Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
4. prosince 2022 10:07
Čas čtení 1:00

Želva Jonathan, nejstarší suchozemské zvíře na světě, oslavila 190. narozeniny. Může být ale i starší

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Želva Jonathan, nejstarší suchozemské zvíře na světě, oslavila 190. narozeniny. Může být ale i starší
Zdroj: Flickr/Luke McKernan/volně k užití

Seychelská želva obrovská jménem Jonathan oslavila neuvěřitelné 190. narozeniny.

Jonathan žije na ostrově Svatá Helena v jižním Atlantiku – konkrétně v pohodlí zahrady guvernéra ostrova, sídla Plantation House. Právě to se na několik nadcházejících dní otevírá návštěvníkům, aby mohli želvě pogratulovat k významnému jubileu – oslavila totiž 190. narozeniny. Ostrov na její počest také nechal vyrobit sérii pamětních známek, píše stanice CNN. Není divu, na Svaté Heleně je Jonathan něco jako celebrita.

Předpokládá se, že se Jonathan narodil kolem roku 1832, ačkoli neexistuje žádný oficiální záznam o jeho narození. Ve skutečnosti tak možná Jonathan oslavil již 200. narozeniny a nikdo o tom neví. 

Během svého života poznal 31 guvernérů

Když byl Jonathan – jako dar siru Williamu Grey-Wilsonovi – v roce 1882 přivezen ze Seychel na ostrov Svatá Helena, bylo mu podle Guinnessovy knihy rekordů nejméně 50 let. Jeho odhadovaný věk dokládá také stará fotografie pořízená v letech 1882 až 1886, na které je zachycen dospělý Jonathan, jak se pase na trávě v sídle guvernéra. 

jonathan želva
Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití

Ačkoli Jonathan ve stáří oslepl a nemá čich, jeho sluch je vynikající. Zároveň miluje společnost lidí a dobře reaguje na hlas svého veterináře Joea Hollinse, protože si ho spojuje s hostinou. Nejstarší suchozemské zvíře na světě žije také spolu s dalšími třemi obřími želvami – Davidem, Emmou a Fredem.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Přestože svět se za 190 let stihl výrazně proměnit a v sídle se stihlo vystřídat 31 guvernérů, Jonathan zůstává stejný. Dodnes je jeho hlavním zájmem spánek, jídlo a páření. „Navzdory svému věku má Jonathan stále dobré libido a je často vidět, jak se páří s Emmou a někdy i s Fredem,“ popsal veterinář.

Domů
Sdílet
Diskuse