, která si říká M.I.A., nebo vánoční album Backstreet Boys.

Doporučeno
badfocus: Texty mi nešly, líp se vyjádřím zvukem. Hudba je subjektivní věc, rád vytvářím prostředí k prožití vlastních emocí badfocus: Texty mi nešly, líp se vyjádřím zvukem. Hudba je subjektivní věc, rád vytvářím prostředí k prožití vlastních emocí 14. října 2022 6:00

The 1975 – Being Funny in a Foreign Language

Britští indie rockeři The 1975 přichází s dlouho očekávaným albem Being Funny in a Foreign Language. Oslavují hlubokou lásku, nestydí se za klišé a fanouškům servírují popový počin, který jim vykouzlí úsměv na tváři. Přesně v tom totiž The 1975 vynikají – v přenášení emocí na své posluchače, ve vtahování do děje, v odhalování nejniternějších pocitů. To vše za zvuků kytar z 80. let, pulzujících bicích a saxofonů. 

Díky albu Being Funny in a Foreign Language, které obsahuje 11 skladeb, budeš mít pocit, že nás láska zachrání. „Že láska zachrání celý svět,“ řečeno satirickými slovy frontmana kapely Matthewa Healyho. „To, na co se na této desce ptám, je, jestli vůbec můžeme najít opravdovou lásku. Oproti vší té ironii, postmoderně... nechci říct neoliberalismu, ale oproti internetu, oproti technologiím? Můžeme najít pravou lásku způsobem, o který jsme kulturně usilovali na začátku 20. století? Nevím, je to opravdu těžké,“ řekl Healy v rozhovoru pro časopis Rolling Stone.

Tove Lo – Dirt Femme

Švédská zpěvačka, skladatelka a feministka, která stojí za skladbou Habits (Stay Hight), se hlásí o slovo s novým albem Dirt Femme. Svou v pořadí pátou desku vydává pod vlastním nezávislým labelem, a stejně jako v minulosti se i tentokrát snaží vymanit ze stereotypu, škatulek a především patriarchátu. Tove Lo chápe, jak bolestná může být ženskost, ale zároveň se ji nebojí vystavit na odiv. 


Na Dirt Femme složené ze 12 skladeb analyzuje talentovaná zpěvačka své manželství, svěřuje se s poruchou příjmu potravy a sebenenávistí. Těžká témata možná paradoxně kombinuje s rychlými klubovými beaty, ravem a synťáky z 80. let. Rozbíjí obraz ženskosti a posluchačům nabízí otevřenou zpověď. „Chtěla jsem se s fanoušky podělit o své změny. Jsou tu písně, které vás potěší, roztančí a rozesmějí, ale i rozpláčou. Toto album vás provede celým životem,“ komentovala Tove Lo desku Dirt Femme pro Rolling Stone.

Red Hot Chili Peppers – Return of the Dream Canteen

Red Hot Chili Peppers tento rok rozhodně nezahálí a svým fanouškům přináší již druhé album s názvem Return of the Dream Canteen. Vydat během jednoho roku dvě desky o 17 skladbách musí být náročné, a ač by někteří mohli mít obavy, zda si tím američtí rockeři nepodrazí nohy, Return of the Dream Canteen je přesvědčí o opaku. Red Hot Chili Peppers na něm kombinují fresh tóny s beaty, které už všichni znají a kvůli kterým kapelu milují. 

Doporučeno
V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky 11. března 2024 16:00

Red Hot Chili Peppers jsou na novince upřímní, nebojí se otevřít ponurá témata a mísí alt-rockové tóny s post-punkem. A funguje to. Deska je plná odkazů na 70. a 80. léta, bezstarostné kouření cigaret během letních večerů a zároveň posluchače upozorňuje na úskalí reálného světa. „S každou písní jsme zacházeli jako by byla rovnocenná té další. To nám pomohlo realizovat víc skladeb, než by zvládli jiní. Ve světě, kde je typické vydání jedné skladby, jsme se rozhodli vydat dvě desky a máme z toho dobrý pocit,“ napsala kapela na Instagramu.

M.I.A. – MATA

Novou tvorbou tento týden překvapuje britská zpěvačka a rapperka M.I.A. Na úspěch, který sklidila s albem Matangi v roce 2013, se jí pravděpodobně navázat nepodaří, ale přesto se jedná o velmi zábavný počin. Úderné beaty, hinduistické melodie a rave doprovází rap, výkřiky, jemnější tóniny, a to ve všech 13 skladbách, které na desce MATA najdeš.

„Jako hinduistka jsem byla spokojená, ale pak jsem dospěla k nalezení sebe sama. Můj svět to převrátilo vzhůru nohama. Všechno, co jsem si myslela a čemu jsem věřila, už jako by neplatilo. A myslím, že to bylo možná znamení, že se ve světě stane něco zásadního. Že je třeba lidi s tímto konceptem seznámit,“ řekla rapperka v rozhovoru pro Flood Magazine. „Tak nějak jsem se nemohla pustit tamilské strany. Myslím, že proto je 50 % desky tak jiných. Ale pořád jsem to já, je to můj jazyk a moje nástroje,“ dodala. 

Backstreet Boys – A Very Backstreet Christmas

Vánoce se blíží, a na scéně se tak objevuje první vánoční deska tohoto roku. Postarali se o ni Backstreet Boys, kteří chtěli album A Very Backstreet Christmas vydat již v roce 2021, avšak kvůli covidu vydání odložili. Na A Very Backstreet Christmas najdeš 13 songů o celkové délce třiačtyřiceti minut. 

Doporučeno
Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio 1. února 2024 14:27

Jedná se o všemi milované a populární skladby, které patří do prakticky každé americké domácnosti. Tentokrát však v o něco modernějším podání. Poslechni si Last Chrismas s klubovými beaty, Silent Night s téměř dokonalými vokály nebo I'l Be Home For Christmas, která zní jako z lounge luxusního hotelu.

Domů
Sdílet
Diskuse