Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
27. listopadu 2022 13:56
Čas čtení 0:52

V noci na Ukrajině došlo k výbuchům. Tempo války se brzy může zvýšit

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V noci na Ukrajině došlo k výbuchům. Tempo války se brzy může zvýšit
Zdroj: TASR

Shrnujeme dění války na Ukrajině.

V noci na neděli ostřelovaly rakety okolí ukrajinského Záporoží. Podle Oleksandra Starucha, šéfa oblastní správy, kvůli tomu vypukl požár v jednom z místních zemědělských podniků. Informuje o tom Ukrajinská Pravda.

„Včera večer provedla ruská monstra další raketový útok na předměstí Záporoží,“ napsal Staruch na Telegram. Požár vypukl pravděpodobně po výbuchu dopadlých raket (podle úřadů se nejspíš jednalo o typ S-300). Poškozen byl plot i budova. Dle slov Oleksandra Starucha si konflikt nevyžádal lidské oběti.

K výbuchům došlo také ve městě Kryvyj Rih. Gubernátor Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko oznámil, že rakety poškodily infrastrukturu a napáchaly značné škody. Zatím není jasné, zda si tento výbuch vyžádal oběti na životech nebo zraněné. Rezničenko vyzval obyvatele, aby se schovali do krytů. Letecký poplach trval celou noc.

25. listopadu 2022 18:15 Čas čtení 0:32 Zelenskyj: Válka na Ukrajině neskončí, dokud nebude Krym vrácen Ukrajině Zelenskyj: Válka na Ukrajině neskončí, dokud nebude Krym vrácen Ukrajině

Konflikt může nabrat na tempu

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) je pravděpodobné, že se tempo konfliktu na Ukrajině v následujících týdnech zvýší, a to především kvůli poklesu teplot. Ty by měly oběma stranám poskytnout doslova pevnější půdu pod nohama, protože rozbahněná zem zatvrdne. ISW ale zároveň upozorňuje, že není jasné, zda válčící strany útoky plánují.

Ruská armáda se podle něj navíc potýká s nedostatkem výzbroje i kvalifikovaných vojáků. V posledních dnech pokračovaly ruské operace ve směrech Bachmut a Avdijivka. Zároveň se ruští vojáci snažili bránit ukrajinské protiofenzivě podél linie Svatove–Kreminna.

Domů
Sdílet
Diskuse