Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. srpna 2024 v 18:30
Čas čtení 3:36
Ondřej Mrázek

Vše, co víme o příštím spin-offu Hry o trůny. Hlavními hrdiny budou opět Targaryenové

Vše, co víme o příštím spin-offu Hry o trůny. Hlavními hrdiny budou opět Targaryenové
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY HOUSE OF THE DRAGON HRA O TRŮNY
Uložit Uložené

Dalším seriálem ze světa George R. R. Martina bude adaptace jeho románových novel Rytíř sedmi království. O čem pojednávají a proč se na ně těšit?

Druhá řada Rodu draka je čerstvě za námi a nás už nyní trochu děsí, jak dlouho budeme muset zase čekat na tu další. Uvědomilo si to ale konečně i HBO, potažmo Max, a v reakci na čím dál delší prodlevy mezi jednotlivými sériemi hodlá začít svět George R. R. Martina těžit na více frontách naráz.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš draky z Rodu draka? Zjisti, jestli jsi koukal*a poctivě KVÍZ: Poznáš draky z Rodu draka? Zjisti, jestli jsi koukal*a poctivě 4. srpna 2024 v 14:30
Doporučeno
Temný Batman, epický Pán prstenů nebo nový Terminátor. Na co se těšit v srpnu na streamech? Temný Batman, epický Pán prstenů nebo nový Terminátor. Na co se těšit v srpnu na streamech? 31. července 2024 v 16:00
Doporučeno
Do kin se řítí nová Sněhurka a sedm trpaslíků. Ukázka v lidech budí obavy Do kin se řítí nová Sněhurka a sedm trpaslíků. Ukázka v lidech budí obavy 12. srpna 2024 v 17:31

Už příští rok tak dorazí nový seriál odehrávající se v Západozemí, a to adaptace knižní série Příběhy Dunka a Egga. Ta čítá tři krátké romány, jež v roce 2015 vyšly ve sbírce známé jako Rytíř sedmi království. A právě tento název ponese i zmiňovaný seriál, tedy v originále A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight.

Kdo si v něm zahraje, v jakém období se odehrává, co za příběh vypráví a proč se na něj máš těšit? To si rozebereme na následujících řádcích. Mezitím se můžeš mrknout taky na první záběry z chystané novinky:

Obsazení a postavy

V tuto chvíli jsou na palubě Rytíře sedmi království následující herci, herečky a postavy: 

  • Peter Claffey jako Dunk
  • Dexter Sol Ansell jako Egg
  • Finn Bennett jako Aerion Targaryen (druhý syn prince Maekara Targaryena, synovec Baelora Targaryena a hlavní zdroj konfliktů pro Dunka)
  • Daniel Ings jako ser Lyonel Baratheon (dědic Bouřlivého konce za vlády Daerona II.)
  • Sam Spruell jako Maekar Targaryen (otec Aeriona)
  • Bertie Carvel jako Baelor Targaryen (bratr Maekara a prvorozený syn a dědic krále Daerona II. Targaryena)
  • Tanzyn Crawford jako Tanselle (mladá loutkářka a Dunkova láska)
  • Edward Ashley jako ser Steffon Fossoway
  • Henry Ashton jako Daeron Targaryen
  • Youssef Kerkour jako kovář Steely Pate
  • Daniel Monks jako ser Manfred Dondarrion
  • Shaun Thomas jako Raymun Fossoway
  • Tom Vaughan-Lawlor jako Plummer (správce Ashfordu) 
  • Danny Webb jako ser Arlan z Pennytree, rytíř, kterému Dunk po jeho smrti ukradne majetek

Zápletka

Teď už k tomu, co fanoušky a fanynky zajímá asi nejvíc, tedy k samotnému ději. Pro případ, že jsi knihy nečetl*a, ale přesto tě zajímá, o čem seriál bude vyprávět, zdrželi jsme se jakýchkoli spoilerů. Následuje spíše hrubý nástin.

A Knight of the Seven Kingdoms
A Knight of the Seven Kingdoms Zdroj: HBO

Příběh se podle oficiální synopse odehrává nějakých sto let před událostmi Hry o trůny, čili v době, „kdy rod Targaryenů stále drží Železný trůn a vzpomínka na posledního draka ještě nevymizela ze živé paměti“. Události se podle slov producenta Ryana Condala zaměřují převážně na obyčejný lid, který je často součástí Martinových děl, málokdy ale dostane prostor v jejich centru.

Doporučeno
Rod draka je pouze začátek. Tady je přehled všech chystaných seriálů ze světa Hry o trůny Rod draka je pouze začátek. Tady je přehled všech chystaných seriálů ze světa Hry o trůny 18. června 2024 v 8:00

Vše začíná, když se panoš Dunk chopí majetku zesnulého rytíře a vydá se do Ashfordu, aby se zúčastnil turnaje jako ser Duncan Vysoký. Na cestě jej pak provází mladý chlapec jménem Egg, který se stane jeho panošem. Záhy na to Dunk narazí taky na mladou dívku Tanselle, do níž se zamiluje. Když ji pak napadne princ Aerion Targaryen, Dunk zasáhne, čímž vyvolá celou řadu budoucích potíží.

V čem bude seriál unikátní

První kniha série Potulný rytíř má jenom nějakých 164 stran, což ve srovnání s jinými Martinovými díly není moc. HBO tak už dopředu ohlásilo, že první série bude mít pouhých šest epizod. Cílem je jednoznačně mít menší měřítko, alespoň ze začátku, které by postupně mohli tvůrci navyšovat, kterak se děj bude rozvíjet. Z počátku ale čekejme oproti ostatním seriálům ze světa Hry o trůny výrazně komornější pojetí.

Tady už se ovšem dostáváme do teritoria spoilerů, protože abychom ti popsali, kam se seriál může v dalších sériích ubírat, musíme prozradit jeden z jeho hlavních zvratů. Pokud jej nechceš znát, doporučujeme přeskočit na další část o první kontroverzi. No a teď už k tomu spoileru.

* * * Začátek spoilerů * * *

Jméno chlapce Egga je totiž ve skutečnosti Aegon V. Targaryen, jemuž otec přes námitky povolil, aby se stal panošem a posbíral zkušenosti z opravdového světa. O pár desítek let později však Aegon skutečně usedl na trůn navzdory tomu, že nebyl prvorozeným synem. Jako čtvrtý syn čtvrtého syna tudíž obdržel přezdívku Aegon the Unlikely a tím začala jeho několikaletá a ne moc klidná vláda, kdy se snažil konat dobro pro prostý lid, což ne vždy mělo úspěch u ostatních lordů. Proto taky čelil několika rebéliím.

* * * Konec spoilerů * * *

A Knight of the Seven Kingdoms
A Knight of the Seven Kingdoms Zdroj: HBO

S tím, jak byla historie napsána, ale zároveň nedostatkem dokončených románů z pera Martina (který v minulosti prohlásil, že by celá série aktuálně čítající tři krátké romány mohla mít mezi šesti až 12 knihami), se tak každopádně tvůrcům otevírá poměrně široká cesta, kudy se mohou ubírat a zároveň zobrazit věci z perspektiv, které dosavadní seriálové projekty Hra o trůny ani Rod draka tak zcela nevyužívaly.

První kontroverze a potenciální problémy

Seriál nicméně ještě není ani venku a už se setkal s první kontroverzí. Nebo spíš „kontroverzí“. Seriálu se totiž vyčítá, že v něm nejsou prakticky žádné herečky. Což je něco, co je dáno striktně předlohou, kterou tvůrci nejspíš jen tak nezmění. 

Tyto stížnosti pravděpodobně nebudou stačit na nějaký větší bojkot, co by ale mohlo představovat opravdový problém, je ona výše zmíněná absence knižního zakončení. Tedy něco, s čím bojovala už původní Hra o trůny. Pokud by se totiž tvůrci po třech sériích nerozhodli vydat vlastní cestou, aby se dostali k tomu, jak příběh Dunka a Egga končí (tato událost je v kronikách popsána), zůstali by diváci bez jasného finále – což je dost možná to nejhorší, co by seriál mohlo potkat.

Anketa:
Těšíš se na nový spin-off Hry o trůny?
Anoooo, víc příběhů ze Západozemí je jedině dobře
Nevím, počkám na první ohlasy
Ne, zápletka mě nezajímá
Anoooo, víc příběhů ze Západozemí je jedině dobře
86 %
Nevím, počkám na první ohlasy
10 %
Ne, zápletka mě nezajímá
4 %

Snad ale nepotká. My se každopádně nemůžeme dočkat, oficiální datum premiéry však zatím Rytíř sedmi království v tuto chvíli nemá. Víme jen, že dorazí někdy v roce 2025.

Domů
Sdílet
Diskuse