Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2022 6:00
Čas čtení 10:08
Ondřej Jarůšek

Tommy Morrison: Tragický příběh šampiona a hvězdy z Rockyho 5. Nakazil se HIV, ale odmítl tomu uvěřit a stále měl nechráněný sex

SPORT BOJOVÉ SPORTY BOX PŘÍBĚHY PODLE SKUTEČNÉ UDÁLOSTI
Uložit Uložené

Tommy Morrison v ringu dosáhl velkých úspěchů, mimo něj však doplatil na svůj divoký život a časté střídání sexuálních partnerek.

Čím výš jsi, tím tvrdší je pád. Pro boxerskou hvězdu Tommyho Morrisona a jeho životní příběh to bohužel platí dvojnásob. Z domácího prostředí plného násilí a alkoholu se díky svému ohromnému talentu vyšplhal až na vrchol boxerského světa, pak ale přišla diagnóza, která vše změnila. Sám se totiž přesvědčil, že nejtvrdší rány dává sám život – a ten byl v jeho podání divoký a nespoutaný.

V roce 1996 mu lékaři diagnostikovali HIV, ale od léčby boxer, který zazářil i jako herec ve filmu Rocky V, rychle přešel k zapírání a tvrdil, že je zdravý. Přesvědčil o tom i své manželky, se kterými pokračoval v nechráněném sexu. Nakonec modrooký a svalnatý blond ranař, který byl v mládí připodobňován k Adónidovi, dle slov svého otce vypadal jako „přeživší z koncentračního tábora“. Zemřel v pouhých 44 letech.

.

Jeho otec pil a mlátil jeho mámu přímo před jeho očima. Byl jsem toho svědkem. – strýc boxera

Tommy Morrison a záběr z natáčení filmu Rocky V.
Tommy Morrison a záběr z natáčení filmu Rocky V. Zdroj: Getty Images/United Artists
Základní informace
Jméno: Thomas David Morrison
Přezdívka: The Duke
Skóre: 52 zápasů, 48 výher (42 na KO), 3 porážky, 1 remíza
Výška: 188 cm
Rozpětí paží: 193 cm

Strip klub, násilný otec a rvačky v dětství 

Tommy Morrison se narodil 2. ledna 1969. Vyrůstal v Delaware County ve státě Oklahoma, ale k bezstarostnému dětství měl na míle daleko. Autor Carlos Acevedo v biografii The Duke: The Life and Lies of Tommy Morrison píše, že boxerův otec Tim Morrison byl alkoholik a násilník. Svou manželku Dianu Morrison tak bil, že jí zlomil i několik kostí.

„Jeho otec pil a mlátil jeho mámu přímo před jeho očima. Byl jsem toho svědkem,“ popsal hrozivé poměry v domácnosti boxerův strýc.

Doporučeno
Billy Miske: Příběh umírajícího boxera, který se obětoval, aby před Vánocemi vydělal peníze pro rodinu Billy Miske: Příběh umírajícího boxera, který se obětoval, aby před Vánocemi vydělal peníze pro rodinu 25. července 2022 7:00

Kromě bití Tim Morrison svou ženu také často podváděl. Když Diana svého manžela jednou přistihla v baru s jinou dívkou, údajně došlo k šarvátce, při které manželovu milenku ubodala k smrti. Jak ale uvádí ESPN, za čin potrestána nebyla.

Tommy o panictví přišel ve 14 letech – ve strip klubu, kde mu jeho první ženu přivedl jeho táta. Od mámy měl své první tetování, a když byl teprve v osmé třídě, rodiče ho přihlásili do „soutěže tvrďáků“, což byly v podstatě barové rvačky – ačkoliv minimální věk účastníků byl 21 let.

Boxer se navíc později přiznal, že už jako teenager začal užívat steroidy. „Dostal jsem se k nim na střední škole. Byly ve formě pilulek, užívaly se orálně. Injekce přišly až později, v rámci mé profesionální kariéry až kolem roku 1991. Neužíval jsem je ale během přípravy, jen v době mezi zápasy,“ prozradil „The Duke“.

Tuto přezdívku si mimochodem Tommy Morrison zvolil proto, že dle svého tvrzení byl vzdáleným příbuzným westernové hvězdy Johna Wayna, kterému se rovněž přezdívalo „The Duke“. Zda tomu tak ale doopravdy bylo, není prokázáno.

Tommy Morrison, circa 1989.
Tommy Morrison, circa 1989. Zdroj: S. Weiner/IMAGES/Getty Images

Stroj na knockouty a role ve filmu Rocky V 

Jisté je ale jedno – Tommy Morrison se narodil s obrovským talentem a demoličními koulemi místo pěstí. A navzdory všem traumatizujícím událostem z dětství našel alespoň jednu pozitivní věc, která změnila celý jeho život k lepšímu. A tím byl box.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

K boxu jej v dětství přivedl otec a dle svého tvrzení Tommy Morrison mezi amatéry posbíral více než 200 zápasů, z nichž drtivou většinu vyhrál. A úspěchy na sebe nenechaly čekat ani po přechodu do profesionálního ringu.

Ve svém profesionálním debutu v roce 1988 knockoutoval v prvním kole soupeře Williama Muhammada a další tvrdá ukončení následovala. Do konce roku 1989 už Tommy Morrison posbíral 21 výher bez jediné porážky a valnou většinu svých soupeřů přejel jako tank. Pověstná byla právě jeho síla úderu, díky které demoloval oponenty jako na běžícím páse.

Svými výkony, ikonickou blond hřívou a modrýma očima nezaujal ale pouze fanoušky a fanynky, ale také hollywoodskou hvězdu Sylvestra Stalloneho. Ten se totiž rozhodl boxera obsadit do pátého pokračování legendární filmové ságy o Rockym Balboovi. Byl to ale Stalloneho bratr Frank, kdo uviděl Tommyho Morrisona boxovat jako první a Slyovi dal na boxera tip. Morrison pak prošel castingem a roli získal.

Ve filmu Rocky V ztvárnil Tommy Morrison talentovaného Tommyho Gunna, který pod vedením vysloužilého Rockyho postupně dobývá svět boxu. Později se ale k Balboovi otočí zády a obklopí se nesprávnými lidmi. Snímek končí scénou, kdy spolu Rocky a Tommy Gunn bojují na ulici, kde „Italský hřebec“ nakonec svého bývalého svěřence přemůže.

Doporučeno
Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití 2. dubna 2024 16:00

Pátý díl Rockyho se nicméně u fanoušků nesetkal zdaleka s tak vřelým přijetím jako předchozí části série. Samotný Sylvester Stallone film s odstupem času dokonce označil za „chybu“. Rocky V v kinech vydělal 120 milionů dolarů, což bylo nejméně ze všech ostatních částí.

Kvůli filmu Tommy Morrison v první polovině roku 1990 vůbec nezápasil a věnoval se jen natáčení. Znovu se do ringu postavil až 9. června, kdy očekávaný comeback v zápase s Charlesem Woolardem oslavil dalším technickým knockoutem. Navázal tak na své předešlé výhry a jeho hvězda stoupala stále výš.

Doporučeno
Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka 27. září 2022 6:00

Zisk a ztráta pásu šampiona 

Morrison byl mašina na knockouty, nakonec ale i on narazil. Svou první porážku utrpěl v roce 1991 s do té doby rovněž neporaženým Rayem Mercerem, držitelem opasku WBO. Ten Morrisona poslal k zemi v pátém kole, a utnul tak „The Dukovu“ šňůru 28 výher v řadě. A šlo o nevídaně bolestivou porážku.

Známý UFC komentátor Joe Rogan tento knockout označil za jeden z „vůbec nejhorších“ v historii. Vyčerpaný Morrison se dostal do rohu, kde se ocitl pod velkým tlakem, na který nestačil reagovat, a zapletl se do provazů. Mercer jej pak trefil kombinací hrozivě tvrdých úderů, po kterých neměl Morrison šanci se znovu postavit na nohy. 

Trvalo necelé dva roky, než se Morrison znovu probojoval k šanci získat vysněný titul. Po osmi výhrách v řadě (všechny na TKO) nakonec v roce 1993 dostal příležitost se o pás utkat s legendou boxu Georgem Foremanem. Tomu v té době bylo již 44 let a byl dlouho za zenitem, pořád ale v ringu dokázal svým soupeřům napáchat spoustu škod.

Tommy Morrison byl ale o 20 let mladší a byl na vrcholu sil. Dvojnásobně zkušenějšího Foremana sice neukončil před limitem, jak to měl ve většině zápasů ve zvyku, ale dominantním výkonem si po dvanácti kolech zajistil jednohlasnou výhru na body. Morrison se tak stal novým držitelem světového opasku organizace WBO. 

Kdyby mě trefil do břicha, asi bych ho pozvracel. – soupeř Tommyho Morrisona Tim Tomashek

Tommy Morrison v zápase s Georgem Foremanem, rok 1987.
Tommy Morrison v zápase s Georgem Foremanem, rok 1987. Zdroj: Getty Images/Allsport UK/Allsport

Zajímavostí je, že svůj titul měl Morrison obhajovat v boji proti dalšímu herci z Rockyho V. Tím měl být boxer Michael Williams, který ve filmu ztvárnil postavu jménem Union Cane, který byl soupeřem Tommyho Gunna. Teď se filmoví kolegové měli utkat v reálném ringu, nicméně Williams těsně před bojem odmítl opustit šatnu.

Doporučeno
Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři 31. března 2024 14:00

Do boje byl tak narychlo jako náhradník povolán nepříliš známý boxer Tim Tomashek.
„Spousta lidí a některé noviny si myslely, že jsme vytáhli náhodného člověka z davu. Byl tam ale právě pro případ, že by Williams vycouval. Seděl v hledišti, pil pivo a pak na něj někdo zavolal: ‚Hej, jdeš na to,‘ “ vzpomínal na kuriózní situaci Morrison.

Tomashek po několika kolech boj vzdal. Naštěstí pro něj se Morrison snažil trefovat hlavně hlavu. „Kdyby mě trefil do břicha, asi bych ho pozvracel,“ popsal Tomashek.

Titul pro šampiona těžké váhy Morrisonovi příliš dlouho nevydržel. Opasek WBO se mu nepodařilo obhájit v následném boji s Michaelem Benttem, který Morrisona ukončil v prvním kole, a když v roce 1995 vyhrál pás menší organizace IBC v památném souboji s Donovanem Ruddockem, opět jej ztratil v následném boji s jedním z nejslavnějších boxerů historie Lenoxem Lewisem. Ten Morrisona ukončil v šestém kole. 

Tommy Morrison, rok 1990.
Tommy Morrison, rok 1990. Zdroj: Getty Images/Tim de Frisco/Allsport

Žil jsem divoký, nespoutaný život. (...) Doufám, že můj příklad bude sloužit jako varování, že takový životní styl vede jen a pouze k utrpení.

Pozitivní testy na HIV

Ztráty opasků nebo utrpěné knockouty ale nejsou tou největší ránou, která poznamenala boxerovu kariéru. Před chystaným zápasem v roce 1996 byl Tommy Morrison Nevadskou atletickou komisí pozitivně otestován na HIV. Pozitivní byl i další test, který Morrison podstoupil o několik dní později u lékaře. Dle svých slov nevěděl, jak se virem nakazil, ale přičetl to svému životnímu stylu a častému střídání sexuálních partnerek.

Bylo to navíc těsně před zápasem, který mu mohl potenciálně otevřít cestu ke spekulovanému megazápasu s Mikem Tysonem, za nějž by vydělal miliony dolarů.

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30

„Žil jsem divoký, nespoutaný život. (...) Doufám, že můj příklad bude sloužit jako varování, že takový životní styl vede jen a pouze k utrpení. Byl jsem hloupý. Myslel jsem, že jsem neprůstřelný, ale nejsem,“ kál se Morrison krátce po oznámení své diagnózy.

Tommy Morrison také prohlásil, že se o svém zdravotním problému rozhodl mluvit veřejně, protože pokud by jeho případ mohl přimět alespoň jednoho člověka k zodpovědnému přístupu k sexu, považoval by to za svou největší životní výhru. Sám totiž prý nebyl dost informovaný o tom, jak se může nakazit zákeřným virem.

„Doopravdy jsem si myslel, že je větší šance vyhrát v loterii než se nakazit. Nikdy jsem se tak hrozně nemýlil. Jediná stoprocentní prevence je (sexuální) abstinence. Tato nemoc si nevybírá, což mi je teď naprosto jasné. Nezáleží na tom, jestli žiješ v ghettu plném drog nebo na ranči v Oklahomě. Je to něco, co na tebe může skočit a kousnout tě nehledě na to, kde jsi, a nezáleží na barvě tvé kůže,“ říkal Morrison.

Boxer dokonce založil dobročinnou organizaci KnockOut AIDS Foundation a vyslovil přání se ještě naposledy postavil do ringu a výtěžek ze zápasu věnovat právě na boj proti HIV. V Americe mu však nebyla udělena licence, ačkoliv užíval léky na snížení virové nálože v těle. Dostal však možnost bojovat v Japonsku pod podmínkou, že se zápas okamžitě zastaví, pokud začne téct krev. Svého soupeře knockoutoval v prvním kole a pro svou nadaci vybral asi 500 tisíc dolarů.

Tommy Morrison oslavuje po zápase s Carlem Williamsem, rok 1993.
Tommy Morrison oslavuje po zápase s Carlem Williamsem, rok 1993. Zdroj: Getty Images/Mark Morrison/Allsport

„Dřív uvěřím advokátovi než nějakému doktorovi.“

Popírání nákazy a nechráněný sex

Morrison však postoj ke své diagnóze poměrně brzy razantně změnil. K překvapení všech ostatních boxerů prohlásil, že jeho dřívější testy byly falešně negativní a HIV nikdy neměl. Virem HIV se nakazil mimo jiné také slavný basketbalista „Magic“ Johnson, který o své nákaze veřejně promluvil v roce 1991 a Morrisonovi se po jeho diagnóze snažil pomoct, boxer na jeho slova ale nedal.

Doporučeno
Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří 21. února 2024 12:00

„Mluvil jsem s Magicem v ten samý den, kdy jsem oznámil, že mám HIV. Kázal mi, abych poslouchal svého doktora. Žádného jsem ale neměl, tak jsem si klekl na kolena a modlil se každý den, aby mi Bůh řekl, co mám dělat. Viděl jsem se, jak umírám. Potom mi do schránky začaly chodit knížky, ve kterých se psalo ‚Netrap se tím, prostě žij svůj život‘. Přesně to jsem tedy udělal,“ prohlásil.

O tom, že virem HIV nakažený není, ale Morrison nepřesvědčoval jen sám sebe a veřejnost, ale i své manželky. Už v roce 1997, tedy rok po diagnóze, boxer prohlásil, že se svou první manželkou má stále nechráněný sex. Ochranu nepoužíval ani se svou poslední manželkou Trishou, která to sama potvrdila. „Dřív uvěřím advokátovi než nějakému doktorovi,“ prohlašoval boxer.

Vězení a kontroverzní návrat k boxu

V letech následujících po diagnóze nabral ale Morrisonův život poměrně strmý pád. V kariéře si vydělal kolem 12 milionů dolarů, ale většinu z toho rozházel. Dostal se také do problémů se zákonem, drogami a skončil za mřížemi.

V září roku 1999 jej zastavila policie a v jeho autě našla zakázané omamné látky a zbraně, jen o pár měsíců později pak byl zadržen znovu – opět s drogami a u sebe měl i zbraň. V minulosti už byl navíc stíhaný za řízení pod vlivem alkoholu, během kterého zranil tři lidi. V roce 2000 byl odsouzen ke dvěma letům ve vězení.

Nemůžu se dočkat, až se (z vězení) dostanu a budu moct s někým bojovat. Chci se rvát s celým světem, se systémem, se všemi.

I po uvěznění ale trval na své nevinně. „Stýkal jsem se s nesprávnými lidmi. Byli to drogoví dealeři, ale nevěděl jsem to o nich. Byl jsem zkrátka ve špatný čas na špatném místě,“ tvrdil boxer. Sám prý nikdy uživatelem tvrdých drog nebyl a kouřil pouze marihuanu. Za své uvěznění vinil druhé.

Doporučeno
České hvězdy, neuvěřitelný zvrat a válka o titul! Nabitý turnaj Oktagon 53 přinesl tvrdá ukončení i extrémně napínavé souboje České hvězdy, neuvěřitelný zvrat a válka o titul! Nabitý turnaj Oktagon 53 přinesl tvrdá ukončení i extrémně napínavé souboje 10. února 2024 23:44

A stejně tak nadále tvrdil, že je zdravý. A dle svých slov vždycky byl. „HIV nezpůsobuje AIDS, nikdy tuto nemoc nezpůsoboval. Celá tato pandemie je vymyšlená, je to vládní konspirace,“ mínil Morrison, podle kterého se tímto virem mohli nakazit pouze uživatelé drog při použití špinavých jehel. Ne on.

Ani přes pobyt ve vězení, kde strávil i 125 dní na samotce, a skutečnost, že mu ve Spojených státech nikdo nechtěl udělit licenci, se boxu ale nechtěl vzdát za žádnou cenu. „Divize těžkých vah mě potřebuje. (...) Nemůžu se dočkat, až se odtud dostanu a budu moct s někým bojovat. Chci se rvát s celým světem, se systémem, se všemi. Chci bojovat. Od toho tu jsem – abych bojoval,“ říkal zpoza mříží. 

Když se dostal z vězení ven, tak svým slovům dostál a vrátil se zpět do tréninku. „Byl jsem jedním z nejslavnějších boxerů své doby. A tentokrát to bude ještě velkolepější,“ vyhlížel svůj návrat. Přineslo to ale opět dávku kontroverze.

Na začátku roku 2007 se Morrison nechal na virus HIV otestovat znovu a měl negativní výsledek, což mu umožnilo, aby se o měsíc později utkal v ringu s Johnem Castlem, kterého v druhém kole ukončil. Později se však objevilo obvinění, že negativní výsledky testů nepocházely z Morrisonovy vlastní krve a že boxer testované vzorky zfalšoval. Ten to popřel a navrhoval, že se nechá znovu otestovat veřejně. K tomu ale nedošlo.

Doporučeno
Nejbrutálnější sport na světě: Barmský box je jen pro silné povahy Nejbrutálnější sport na světě: Barmský box je jen pro silné povahy 11. dubna 2021 9:35

Naposledy se Morrison postavil do ringu v únoru 2008 v Mexiku, a to i navzdory hlasům z Ameriky, které volaly po tom, aby nakaženému boxerovi nebylo umožněno v zemi bojovat. Vyslyšeny však nebyly a boxer do boje nastoupil. Svůj poslední zápas vyhrál knockoutem ve třetím kole.

Tommy Morrison, rok 2007.
Tommy Morrison, rok 2007. Zdroj: Getty Images/Dan Tuffs

 

Můj syn se rozpadá. (...) Vypadá stejně jako lidé, kteří se dostali z koncentračního tábora.

Poslední dny života

V srpnu 2013 matka Tommyho Morrisona oznámila, že její syn má „plně rozvinutý AIDS“ a před sebou má „poslední dny života“. Naděje na záchranu už neexistovaly. „Je v posledním stadiu,“ uvedla. Se synem před smrtí hovořila po telefonu, ale jak sama řekla, nesnažila se jej už přesvědčit, aby se svým stavem bojoval, protože chtěla, aby už mohl v klidu odejít. „Odmítal přijmout pravdu od doby, kdy se nakazil,“ řekla Morrisonova máma.

O tom, jak těžký pohled na syna byl v posledním období jeho života, promluvil i boxerův otec Tim. Svůj poslední rok bývalý boxer strávil v posteli a změnil se k nepoznání. Přišel o desítky kil svalů. „Můj syn se rozpadá. Na pohled vypadá stejně jako pacienti s AIDS nebo rakovinou. Vypadá stejně jako lidé, kteří se dostali z koncentračního tábora. Vždycky byl bystrý a inteligentní, ale teď zničehonic přestane mluvit, zastaví se a řekne: ,Co jsem to říkal?‘ “ popisoval otec stav svého syna.

Doporučeno
OKTAGON 53 slibuje nabitou show. Čeká nás ženský titulový boj, do Německa vyráží početná česká výprava OKTAGON 53 slibuje nabitou show. Čeká nás ženský titulový boj, do Německa vyráží početná česká výprava 9. února 2024 18:05

Tommy Morrison zemřel 1. září 2013 ve věku 44 let. Jako oficiální příčina smrti byla uvedena srdeční zástava v důsledku selhání několika orgánů, k němuž došlo po septickém šoku. Podle úmrtního listu trpěl bývalý boxer infekcí krve, virus HIV nebo nemoc AIDS, kterou tento vir způsobuje, však explicitně zmíněny nebyly.

„The Duke“ během své profesionální kariéry dosáhl působivých úspěchů, stal se držitelem světového pásu a postaral se o dlouhou plejádu velkolepých knockoutů, které patří do výkladní skříně boxu. To se mu nedá upřít. Jeho osobní život mimo ring je ale varovným příkladem toho, jak tragický pád může člověka vlivem jeho vlastních rozhodnutí potkat. Jak ostatně sám kdysi Tommy Morrison řekl, ostatní by se měli poučit z jeho chyb. 

„Mohl být obrovský, měl dar od boha. (...) Nikdy ale plně nevyužil svůj potenciál,“ popsal tragický pád boxera promotér Tony Holden, který s Tommym Morrisonem spolupracoval během jeho kariéry.

Domů
Sdílet
Diskuse