Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
2. listopadu 2022 7:36
Čas čtení 1:03

Severní Korea odpálila nejméně deset raket. Na jihokorejském ostrově byl spuštěn poplach

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Severní Korea odpálila nejméně deset raket. Na jihokorejském ostrově byl spuštěn poplach
Zdroj: TASR/AP

Severní Korea to pravděpodobně udělala v reakci na velké společné cvičení Jižní Koreje a USA.

Severní Korea odpálila ve středu nejméně deset raket různého typu. Jedna z nich dopadla nedaleko teritoriálních vod Jižní Koreje a spustila poplach na jihokorejském ostrově. Informuje o tom TASR.

Podle jihokorejského generálního štábu šlo o „velmi neobvyklý a nepřijatelný“ krok Severní Koreje. Balistická střela totiž dopadla jižně od sporné námořní hranice obou zemí, a to vůbec poprvé od rozdělení Korejského poloostrova.

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol to v prohlášení označil za „faktické narušení“ území země. Svolal zasedání rady pro národní bezpečnost a nařídil „rychlá a přísná opatření, aby Severní Korea za své provokace jasně zaplatila“.

Soul krátce poté oznámil, že jeho armáda provedla zkoušku tří střel vzduch-země.
Pchjongjang odpaloval rakety podruhé během necelého týdne. Zřejmě protestoval proti dosud největším společným cvičením vzdušných sil Jižní Koreje a Spojených států, která začala v pondělí.

Jihokorejská armáda původně oznámila, že zjistila odpálení tří balistických střel krátkého doletu z východního pobřeží KLDR do Japonského moře. Později se však ukázalo, že vypáleno bylo „nejméně deset raket různého druhu směrem na východ a západ“.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Jihokorejská a americká armáda tento týden pokračují v sérii společných manévrů. Cvičení vzdušných sil Vigilant Storm zahrnují více než 240 letadel včetně stíhaček s technologií stealth. Probíhají v době rostoucích obav z možné další jaderné zkoušky Severní Koreje. Izolovaný režim letos provádí testy zbraní v bezprecedentním tempu.

Již v říjnu však Jižní Korea Pchjongjangu na provokace odpověděla, otázkou je, jestli se to stane i tentokrát.

Domů
Sdílet
Diskuse