Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2022 10:00
Čas čtení 6:03
Daniel Mikolášik

Dej šanci unikátnímu rapu z Německa, který dobývá svět: Toto je 6 rapperů s aktuálně největším hypem

Dej šanci unikátnímu rapu z Německa, který dobývá svět: Toto je 6 rapperů s aktuálně největším hypem
Zdroj: Refresher/Daniel Tichý
HUDBA HUDBA HUDEBNÍ STYLY RAP
Uložit Uložené

Německý rap se za poslední roky vyvinul. Stal se progresivnějším, kreativnějším a aktuálně stoupá ve světových hudebních žebříčcích. Prohlédni si seznam nejlepších rapperů, kteří dominují nejen v Evropě, ale podmaňují si celý svět.

Německý rap si pomalu, ale jistě podmaňuje celý svět. DeutschRap se stal progresivnějším, kreativnějším a především přijatelnějším pro komerční svět a rádia. Přinášíme ti proto šest aktuálně relevantních německých rapperů, kteří bourají světové žebříčky.

Doporučeno
Nejlepší mladý rap posledních týdnů: Totally Nothin vydal album, Yann Roses a Arleta EP a Esposito jede sólo Nejlepší mladý rap posledních týdnů: Totally Nothin vydal album, Yann Roses a Arleta EP a Esposito jede sólo 30. listopadu 2022 18:30

Reprezentanti tzv. DeutschRapu mají skladby s desítkami až stovkami milionů streamů, jsou populární na sociálních sítích a jejich hity se staly virálními po celém světě. Jejich úspěch registrují už i známí američtí rappeři, kteří se s mnohými z nich snaží navazovat hudební spolupráci.

Tvorba německých rapperů, jako jsou Luciano, Ufo361 či Mero, je žádaná, protože toho má hodně co nabídnout. Najdeš mezi nimi návrat ke klasickým kořenům gangsta rapu v modernizované podobě, stále více populární drill, ale také melodické skladby s orientálním nádechem v tvorbě německých potomků imigrantů z Blízkého a Středního východu.

Luciano

Civilním jménem Patrick Großmann je 28letý berlínský rapper s mosambickým původem, který zdědil po otci. Vyrůstal v berlínské čtvrti Schöneberg. Jeho doménou je výrazný hrubý hlas a temný německý drill založený na tučných 808 a přímočarých textech. Začínal jako rapper z ulice, ale dnes vyprodává haly po celém kontinentu.

Tím, jak se Luciano stával v posledních letech známějším v Německu, jeho popularita rostla také v Evropě, a dostala se dokonce i za oceán. Zpočátku dělal předskokana i známému americkému rapperovi ScHoolboyovi Q ze skupiny Black Hippy, odkud je i Kendrick Lamar.

Jako jeden z mála evropských rapperů se může pochlubit i spoluprací s americkou rapovou superhvězdou – s Lil Babym. S aktuálně nejžhavějším rapperem na světě a s dalším významným německým rapperem Ufo361 vydal skladbu Fendi Drip. Kromě toho nahrál skladby i s dalšími rapovými hvězdami, jako jsou YG či Central Cee, a u skladeb na YouTube má desítky milionů zhlédnutí.

Lucianův první mixtape z roku 2016 nesl název 12812. Od té doby vydal pět dalších alb, každý rok jedno. A s každým z nich se posouval výš a výš. Působí pod hudebním vydavatelstvím Locosquad, které mu produkovalo i jeho první skladby. Mezi jeho nejznámější tracky patří Meer, Ballin, Jäger nebo Beautiful Girl.

Ufo361

34letý Ufuk Bayraktar, který si říká Ufo361, je jedním z nejzásadnějších pilířů aktuálního německého rapu a také důvod, proč se o tomto evropském žánru ve světě stále více mluví. Za Ufovo exotické jméno může jeho turecký původ. Narodil se však v Západním Berlíně a vyrůstal v nedaleké čtvrti Kreuzberg, jejíž PSČ má také v pseudonymu.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Rapovat začal už v útlém věku a hiphopová kultura jej kromě hudby ovlivnila i formou vizuálního umění. V mládí se totiž věnoval sprejování v grafitové skupině THC-Crew. První skladby vydal v roce 2011 a vystupoval ve tříčlenné skupině Bellini Boyz.

Jeho první velký hit Ich bin ein Berliner, který odkazoval na slavný projev Johna F. Kennedyho, vyšel v roce 2015 a později i jeho první mixtape se stejnojmenným názvem. Po něm vyšly ještě dvě jeho pokračování, nejvíce se ale uchytil právě třetí projekt z roku 2017. Ve stejném roce založil i vlastní nahrávací společnost Stay High, ve které vydává hudbu dosud.

Jeho další studiová alba zaznamenala masivní úspěch a například album 808 se umístilo na prvním místě v německém i rakouském hudebním žebříčku. Jeho skladby mají na YouTube desítky milionů zhlédnutí, nejvíce jich zaznamenala skladba Neymar s rapperem jménem Capital Bra, která má dosud přes 120 milionů zhlédnutí.

Ufo se kromě hudebního průmyslu dokázal uchytit také v módním, spolupracuje totiž s renomovanými módními domy. Byl součástí nedávné kampaně Vetements, na pařížském fashion weeku v březnu 2022 se setkal s Rickem Owensem a jeho hudba hrála i na nedávné přehlídce značky Balenciaga jaro/léto 23 v Paříži, na které předváděl i Kanye West.

Mero

Mladý německý rapper Mero reprezentuje německou novou vlnu. Má turecké kořeny, jeho rodiče pocházejí z černomořského regionu Turecka a do Německa se přestěhovali v 80. letech minulého století. Aktuálně 22letý Enes Meral se dostal do povědomí v roce 2018 hlavně na Instagramu, kde sdílel svou rapovou tvorbu.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Amatérské rapové klipy tehdy natáčel na telefon. Jeho debutový singl Baller los se dostal na vrchol německého a rakouského žebříčku skladeb a na YouTube má v současnosti již více než 200 milionů zhlédnutí. Pokračoval skladbami jako Hobby Hobby a Wolke 10, kterými také válcoval německé a rakouské hitparády.

Píseň Hobby Hobby se navíc stala první německou rapovou skladbou, která se dostala do žebříčku Spotify 200. Za svou poměrně krátkou kariéru už stihl vydat tři studiová alba (Ya Hero Ya Mero, Unikat a Seele). Jeho skladby jsou výrazně rytmické a melodické a jeho styl rapu charakterizují refrény s orientálním nádechem.

Za zmínku stojí i jeho unikátní přístup k samplování, díky čemuž můžeš v jeho skladbách slyšet například tradiční turecké či arabské náboženské skladby, podobně jako v jedné z jeho nejúspěšnějších skladeb Olabilir (což v turečtině znamená „může být“). Jeho videoklip k této skladbě má aktuálně již přes 280 milionů zhlédnutí, což mu mohou závidět i nejznámější rapová jména na světě.

Capital Bra 

Berlínský rapper civilním jménem Vladislav Balovatsky se narodil v malém městě na Sibiři a vyrůstal ve městě Dnipro na Ukrajině. Společně s matkou se však kolem roku 2000 přestěhovali do Německa. Rapovat začal, už když mu bylo 11 let, v roce 2014 se zúčastnil freestyle battlu soutěže Rap am Mittwoch. Své první studiové album Kuku Bra vydal Capi v roce 2016, zaznamenalo tehdy menší komerční úspěch.

Doporučeno
V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky 11. března 2024 16:00

O rok později se však už s alby Makarov Komplex a Blyat dokonce umístil na prvním místě v hudebních žebříčcích v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Následující alba slavila podobný úspěch. Capital Bra je navíc podle Billboardu považován za nejúspěšnějšího německého rappera 21. století díky desítkám hitů zařazených v hudebních žebříčcích a díky opakovanému obsazení prvního místa v žebříčku nejstreamovanějších německých interpretů na Spotify.

Jeho videoklipy na YouTube se mohou pochlubit desítkami milionů zhlédnutí, přičemž řada z nich překonala i hranici 100 milionů. Nejúspěšnější je klip ke skladbě One Night Stand se sledovaností na úrovni 130 milionů. Kromě úspěchů ho ovšem provází i několik kontroverzí. V minulosti se například přirovnával k Vladimiru Putinovi, když v rozhovoru pro německý Backspin v roce 2016 uvedl, že je Putin německého rapu, odsuzoval politiku USA a před dvěma lety v rozhovoru pro STRG_F přiznal drogovou závislost na tilidinu.

Jeho hudební styl je laděn do gangsterského rapu, cloud rapu a trapu. V jeho tvorbě najdeš spoustu referencí na jeho původ, často sampluje ukrajinské melodie a i přes plynulou nativní němčinu je v jeho skladbách patrný ukrajinský přízvuk. Je pro něj také typické, že ve skladbách používá východoslovanská a arabská slova.

Bonez MC

36letý Johann Lorenz Moser pochází z Hamburku a je členem známé německé rapové skupiny 187 Strassenbande. Jeho první hudební počiny spatřily světlo světa již v roce 2008, ale jeho debutové album Krampfhaft vyšlo až v roce 2012. Od té doby se jeho kariéra setkává s úspěchem.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Bonez MC je totiž považován za jednoho z nejúspěšnějších německých hudebních umělců. Hned tři jeho alba mají zlatý status a jedno z nich dosáhlo i platiny (Palmen aus Plastik společně s rakouským rapperem Raf Camorem). Je také extrémně poslouchaným interpretem na Spotify, a loni se stal dokonce nejstreamovanějším německým interpretem.

I přesto, že z ostatních jmenovaných na našem seznamu je věkově i služebně nejstarší, nezaostává ani v posledních letech, modifikuje svou tvorbu, a přestože se vrací ke kořenům rapu v podobě gangsta rapu a „správné rapové řezničiny“, dokáže svoji hudbu kombinovat s novými styly, moderními hudebními prvky a flow.

Bonez není sólo hráč, většina jeho nejúspěšnějších skladeb nebo alb vznikla ve spolupráci s jeho rapovými kolegy. Nejčastěji spolupracuje s rakouským rapperem Raf Camorem, který působí na německé scéně, nebo s Gzuzem z jejich rapové crew 187 Strassenbande. Mezi jeho nejúspěšnější skladby patří 500 PS, Ohne mein Team či Mörder, které se dočkaly stovek milionů zhlédnutí na YouTube.

Gzuz

Podobně jako Bonez je i Gzuz (Ghetto-Zeug Unzensiert) reprezentantem tvrdého zvuku severního Německa a rapové formace 187 Strassenbande. Civilním jménem Kristoffer Klauß však při tvorbě gangsterského rapu s texty o životě na ulici či o postojích proti policii vychází i z vlastních zkušeností života jednou (někdy i dvěma) nohou v kriminále.

Doporučeno
Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč 20. února 2024 16:30

Rapper je totiž známý také svou kriminální minulostí. V letech 2010 až 2013 si odpykával trest odnětí svobody za loupež a napadení. Jeho skupina 187 Strassenbande v té době žádala jeho propuštění a v rámci hnutí prodávala na turné merch s nápisem Free Gzuz. Během svého pobytu ve vězení si Gzuz dal na ramena vytetovat nápis „Fuck Cops“ („je**t fízly“) pomocí strojku vyrobeného ze starého magnetofonu, píše Hamburger Abendblatt.

Po propuštění z vězení vydal v roce 2014 album High & Hungrig společně s Bonezem a umístili se s ním na devátém místě v německé hitparádě. Postupně tak přicházel stále větší zájem veřejnosti a komerční úspěch. Později v hudebních žebříčcích obsazoval první místa a získal za alba či skladby i první zlata a platiny.

Kromě úspěchu v Evropě si však získal také publikum v USA. Videoklipy k některým jeho úspěšným skladbám totiž vydalo prestižní americké vydavatelství WorldStarHipHop, které stojí za hity nejpopulárnějších rapperů světa.

Vydalo mu například tracky Was hast du gedacht a Warum, které se staly virálními, a dnes má na obou dohromady téměř 170 milionů zhlédnutí. Ve svých skladbách je drzý, v klipech často až násilný a vrací rap k jeho původním gangsta kořenům, i když ho obléká do moderního hávu.

Domů
Sdílet
Diskuse