Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
6. prosince 2022 10:14
Čas čtení 1:15

Minimální mzda 2023: Ministerstvo práce plánuje 17 300 korun. Odbory chtějí další zvýšení

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Minimální mzda 2023: Ministerstvo práce plánuje 17 300 korun. Odbory chtějí další zvýšení
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

O kolik by se měla v příštím roce zvýšit minimální mzda? Odboráři a politici se na tom neshodnou.

Minimální mzda by se od ledna mohla zvýšit o 1100 korun, tedy asi o 6,8 procenta. Tedy ze současných 16 200 na 17 300 korun hrubého měsíčně. Základní hodinová sazba by tak vzrostla z 96,40 na 103,80 koruny. Plánuje to Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), které návrh zaslalo odborům a zástupcům zaměstnavatelů. 

Kvůli rostoucím cenám zboží a služeb však odbory chtějí zvýšení minimální mzdy o dva tisíce korun. Místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS) to ale odmítá. Vyplývá to z debaty v pořadu Události, komentáře redakce ČT24.   

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek uvedl, že se včas nezačaly používat cenové regulace u výrobců, které by inflaci vyřešily. V důsledku toho budou nové typy regulací pro stát daleko nákladnější. „Vlády, které mají snahu ekonomiku více řídit, což pravicová vláda logicky není, ta má ve svém mandátu spíše přihlížet, tak ta se k tomu nedostala. Vlády, které by chtěly, tak by začaly přijímat opatření,“ prohlásil.

Nemůžeme roztáčet mzdovou inflační spirálu, říká Skopeček

Odbory proto požadují mimořádné navýšení minimální mzdy o dva tisíce na 18 200 korun. Skopeček však odmítá i navýšení minimální mzdy o 1100 korun, které navrhuje ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Považuji ji za příliš vysokou. Za minimální mzdu, kterou dneska zaměstnavatelé nemůžou akceptovat. Povede to k jedinému: že zaměstnance, pro které nebude mít firma prostředky, propustí. Je lepší pracovat s menší mzdou než být na úřadu práce,“ argumentoval Skopeček. 

6. prosince 2022 6:00 Čas čtení 6:53 Fenomén Radovan Vávra: Investiční influencer nechápal, že je „tak slavný“, že udržoval Xixoio při životě Fenomén Radovan Vávra: Investiční influencer nechápal, že je „tak slavný“, že udržoval Xixoio při životě

Dodal, že minimální mzda v minulých týdnech rostla nadprůměrným tempem, což podle něj není zdravý vývoj pro ekonomiku. „Pokud si tady nechceme zahnízdit inflaci, tak nemůžeme roztáčet mzdovou inflační spirálu,“ řekl Skopeček. 

Návrh zvýšení minimální mzdy o 1100 korun ovšem počítá i s tím, že takzvaná zaručená mzda se téměř nezmění. Zaručená mzda jednotlivým profesím garantuje mzdové minimum a dosud rostla spolu s minimální mzdou. Tentokrát by ale vyšší příjem měli dostat jen lidé na nejhůře a nejlépe placených pozicích. Upozornil na to on-line deník Aktuálně.cz.

Domů
Sdílet
Diskuse