Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. října 2022 14:30
Čas čtení 5:30
Jakub Paulík

Zápas Aegona I. Targaryena o trůn a pád Valyrie, která vládla drakům

Zápas Aegona I. Targaryena o trůn a pád Valyrie, která vládla drakům
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES HOUSE OF THE DRAGON
Uložit Uložené

Odkud pochází rod Targaryenů a kdy přišli do Westerosu?

Původ slavného rodu Targaryenů se pojí s civilizací staré Valyrie. V minulosti patřil mezi mnohé rody jezdců na dracích, které si podmanily velkou část Essosu. Když však Daenys Targaryen předpověděla zkázu Valyrie, její rod se stáhl na Dračí kámen. O přibližně jedno století později dobyl Aegon I. Targaryen Westeros a stal se prvním králem svého rodu.

V předchozím článku jsme se věnovali historii Westerosu před vpádem Targaryenů a podívali jsme se na Děti lesa, První lidi, ale i příchod Bílých chodců. Přečíst sis na webu mohl i rozbor předposlední epizody či o nemoci krále Viseryse. Tvorbu obsahu zaměřeného na populární i méně známé seriály můžeš podpořit jako člen klubu Refresher+.

Valýria | Game of Thrones
Zdroj: HBO

Impérium otrokářů se postavilo proti drakům Valyrie

Civilizace staré Valyrie se v minulosti rozprostírala na velké části kontinentu Essos. Původně sestávala z obyčejných pastevců, kteří ovšem získali na síle poté, co v oblasti mezi sopkami s názvem Čtrnáct ohňů objevili draky. Naučili se také používat magii, budovat velkolepé stavby a vyrábět legendární valyrijskou ocel, které se žádná jiná nevyrovná.

Doporučeno
Brutální Aemondova odplata za oko i první Rhaenyřin sex. Rozdíly mezi knihami a seriálem Brutální Aemondova odplata za oko i první Rhaenyřin sex. Rozdíly mezi knihami a seriálem 27. října 2022 14:30

Essos do jisté míry ještě před Valyrijci zhruba od roku 8 000 BC („before conquest“ – před dobytím Westerosu Aegonem I. Targaryenem) ovládali otrokáři ze starého impéria Ghisu, kteří údajně založili první velkou známou civilizaci. Ti se však Valyrijcům na dracích nemohli vyrovnat.

Některé boje sice vyhrálo impérium Ghisu, ale z celkových 5 válek utrpělo pokaždé porážku. Při poslední válce v roce 4700 BC nakonec padlo i jeho hlavní město, které draci spálili na prach. Valyrijci zemi ve městě dodatečně zničili vápnem a solí, aby na ní už nikdy nic nevyrostlo. Kultura Ghisu se částečně zachovala ve městech jako Yunkai, Astapor a Meereen. Ty jsi mohl poznat v seriálu Game of Thrones.

Otrokáře z Ghisu Valyrijci sice prakticky zničili, ale převzali od nich tradici otrokářství. Zajatce z nově dobytých území následně posílali do Čtrnácti ohňů, kde v často hrozivých podmínkách těžili vzácné rudy.

Vedle bojů s Ghisem padli rukou Valyrijců i mnozí Andalové ovládající území nazvané Andalos. Ti se proto rozhodli uprchnout do Westerosu (o počátcích historie na kontinentu Westeros se dočteš zde), kde se v období mezi lety 6 000 BC až 2 000 BC postavili proti Dětem lesa a Prvním lidem. S sebou si přitom vzali víru v Sedm bohů, která vznikla právě v Andalosu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 123336 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak se Targaryenům podařilo vyhnout zkáze Valyrie.
  • Jak na vpád Aegona I. Targaryena do Westerosu reagovali Lannisteři, Starkové a další slavné rody.
  • Kdo na Aegona posílal nájemné vrahy.
  • Jak získal moc rod Baratheonů, který později stál za rebelií proti trůnu.
  • Co se stalo s Rhaenys –⁠ sestrou, kterou prý Aegon opravdu miloval.
  • Kdo bojoval mečem Dark Sister, který v House of the Dragon vlastní Daemon.
Zpět
Sdílet
Diskuse