Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2022 7:00
Čas čtení 5:15
Ondřej Jarůšek

Billy Miske: Příběh umírajícího boxera, který se obětoval, aby před Vánocemi vydělal peníze pro rodinu

SPORT BOJOVÉ SPORTY BOX
Uložit Uložené

Boxer Billy Miske zápasil napříč několika vahami včetně těžké. V mladém věku si vyslechl zdrcující diagnózu, ale i přesto, že umíral, se rozhodl bojovat dál, aby pomohl své rodině.

Billy Miske je jméno, které v dnešním světě bojových sportů už příliš často nezaznívá. Je dosti možné, že celá řada fanoušků o něm ani nikdy neslyšela. Zapomnělo se na něj. Nebo alespoň se mu nedostává takové pozornosti a uznání, jaké by si zasloužil. A právě proto je důležité si tuto legendu připomenout. Jeho příběh totiž nepřestává udivovat ani po téměř 100 letech, co z tohoto světa odešel. Zemřel v pouhých 29 letech, ale za svého života byl opravdovým ztělesněním slova „bojovník“. A to až do svého posledního dne.

Refresher ti pravidelně přináší příběhy inspirativních osobností, profily bojovníků, reportáže z turnajů a spoustu jiného obsahu ze světa bojových sportů. Pokud chceš tento obsah podpořit, staň se členem našeho Refresher+ klubu. Získáš tak i přístup k řadě exkluzivních rozhovorů.

Doporučeno
UFC bojovník přežil bodnutí nožem do srdce a s gangem při bankovní loupeži ukradl 53 milionů liber. Dodnes je ve vězení UFC bojovník přežil bodnutí nožem do srdce a s gangem při bankovní loupeži ukradl 53 milionů liber. Dodnes je ve vězení 5. července 2022 7:00

Zdrcující diagnóza a rodina bez peněz 

Billy Miske neboli „The Saint Paul Thunderbolt“, jak boxerovi přezdívali, se narodil 12. dubna 1894 ve městě Saint Paul v Minnesotě. S profesionálním boxem začal v pouhých 19 letech a v ringu poměřil síly s opravdovými velikány své doby. Kromě boxerské kariéry se v mladém věku pokusil rozjet také vlastní byznys v oblasti prodeje aut. Tomu se ale nedařilo tak, jak si přál, a dostal se do dluhů. A právě finanční tíseň později sehrála velkou roli v jeho zřejmě nejtěžším rozhodnutí v životě.

Boxer Billy Miske na fotografii z roku 1920
Boxer Billy Miske na fotografii z roku 1920. Zdroj: Wikimedia/Bibliothèque nationale de France/volně k užití

Na jaře roku 1918 byla tehdy 24letému Miskemu diagnostikována glomerulonefritida, v té době nazývaná ještě jako Brightova nemoc (dnes už se tento název neužívá). Jedná se o vážné onemocnění ledvin, při kterém v některých případech musí pacient podstoupit i transplantaci tohoto orgánu. V těch nejhorších případech pak onemocnění končí smrtí. Podle doktora zbývalo Miskemu maximálně pět let života a vzhledem k závažnosti onemocnění mu doporučil s boxem okamžitě skončit. Billy Miske se ale rozhodl jinak.

V té době už měl Billy Miske za sebou zápasy proti boxerům, kteří se později do historie zapsali jako ti nejlepší své doby, jako například Jack Dillon, Harry Greb a další. Ale místo toho, aby uposlechl varování doktora, se Miske rozhodl svou nemoc ponechat v utajení a v boxerské kariéře pokračovat. Věděl, že příliš dlouho žít nebude, ale přesto chtěl co nejvíce finančně zaopatřit svoji rodinu. Touha pomoci svým nejbližším vyhrála nad jeho vlastním zdravím, a proto se rozhodl bojovat dál, ať to stojí cokoliv.

Doporučeno
Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? 11. května 2022 7:00

Více než 100 zápasů a tvrdé bitvy v „no decision“ éře

Dle historických údajů Billy Miske za svou kariéru dohromady nastoupil do více než 100 zápasů a v ringu rozdal 35 knock-outů. Údaje o počtu zápasů, výhrách a prohrách je však třeba brát částečně s rezervou. Miske totiž řadu let zápasil v tzv. „no decision“ éře, která popisuje období na začátku 20. století, kdy se ještě neuplatňoval bodový systém, jak jej známe z boxu dnes, a vítězem zápasu se mohl boxer stát jen tehdy, pokud soupeře knock-outoval.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 118445 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co řekl boxer manažerovi, když chtěl před smrtí ještě poslední zápas.
  • Kolik peněz vydělal Billy Miske pro rodinu ve své poslední bitvě.
  • Jak na poslední společné Vánoce vzpomínal boxerův syn.
  • Co znamenalo bojovat v „no decision“ éře.
Domů
Sdílet
Diskuse