Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
16. prosince 2022 15:24
Čas čtení 1:01

Počasí na Vánoce: Dočkáme se bílých Vánoc? Známe předpověď meteorologů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Počasí na Vánoce: Dočkáme se bílých Vánoc? Známe předpověď meteorologů
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu vydali infografiku o tom, jak budou vypadat Vánoce na území Česka.

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu vydali infografiku znázorňující to, jak budou letošní Vánoce vypadat z hlediska sněhové nadílky. Tuto infografiku budou pravidelně aktualizovat, ale už z té dnes zveřejněné je jasné, že některé kraje čekají bílé Vánoce. Lidé žijící v Peci pod Sněžkou nebo u Lysé hory se mohou těšit na zasněžené svátky, ale jak je na tom Praha a další česká města?

16. prosince 2022 11:44 Čas čtení 0:53 Zapomeň na Mariah Carey, Česko má Vánoční mrtvolu. Bruno Ferrari přispěchal s vánočním hitem Zapomeň na Mariah Carey, Česko má Vánoční mrtvolu. Bruno Ferrari přispěchal s vánočním hitem

Dobře nakročeno k zasněženým svátkům má Ostrava, které meteorologové předpovídají, že bude zachumelená na 60 %.

Hůře už je na tom Brno, které bude mít na Vánoce sníh pouze na 35 % nebo Praha, kde bude bílo jen na 20 %. Nejhůře je na tom pak Plzeň, kde je šance na bílé Vánoce jen 15 %.

ČHMÚ bude infografiku aktualizovat podle dalšího vývoje počasí.

Na přesnou předpověď je podle meteorologů ještě brzy, ale z tiskové zprávy mapující sníh a teploty na Štědrý den v minulých letech vyplývá, že pokud se bílých Vánoc dočkáme, bude to výjimečné. 

„Rozdíly v pravděpodobnosti Vánoc na sněhu jsou dány zejména nadmořskou výškou. V oblastech, jako je východní Polabí, jižní Morava, jihozápadní Plzeňsko, okolí Prahy nebo Českých Budějovic, je pravděpodobnost bílých Vánoc nižší než 20 %. Ve středních polohách se pravděpodobnost zvyšuje na hodnoty mezi 30 a 40 %. Ve vyšších polohách – zhruba 600 až 800 m n. m. – je pravděpodobnost Vánoc na sněhu cca 40 až 60 %. Na horách (polohy nad 1000 m) pak přesahuje zpravidla 80 %, na hřebenech pohraničních hor i 90 %,“ dodávají meteorologové. 

Anketa:
Sníš o Vánocích bílých?
Ano, miluju, když nasněží na Štědrý den.
Ať tak, či tak, svátky si užiju.
Sníh nemusím ani na Vánoce.
Ano, miluju, když nasněží na Štědrý den.
77 %
Ať tak, či tak, svátky si užiju.
8 %
Sníh nemusím ani na Vánoce.
15 %
Domů
Sdílet
Diskuse