Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2024 v 8:00
Čas čtení 7:26
Ondřej Mrázek

Rod draka je pouze začátek. Tady je přehled všech chystaných seriálů ze světa Hry o trůny

Rod draka je pouze začátek. Tady je přehled všech chystaných seriálů ze světa Hry o trůny
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY HRA O TRŮNY
Uložit Uložené

Co je mrtvé, nemůže nikdy zemřít. A tak Hra o trůny bude fasovat prequely, sequely a spin-offy, dokud stanice HBO, potažmo i my diváci nebudeme mít dost. Co všechno se chystá?

Ačkoliv fantasy hit kabelovky HBO skončil v roce 2019, a to bohužel k nevelké slávě (fanoušci na sociálních sítích i v běžných konverzacích nadávají na podle nich zmršené finále dodnes), svět spisovatele G. R. R. Martina nabídl v očích hlavounů televize takové neskýtané možnosti, že jej hodlají rozvíjet ještě několik dalších let. Zde je vše, co zatím víme o současných, nadcházejících, ale například i již zrušených projektech souvisejících s Hrou o trůny.

Doporučeno
Šokující i bolestivý. Máme za sebou první díl návratu Rodu draka, připrav se na velké emoce Šokující i bolestivý. Máme za sebou první díl návratu Rodu draka, připrav se na velké emoce 16. června 2024 v 16:00

Rod draka

Status: 2. řada měla premiéru 16. června

Prvním schváleným a natočeným seriálovým spin-offem Hry o trůny se v roce 2022 stal Rod draka. Deset epizod první série zachycovalo rod Targaryenů stovky let před událostmi původního seriálu a události, které vedly k masivní občanské válce.

Seriál showrunnerů Ryana Condala a Miguela Sapochnika následně získal osm nominací na ceny Emmy, především se ale těšil skvělým recenzím a pozitivním diváckým ohlasům, jež se proměnily v obří sledovanost. HBO tak okamžitě odkleplo další sérii, kterou však kvůli zákulisním tahanicím o peníze a kreativní role opustil talentovaný režisér Miguel Sapochnik. Nové epizody už tak měl na starost pouze Condal, přičemž počet dílů na sérii byl zkrácen z deseti na osm.

Každopádně tak, jak byly karty na konci první řady rozdány, nás v té druhé zjevně čeká doslova krvavá spoušť, protože klany „černých“ a „zelených“ se střetnou hned na několika bojištích o to, kdo se ujme po smrti krále Viseryse Targaryena moci v Sedmi královstvích. A do toho nás pochopitelně čeká kupa nových intrik, zvratů a létání na dracích. Zkrátka vše, co fanoušci Hry o trůny milují. I proto se však ozývají někteří kritici, že to v tomhle případě hraje HBO až příliš na jistotu a chtělo by to něco nového...

A Knight of the Seven Kingdoms

Status: předprodukce

... právě pro takové by tu mohla být adaptace další z Martinových knižních sérií Příběhy Dunka a Egga (Tales of Dunk and Egg). Druhý spin-off, který oficiálně dostal zelenou od HBO, ponese název A Knight of the Seven Kingdoms a byl oznámen už v dubnu 2023. Pak ale přišla hollywoodská stávka scenáristů, a tak se natáčení muselo odložit až na letošní jaro/léto.

Doporučeno
Lodě pro Hru o trůny či Vikingy se staví v malé moravské dílně. Za sedm let jich postavili třicet Lodě pro Hru o trůny či Vikingy se staví v malé moravské dílně. Za sedm let jich postavili třicet 17. května 2019 v 17:38

Časově se toto dílo odehrává po událostech Rodu draka a pouhých 90 let před Hrou o trůny. První sezóna bude adaptací první novely Potulný rytíř z roku 1998 a bude mít jen šest epizod. Bude tak kratší a taky podstatně komornější, než na co jsme byli doposud ze světa Hry o trůny zvyklí. 

Rytíř Sedmi království.
Rytíř Sedmi království. Zdroj: HBO

Hlavní role ztvární Peter Claffey jako Dunk, panoš, který se po smrti sera Arlana z Pennytree rozhodne účastnit významného turnaje jako rytíř ser Duncan Vysoký, a dále mladičký herec Dexter Sol Ansell, který se objeví v roli Egga, Dunkova nového panoše. Pokud bychom to měli k něčemu přirovnat, čeká nás v podstatě takový Mandalorian ze Západozemí.

Aegon's Conquest

Status: ve vývoji

Cože, že tě toulky dvou odvážných mladíků napříč nelítostným světem Západozemí zase až tak nelákají? Pak tě jistě zaujme následující projekt, na němž pracuje scenárista Mattson Tomlin (The Batman). V únoru letošního roku totiž bylo oznámeno, že právě on pracuje na scénáři nového seriálu zvaného Aegon's Conquest o tom, jak pravděpodobně nejslavnější postava z pera G. R. R. Martina dobyla Westeros po pádu staré Valyrie.

Doporučeno
PŘEHLED: Rod draka, The Boys nebo nová řada Medvěda. Co všechno tě čeká na streamu v červnu? PŘEHLED: Rod draka, The Boys nebo nová řada Medvěda. Co všechno tě čeká na streamu v červnu? 2. června 2024 v 15:00

Příběh Aegona a jeho dvou sester/manželek Visenyi a Rhaenys, kteří si pomocí svých draků podmanili národy Západozemí, sjednotili jednotlivá království, až se Aegon stal prvním králem, má samozřejmě v knihách pevné základy. Co však podle Tomlina postrádá, je kontext.

Fotka ze seriálu Rod draka.
Fotka ze seriálu Rod draka. Zdroj: HBO

„Když jsem mluvil s Georgem, začalo mi být jasné: Tohle je historie, chovej se k tomu, jako by se to stalo,“ uvedl scenárista pro Entertainment Weekly. „Na rozdíl od původního seriálu nemám k dispozici tisíce stránek, které bych mohl adaptovat. Mám pár stovek, na které se opravdu soustředím, a na těch stránkách Ohně a krve je samozřejmě spousta vodítek. Spousta nápověd. V podstatě je to jako vyprávět o Napoleonovi nebo Alexandrovi Velikém nebo nějaké jiné známé historické postavě. Víme, kde byli, víme, co všechno dobyli, víme, kdo v té době žil, a víme, kdo zemřel. To všechno jsou stavební kameny příběhu, mým úkolem je vymyslet, co to znamenalo tematicky? Jak to působilo? Jaké byly emoce, když tenhle člověk zemřel a tenhle žil? Zkrátka vytvořit kontext.“ 

Mimochodem, tohohle herce si fanoušci vysnili jako představitele Aegona. Bral*a bys ho taky?

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse