Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. prosince 2022 10:22
Čas čtení 1:04
Kuni Nguyenová

Šťastné a rovnoprávné. Češi a Češky si přejí pod stromeček manželství pro všechny

Šťastné a rovnoprávné. Češi a Češky si přejí pod stromeček manželství pro všechny
Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco
ZAJÍMAVOSTI LGBTQ+ LIDÉ VÁNOCE ZPRÁVY Z DOMOVA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Letos se v dopisech některých českých domácností vyskytují nehmotná vánoční přání.

Stejnopohlavní manželství se zdaleka netýká jen konkrétního páru. Jde také o sociální vazby, například rodiče, sourozence, prarodiče, sousedy nebo přátele. Ve vánoční sérii fotografií vládní kampaně HateFree Culture tak spolu píší Ježíškovi. Co si přejí pro své blízké žijící ve stejnopohlavních párech?

Doporučeno
Tato trans inkluzivní vánoční reklama tě zaručeně dojme, vsadila na ni španělská značka Tato trans inkluzivní vánoční reklama tě zaručeně dojme, vsadila na ni španělská značka 9. prosince 2022 8:30

„Mé velké přání je být Adamova svědkyně na svatbě s jeho nejdražším. Pomůžeš mi to splnit?“ přeje si například Emílie Šulcová. „Pro Standu a Roara si přejeme, aby jejich manželství platilo nejen v Norsku, ale i doma ve Všenorech,“ přidávají se Šindelářovi, sousedé stejnopohlavního páru.

Organizátoři tím připomínají, že by vyplnění takového přání nepřineslo radost jen nevěstám a ženichům, ale také těm, kteří je mají rádi a záleží jim na jejich štěstí. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený HateFree Culture (@hatefree_culture)

„Legislativní změna, která by umožnila manželství všem párům v České republice, by zvýšila kvalitu života nejen LGBT+ lidem, ale také jejich rodinám a blízkým. V kampani Milý Ježíšku jsme jim proto dali hlas, abychom na tuto skutečnost poukázali,“ říká manažer HFC Lukáš Houdek, který je autorem konceptu vánoční kampaně. 

Výraznou podporu narovnání práv gayů a leseb v Česku ukázal výzkum agentury Median ve spolupráci s HateFree Culture. Vyplývá z něj, že 68 procent mladých lidí ve věku 15–30 let podporuje, aby stejnopohlavní páry měly možnost vstoupit v ČR do manželství a adoptovat děti. K podobným závěrům dospěl také výzkum iniciativy Jsme fér.

Doporučeno
Stresuje tě kupování dárků? Proměň peníze v dobrý skutek, s našimi tipy pod stromečkem zazáříš Stresuje tě kupování dárků? Proměň peníze v dobrý skutek, s našimi tipy pod stromečkem zazáříš 16. prosince 2022 12:00

V Česku je stejnopohlavní manželství teprve ve fázi debat, vláda zatím zaujala neutrální stanovisko. Koncem října jej ale uznal například poslední stát Mexika Tamaulipas. Šlo o dlouho očekávané znamení pokroku vzhledem k tomu, že vyjmenované země jsou známé pro častý výskyt genderového a homofobně motivovaného násilí. 

Domů
Sdílet
Diskuse