Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
27. listopadu 2022 12:00
Čas čtení 1:37

11 nezvěstných, 13 zraněných a minimálně jednu oběť si vyžádaly sesuvy půdy v Itálii

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
11 nezvěstných, 13 zraněných a minimálně jednu oběť si vyžádaly sesuvy půdy v Itálii
Zdroj: Ministerstvo dopravy Itálie/volně k užití

Obyvatelé ostrova Ischia se potýkají s následky sesuvy půdy.

Nejméně jedna žena zahynula při sesuvu půdy, který v sobotu vyvolal silný déšť na italském ostrově Ischia. Dalších jedenáct lidí se stále pohřešuje. Třináct osob bylo zraněno. Oznámil to neapolský prefekt Claudio Palomba. Italský ministr vnitra Matteo Piantedosi dodal, že evakuace byla nařízena asi 200 lidem z obavy před zřícením jejich domů. Informuje o tom TASR s odvoláním na agentury ANSA a DPA.


Ostrov Ischia s více než 60 tisíci obyvateli zasáhla v sobotních ranních hodinách silná bouře. Sesuv půdy postihl zejména město Casamicciola Terme na severu ostrova. Řada domů je zatopena a předpokládá se, že se v nich nacházejí někteří z pohřešovaných. Zničeno bylo také několik aut a ulice byly pokryty bahnem.


Do záchranné operace bylo nasazeno přibližně 70 hasičů. Z Neapole byli na ostrov Ischia vysláni specialisté, záchranná vozidla a další pomoc. Armáda na místo nasadila také vrtulníky, informovala agentura DPA.


„Situace je velmi složitá,“ řekl italský ministr vnitra Matteo Piantedosi. Dodal, že evakuace byla nařízena asi 200 lidem. Úřady se obávají, že by se domy, v nichž žijí, mohly zřítit. Mnoho postižených lidí v oblasti je bez elektřiny. Uzavřeny jsou také školy, hřbitovy a parky.

Italská premiérka Giorgia Meloni poděkovala záchranářům za jejich práci a uvedla, že je v kontaktu s místními úřady, jak uvedl její úřad.


Italská média kolem poledne s odvoláním na ministra dopravy a infrastruktury Mattea Salviniho informovala, že při sesuvu zemřelo osm lidí. Vláda však tyto zprávy následně popřela.

„Lid Itálie je s vámi,“ ozývá se na sítích

Doprovázející nejasnost situace kritizoval levicový politik Alessandro Zan. „Kdo je ministrem vnitra? Salvini nebo Piantedosi? Tento bezohledný závod o to, kdo první oznámí úmrtí, jako by šlo o čísla, je prostě skandální. To, co se stalo v Ischii, láme srdce, nemůže být prostor pro spekulace. Vláda by to měla objasnit,“ napsal na Twitter.

7. prosince 2023 17:00 Čas čtení 0:07 KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí

K přírodní pohromě se vyjádřil například bývalý premiér Itálie Giuseppe Conte. „Nacházíme se v blízkosti dotčených obyvatel, v oblasti, která již byla v minulosti postižena podobnými katastrofami. Děkujeme těm, kteří pomáhali celé hodiny,“ napsal na Twitter.

„Jsem s láskou nablízku obyvatelům Ischie, které zasáhly sesuvy půdy a záplavy, a vyzývám je, aby sebrali odvahu: nejste sami, velký italský lid je s vámi,“uvedl novinář Maurizio Pistocchi.

Domů
Sdílet
Diskuse