Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
9. listopadu 2022 v 15:09
Čas čtení 0:55

Voliči ve státě Tennessee odhlasovali zrušení otroctví jako formy trestu pro vězně

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Voliči ve státě Tennessee odhlasovali zrušení otroctví jako formy trestu pro vězně
Zdroj: Unsplash/Emiliano Bar/volně k užití

Třináctý dodatek americké ústavy zrušil otroctví v roce 1865, ale do nynějška obsahoval formulaci, která umožňuje nedobrovolné otroctví jako trest za trestné činy.

Tennessee oficiálně zakázalo všechny formy otroctví. Voliči v úterý schválili volební opatření, které odstraňuje znění umožňující otroctví a nedobrovolné otroctví jako formu trestu pro osoby odsouzené za trestné činy. Informoval o tom server CBS News.

Podle úřadu státního tajemníka bylo opatření schváleno 79,54 % hlasů. Opatření změnilo článek I, oddíl 33 ústavy státu Tennessee, který uvádí, že „otroctví a nedobrovolné otroctví je v tomto státě navždy zakázáno – s výjimkou trestu pro osobu, která byla řádně odsouzena za trestný čin“. Nový dodatek odstraňuje formulaci umožňující tyto tresty. Oddíl bude nyní znít takto: „Otroctví a nedobrovolné otroctví jsou navždy zakázány. Žádné ustanovení tohoto oddílu nezakazuje práci vězně, který byl řádně odsouzen za trestný čin.“

Předtím, než byl návrh zaslán voličům ve státě Tennessee, jej většina zákonodárců podpořila, ale šest zákonodárců hlasovalo proti. „Nejsem právník a většina mých voličů nejsou právníci a já jim nedokážu tento pozměňovací návrh vysvětlit slovy, kterým by rozuměli,“ řekl republikánský senátor Frank Niceley během zasedání Valného shromáždění státu Tennessee v roce 2021. „Ústava je příliš posvátná, je příliš ustrašená na to, aby se zahlcovala spoustou věcí, které neprávníci nedokážou vysvětlit jiným neprávníkům. Takže myslím, že v tomto případě budu hlasovat proti,“ dodal.

Toto opatření bylo jedním ze čtyř, o nichž se během voleb ve státě hlasovalo. Třináctý dodatek americké ústavy zrušil otroctví v roce 1865, ale do nynějška obsahoval podobnou formulaci, která umožňuje nedobrovolné otroctví jako trest za trestné činy. 

Domů
Sdílet
Diskuse