Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2022 14:00
Čas čtení 4:57
Ondřej Jarůšek

Zápasy ve fackách jsou brutálním fenoménem, jeden člověk už zemřel. Šéf UFC spustí novou ligu

Zápasy ve fackách jsou brutálním fenoménem, jeden člověk už zemřel. Šéf UFC spustí novou ligu
Zdroj: PunchDown/propagační materiál/volně k užití
SPORT BOJOVÉ SPORTY
Uložit Uložené

Kam se hrabe předávání Oscarů. Zápasy ve fackách jsou čím dál populárnějším sportem, který je ve skutečnosti daleko tvrdší, než by se mohlo na první dojem zdát.

K malému stolku na pódiu se staví téměř 160kilový vale tubo a MMA zápasník Wágner da Conceição Martins, známý jako Zuluzinho. Naproti němu stojí Polák Karol „Bula“ Flilasinki, který velkým obloukem napřahuje svoji levačku, aby následně otevřenou dlaní vrazil obrovi na druhém konci stolku vší silou facku. A je to přesná trefa. Kolem hlavy Zuluzinha se zvedne bílý oblak magnézia, jímž měl soupeř potřenou dlaň, a brazilský silák se kácí k zemi. Stačila jedna rána.

Doporučeno
Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka 27. září 2022 6:00

Zápasy ve fackování jsou velmi specifickou odrůdou bojových sportů. Někteří by mohli i namítnout, že se o bojový sport v pravém slova smyslu ani nejedná. Tak jako tak ale toto sportovní fackování v posledních letech nabírá na popularitě a zaujalo i samotného šéfa UFC Danu Whita, který se chystá spustit vlastní projekt zaměřený na tento druh sportu a zábavy.

Fackování ale může být daleko brutálnější, než by se mohlo na první dojem zdát – jeden člověk při této aktivitě už totiž zemřel.

Slap Fighting Championship
Zdroj: Getty Images/Gaelen Morse

Ze sportovního fackování se stává nový fenomén 

A jak vlastně takové zápasy ve fackování probíhají? U stolku se naproti sobě postaví dva soutěžící a hod mincí určí, kdo z dvojice bude dávat facku jako první. Předtím si ještě potře dlaň křídou, aby ruka po tváři nesklouzla a úder dopadl co nejlépe. Nápřah, a jde se na věc. 

Druhý z dvojice se nesmí nijak bránit a ve fackování se soutěžící střídají po kolech. Ten, kdo svého soupeře složí jako první, vyhrál. Pokud zůstanou oba stát, vítěze zpravidla určí diváci svým křikem a jásotem. Konkrétní pravidla se na různých akcích mohou lišit, ale takto zápasy ve fackování v kostce vypadají. Leckdy navíc dochází k tomu, že se tváří v tvář střetnou muži výrazně odlišných váhových kategorií.

Ve videu níže si můžeš prohlédnout sestřih nejbláznivějších knock-outů.

A pochopitelně v tomto sportu nesoutěží jen muži. Soutěže ve fackování se účastní i ženy (ačkoliv v poměrně menší míře) a jejich měření sil často ve sledovanosti pokoří zápasy mužských kolegů. Mezi nejznámější představitelky patří například Polka Esmeralda Godlewska, kterou organizace Slap Fighting Championship označila za „královnu slap fightingu“.

V Polsku se však zápasu ve fackování účastnili například už i lidé s vadou růstu. Na YouTube se jejich zápas blíží třem milionům zhlédnutí.

Domů
Sdílet
Diskuse