Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2022 6:00
Čas čtení 10:08
Ondřej Jarůšek

Tommy Morrison: Tragický příběh šampiona a hvězdy z Rockyho 5. Nakazil se HIV, ale odmítl tomu uvěřit a stále měl nechráněný sex

SPORT BOJOVÉ SPORTY BOX PŘÍBĚHY PODLE SKUTEČNÉ UDÁLOSTI
Uložit Uložené

Tommy Morrison v ringu dosáhl velkých úspěchů, mimo něj však doplatil na svůj divoký život a časté střídání sexuálních partnerek.

Čím výš jsi, tím tvrdší je pád. Pro boxerskou hvězdu Tommyho Morrisona a jeho životní příběh to bohužel platí dvojnásob. Z domácího prostředí plného násilí a alkoholu se díky svému ohromnému talentu vyšplhal až na vrchol boxerského světa, pak ale přišla diagnóza, která vše změnila. Sám se totiž přesvědčil, že nejtvrdší rány dává sám život – a ten byl v jeho podání divoký a nespoutaný.

V roce 1996 mu lékaři diagnostikovali HIV, ale od léčby boxer, který zazářil i jako herec ve filmu Rocky V, rychle přešel k zapírání a tvrdil, že je zdravý. Přesvědčil o tom i své manželky, se kterými pokračoval v nechráněném sexu. Nakonec modrooký a svalnatý blond ranař, který byl v mládí připodobňován k Adónidovi, dle slov svého otce vypadal jako „přeživší z koncentračního tábora“. Zemřel v pouhých 44 letech.

.

Jeho otec pil a mlátil jeho mámu přímo před jeho očima. Byl jsem toho svědkem. – strýc boxera

Tommy Morrison a záběr z natáčení filmu Rocky V.
Tommy Morrison a záběr z natáčení filmu Rocky V. Zdroj: Getty Images/United Artists
Základní informace
Jméno: Thomas David Morrison
Přezdívka: The Duke
Skóre: 52 zápasů, 48 výher (42 na KO), 3 porážky, 1 remíza
Výška: 188 cm
Rozpětí paží: 193 cm

Strip klub, násilný otec a rvačky v dětství 

Tommy Morrison se narodil 2. ledna 1969. Vyrůstal v Delaware County ve státě Oklahoma, ale k bezstarostnému dětství měl na míle daleko. Autor Carlos Acevedo v biografii The Duke: The Life and Lies of Tommy Morrison píše, že boxerův otec Tim Morrison byl alkoholik a násilník. Svou manželku Dianu Morrison tak bil, že jí zlomil i několik kostí.

„Jeho otec pil a mlátil jeho mámu přímo před jeho očima. Byl jsem toho svědkem,“ popsal hrozivé poměry v domácnosti boxerův strýc.

Doporučeno
Billy Miske: Příběh umírajícího boxera, který se obětoval, aby před Vánocemi vydělal peníze pro rodinu Billy Miske: Příběh umírajícího boxera, který se obětoval, aby před Vánocemi vydělal peníze pro rodinu 25. července 2022 7:00

Kromě bití Tim Morrison svou ženu také často podváděl. Když Diana svého manžela jednou přistihla v baru s jinou dívkou, údajně došlo k šarvátce, při které manželovu milenku ubodala k smrti. Jak ale uvádí ESPN, za čin potrestána nebyla.

Tommy o panictví přišel ve 14 letech – ve strip klubu, kde mu jeho první ženu přivedl jeho táta. Od mámy měl své první tetování, a když byl teprve v osmé třídě, rodiče ho přihlásili do „soutěže tvrďáků“, což byly v podstatě barové rvačky – ačkoliv minimální věk účastníků byl 21 let.

Boxer se navíc později přiznal, že už jako teenager začal užívat steroidy. „Dostal jsem se k nim na střední škole. Byly ve formě pilulek, užívaly se orálně. Injekce přišly až později, v rámci mé profesionální kariéry až kolem roku 1991. Neužíval jsem je ale během přípravy, jen v době mezi zápasy,“ prozradil „The Duke“.

Tuto přezdívku si mimochodem Tommy Morrison zvolil proto, že dle svého tvrzení byl vzdáleným příbuzným westernové hvězdy Johna Wayna, kterému se rovněž přezdívalo „The Duke“. Zda tomu tak ale doopravdy bylo, není prokázáno.

Tommy Morrison, circa 1989.
Tommy Morrison, circa 1989. Zdroj: S. Weiner/IMAGES/Getty Images

Stroj na knockouty a role ve filmu Rocky V 

Jisté je ale jedno – Tommy Morrison se narodil s obrovským talentem a demoličními koulemi místo pěstí. A navzdory všem traumatizujícím událostem z dětství našel alespoň jednu pozitivní věc, která změnila celý jeho život k lepšímu. A tím byl box.

Doporučeno
Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří 21. února 2024 12:00

K boxu jej v dětství přivedl otec a dle svého tvrzení Tommy Morrison mezi amatéry posbíral více než 200 zápasů, z nichž drtivou většinu vyhrál. A úspěchy na sebe nenechaly čekat ani po přechodu do profesionálního ringu.

Domů
Sdílet
Diskuse