Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
31. října 2022 v 8:30
Čas čtení 6:16
Vojtěch Vanda

Narodil jsem se jako naděje, že máma přestane brát piko. Young Čáp o chudobě, pouliční realitě a snu živit se hudbou

Narodil jsem se jako naděje, že máma přestane brát piko. Young Čáp o chudobě, pouliční realitě a snu živit se hudbou
Zdroj: Se svolením Young Čápa
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RAP RAP
Uložit Uložené

Někdo se musí stylizovat do role osoby, která si sáhla na dno, a někdo ne. Host nového Fresh Rapu je tím druhým případem.

Občas zapomínáme na to, že rap nemusí být jenom drip, záře a lesk, ale také zpověď nebo útěk z krušné reality. Může figurovat jako šikovný prostředek, skrze nějž lze do prostých slov či složitých metafor zabalit i ty nejniternější prožitky, nepříjemné zážitky, zkoušky a vůbec všechny klacky, které se nám během životní cesty dostaly pod nohy.

Zhudebněných příběhů, které bychom mohli zařadit mezi rapové skladby, v nichž se hovoří o lidských úskalích, přesto není zrovna málo. Otázkou je, kolik z nich je opravdových a které jsou pouhou uměleckou stylizací, jež však k umění jako takovému patří odjakživa. Nicméně v tomto původním pouličním žánru se surovost a tvrdá realita cení mnohem více. Naopak stylizace se může brát jako lež a důvod k opovržení.

Zde žádnou stylizaci nenajdeme. Velmi upřímnou zpověď svým fanouškům posílá skrze tracky čerstvě sedmnáctiletý interpret, který toho má na svůj věk mnoho za sebou. A i když má na první pohled úsměvné alter ego, jeho význam společně s jeho životní cestou jsou pravým opakem. Rapperem, kterého ti v říjnu představíme, není nikdo jiný než Young Čáp.

Doporučeno
Od kytary v Koblížcích až po rave rap. Mé tracky jsou generační výpovědí, říká Pawlie Poizn Od kytary v Koblížcích až po rave rap. Mé tracky jsou generační výpovědí, říká Pawlie Poizn 25. září 2022 v 8:30

Fakt nejsem wannabe, když vám budu říkat o tom, jaký je to dole, má matka fetovala, já po psychinách, pak se se mnou bav jako s volem.

Těžké začátky

Když je člověk na úplné nule, nalezne na tom pouze jedinou pozitivní věc – už to totiž nemůže být horší. Děti, které se v této situaci ocitnou a naučí se v ní chodit, jsou poté připraveny téměř na všechno. A jakmile dostanou šanci, chtějí uspět. I rodilý Pražan Jakub Čapek, jak zní občanské jméno Young Čápa, věděl, že jednou mu musí tzv. přijít karta a odrazit se ode dna.

Příležitost mu dala hudba. Než s ní ale mohl reálně pracovat, musel si projít opravdovým marastem spodních vrstev, jež se v České republice často přehlíží. Zeptali jsme se jej, na základě toho, že o svých zážitcích rapuje, jestli by nám je více nepřiblížil.

„Rapuju o tom paradoxně právě proto, že se mi o tom těžko mluví,“ přiznává Čáp. „Každopádně ve zkratce: Byl jsem dítě, které se narodilo jako naděje, která způsobí, že moje matka přestane brát perník. Víc člověk vyčte z textů, to je obsáhlejší zdroj,“ shrnuje smutný fakt. Některé zážitky si člověk prostě připomínat nechce.

Young Čáp odkázal na texty z tracků Pro kluky z bloku a Underrated Kid. Život s drogově závislou matkou nebyl pro něj jako pro dítě možný, proto se Kuba odstěhoval do Klokánku, tedy do projektu Fondu ohrožených dětí. Jedná se o zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Postupem času měl také štěstí, jelikož si jej jedna rodina adoptovala. Konkrétně adoptivní otec jej následně přivedl k muzice.

FRESH RAP je seriál, který ti již déle než rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

K tomu jsme nedávno začali vydávat i (ob)týdenní updaty o tom, co se děje nového u českých rapových person na vzestupu. Pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

„Od momentu, kdy si mě adoptovali mí pěstouni, jsem byl vedenej k hudbě. Můj adoptivní táta mě přivedl ke hře na flétnu a u ní jsem zůstal do svých čtrnácti let. Když na to vzpomínám, byl jsem fakt dobrej. V osmi letech jsem hrál to, co někteří ve třinácti, a ve třinácti to, co některé učitelky na konzervatořích,“ popisuje svůj hudební základ. Jenže zobcová flétna, zvlášť pro dospívajícího kluka, není ve většině případů cool, třeba na rozdíl od hry na kytaru nebo bicí.

Doporučeno
White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho 5. října 2024 v 7:00

„Má lenost bohužel vyhrála a já s flétnou skončil. V té době jsem přesedlal na rap,“ pokračuje. „Teď se k tomu ale snažím vrátit. Dokonce jsem podal přihlášku na konzervatoř, tak uvidíme, třeba to vyjde,“ usmívá se.

Young Čáp
Zdroj: Se svolením Young Čápa

Rap ale pojede dál. Objasnil nám také, proč vystupuje pod neotřelým pseudonymem Young Čáp. „Jelikož jsem příjmením Čapek, mýmu tátovi odmala říkali Čáp. Když jsem vymýšlel svůj nick já, chtěl jsem, aby to bylo přímo spjaté se mnou a vystihovalo to vlastnost, na které si zakládám nejvíc – loajalita rodině,“ zná cenu blízkých vztahů.

Realita v rapu

Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 30. 10. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 0 Kč

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak vypadaly Young Čápovy rapové začátky.
  • Proč je pro něj rap jako terapie.
  • Jaké projekty má za sebou.
  • Co mu pomohlo v dosažení vysokých views.
  • Co jej čeká v nejbližší budoucnosti.
Dočti článek již od 125 Kč 0 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 123876 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk nebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse