Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti
3. listopadu 2022 12:15
Čas čtení 1:45
Sponzorovaný obsah

Výměna baterie v MacBooku: Jak na ní můžeš ušetřit a kdy je vhodný čas na novou baterii?

Výměna baterie v MacBooku: Jak na ní můžeš ušetřit a kdy je vhodný čas na novou baterii?
Zdroj: Unsplash/Ales Nesetril
TECH
Uložit Uložené

Odborníci radí, jak na výměnu baterie v MacBooku.

Zdá se ti, že baterie v MacBooku už nefunguje tak dobře jako dřív? Možná ji budeš muset brzy vyměnit za novou. Odborník z FixServis vysvětluje, jak si jednoduše zkontrolovat její stav a co zvážit při výběru nové.

Ze zkušeností techniků z FixShop vyplývá, že baterie je obvykle prvním komponentem, který se na MacBoocích mění. Ne však proto, že by byla nekvalitní, Apple dimenzuje baterky pro MacBooky Air a Pro tak, aby vydržely 1000 nabíjecích cyklů. Ztráta původní kapacity je však běžným jevem u všech baterií a zařízení Apple nejsou výjimkou.

Jak se projevuje opotřebovaná baterie?

To, že baterie v MacBooku je již na pokraji své životnosti, snadno pocítíš při jeho používání. Nejviditelnějším znakem je krátká výdrž na plné nabití. Zatímco nový MacBook vydrží fungovat bez připojení do sítě například 10 hodin, kousek s opotřebovanou baterkou zvládne možná jen 5 hodin. Přicházíš tak o možnost používat jej flexibilně na místech bez přístupu k elektrické zásuvce.

Jednoduchá kontrola stavu baterie

Stav baterie ti prozradí i samotný MacBook. V modelech s operačním systémem macOS Big Sur a novějšími klikni na logo Apple v levém horním rohu displeje a zvol možnost „Systémová nastavení“. Klikni na „Baterie“ a následně opět na „Baterie“. Potom stačí zvolit možnost „Zdraví baterie“ a zobrazí se ti dva podstatné údaje – stav baterie a maximální kapacita.

Pokud máš starší MacBook, stav baterie zobrazíš jiným způsobem. Podrž tlačítko Option na klávesnici a myší klepni na ikonu s procenty baterky, která se nachází v pravém horním rohu displeje.

 batéria
Zdroj: iFix

Kdy měnit baterii?

Pokud je stav baterie „Normální“, je to pro tebe signál, že nemusíš řešit výměnu. Naopak stav „Doporučený servis“ vyjadřuje, že baterku bude dobré vyměnit. Všímej si i maximální kapacity. V případě nového MacBooku je na úrovni 100 %, avšak při běžném používání postupně klesá. Pokud je na úrovni méně než 80 %, můžeš uvažovat nad výměnou baterie.

2 typy MacBook baterie

V případě, že se rozhodneš pro koupi MacBook baterie z e-shopu FixShop, si můžeš vybírat rovnou ze 2 základních druhů. Který si vybrat?

Aftermarket

Aftermarket baterie pocházejí od výrobců třetích stran a jsou výrazně levnější než originální. Po stránce kvality a vlastností jsou však mezi Aftermarket a originálními bateriemi jen malé rozdíly. Odborníci z FixShop do své nabídky řadí jen otestované typy od ověřených výrobců.

Aftermarket PRO

Tyto baterie jsou ještě o něco kvalitnější než Aftermarket, což se odráží na mírně vyšší ceně. Naplno se vyrovnávají originálním a před naskladněním jsou detailně otestovány, zda splňují všechna nejpřísnější kritéria. Aftermarket PRO baterie pocházejí od výrobců s nejnižší mírou reklamací.

Pokud máš dostatek zkušeností a všechny potřebné nástroje, MacBook baterii si můžeš vyměnit i svépomocí. V opačném případě bude nejlepší, když její výměnu svěříš do rukou odborníků.

Domů
Sdílet
Diskuse