Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2019 v 17:38
Čas čtení 0:00
Dominik Čech

Lodě pro Hru o trůny či Vikingy se staví v malé moravské dílně. Za sedm let jich postavili třicet

ZAJÍMAVOSTI HRA O TRŮNY
Uložit Uložené

Stavitel lodí Radim Zapletal dodává už několik let ty nejlepší lodě na natáčení světových televizních trháků.

 „V roce 2012 jsem si tak klepal v dílně, když mi najednou zazvonil telefon. Někdo mi tam něco říkal anglicky, ale já anglicky neumím. Tehdy se řešil problém falešných diamantů, tak jsem řekl, že se omlouvám, ale nemám zájem o nějaké diamanty. Za půl hodiny zase někdo volal a tentokrát mi už česky vysvětloval, že se jedná o seriál Vikingové, který v té době ani neexistoval. Všechno už bylo přichystané, akorát neměli lodě. A co jsou Vikingové bez lodí,“ vysvětloval začátek svojí práce na velkých televizních produkcích Radim Zapletal v Českém rozhlase

Na lodích v malé moravské dílně pracuje spolu s panem Zapletalem dohromady tříčlenný tým, který vytváří v suchozemském prostředí České republiky lodě, které jsou plně schopné plavby.  

„V roce 2012 jsme byli v Irsku, kde se Vikingové natáčeli. Potřebovali si tam ověřit, že je loď fungující a plavby schopná. Když tam jeřáb spouštěl drakar do vody, tak by se atmosféra dala přímo krájet. V okamžiku, kdy se lana nakonec uvolnila a loď se na vodě jenom tak zhoupla, propukl celý štáb v obrovské nadšení, kdy se všichni objímali, nás objímali. Takové emoce se vás nutně musí dotknout,“ říká Zapletal.

Hra o trůny, ilustrační obrázek

Lodě pro Hru o trůny či Vikingy se staví v malé moravské dílně. Za sedm let jich postavili třicet
Zdroj: HBO/Game of Thrones

Jeho lodě, jako právě v seriálu Vikingové, jsou velmi historicky přesné a sám Zapletal dodává, že vikingská loď drakar je tak dokonalá, že si myslí, že jí musel lidem někdo převlečený za člověka poradit.

Doporučeno
Rod draka je pouze začátek. Tady je přehled všech chystaných seriálů ze světa Hry o trůny Rod draka je pouze začátek. Tady je přehled všech chystaných seriálů ze světa Hry o trůny 18. června 2024 v 8:00

Co se týče lodí pro Hru o Trůny, pan Zapletal prozradil, že některé návrhy jsou velmi výtvarně odvážné a často nerespektují technologické možnosti tvorby, avšak možná právě proto si k nim člověk vytvoří osobní vztah.  

Ke stavbě lodí se navíc dostal vlastně náhodou.  Ještě jako člen klubu šermířů v roce 1992 plánoval, že se na vlastnoručně postavené lodi vypraví do Ameriky. „Ta loď fyzicky existovala a snad existuje ještě dodnes,“ vzpomíná Radim Zapletal s tím, že na samotnou plavbu nakonec nedošlo. „Tyhle velké sny jsem si už prosnil.  Dnes už si dopředu velké cíle nedávám, nechávám události plynout,“ uzavírá rozhovor. 

Domů
Sdílet
Diskuse